1904'te kurulan FİFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) uluslararası alanda futboldan sorumlu en üst düzey yönetim organı üyesi erkeklerin katılabildiği uluslararası futbol karşılaşmalarını ifade etmektedir.
Dünyada ilk uluslararası millî futbol maçı 1872'de İskoçya ve İngiltere arasında oynanmış ve bu maç berabere bitmiş. İlk uluslararası turnuva ise 1884 yılında yapılmış.
1908’de Londra’da düzenlenen Yaz Olimpiyatlarında futbol ilk kez uluslararası müsabaka olarak kabul edilmiştir. FİFA tarafından organize edilen ilk kıtalararası futbol turnuvası olan 1920 Yaz Olimpiyatları kapsamındaki futbol turnuvası, on üç Avrupa takımının yanı sıra bir Afrika takımı olan Mısır’ın katılımı ile gerçekleşmiştir.
İlk dünya turnuvası 1930 yılında başlamış, ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946 yıllarında müsabakalar yapılamamıştır. Dört yılda bir yapılan önce ön elemelerin yapıldığı şu ana kadar düzenlenen turnuvaların toplam sayısı 21’dir. Bu turnuvalarda 8 takım şampiyon olmuştur. Brezilya (5) en çok kupa alan takım unvanına sahipken İtalya ve Almanya dörder, Arjantin üçer, Fransa ve Uruguay ikişer, İngiltere ve İspanya da birer defa şampiyon olmuştur. 2022 yılı Dünya Şampiyonu da Arjantin olmuştur.
1994 Dünya Kupası maç başına ortalama yaklaşık 69.000, toplamda ise 3.580.000'in üzerinde seyirci çekerek en fazla seyirci çeken Dünya Kupası olmuştur. Brezilya, penaltı atışları sonrasında İtalya'yı 3-2 yenerek kupanın sahibi oldu. Böylece ilk defa bir şampiyon, penaltı vuruşları sonrasında belli olmuştu.
Dünya Kupası tarihindeki ilk golü Fransız Lucien Laurent, 16 gol ile en çok golü Alman Miroslaw Klose, 5 gol ile bir maçta en çok gol atan futbolcu Rus Oleg Salenko, en kısa saniyede atılan gol Türkiye, Lionel Messi en çok dünya kupası oynayan futbolcu, Mısırlı Hizam El- Hazari en yaşlı futbolcu, Kuzey İrlandalı Norman Whitesede en genç futbolcu olarak tarihe geçmiştir.
Günümüz itibarıyla FIFA üyesi 211 ülkenin katılabileceği elemeleri geçmeyi başaran takımlar, FIFA Dünya Kupası Finalleri adını taşıyan final aşamasında mücadele eder ve turnuvalara 32 takım katılarak müsabakalar eleme usulü ile gerçekleşir.
Grupları ilk iki sırada tamamlayan takımlar, tek maçlı eleme sistemi ile ikinci aşamaya geçer. Final maçını kazanan takım şampiyon olurken üçüncü takımı belirleme amacıyla yarı finalde kaybedenler arasında üçüncülük maçı oynanır.
FİFA Dünya Kupasına katılan İslam Ülkeleri açısından bakıldığında ilkler adına dikkat çeken iki ülke Mısır ve Türkiye’dir. Kısa bir şekilde ifade etmek gerekirse;
Mısır, 1934’te İtalya’da tarihin ikinci yarışmasına katılmaya hak kazandıktan sonra Dünya Kupası’na katılan ilk Müslüman ülkedir. Endonezya nüfus bakımından Dünya Kupası’na katılan en büyük Müslüman ülkedir.
Mısır, Endonezya, Türkiye, Fas, Tunus, İran, Cezayir, Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Nijerya, Senegal, Fildişi Sahili ve Bosna-Hersek bugüne kadar 21 Dünya Kupası’nın 15’ine katılan ülkelerdir.
Dünya Kupası’nda Müslüman bir oyuncunun ilk golü, Mısırlı Abdul Rahman Fevzi'nin 1934’te Macaristan’a attığı goldür. Dünya Kupası tarihinin en tartışmalı maçı “Gijon Skandalı” olarak bilinmektedir. 1982 Dünya Kupası’nda İspanya’da Batı Almanya’nın şike kokan maçta Avusturya’yı 1-0 yenmesiyle Cezayir elenmiştir.
1954 yılında İsviçre’de düzenlenen Dünya Kupası’nda Türkiye’nin Güney Kore’yi 7-0 mağlup ettiği karşılaşma Müslüman bir ülkenin ilk galibiyeti olup bu sonuç aynı zamanda bir Müslüman ülkenin tüm Dünya Kupası müsabakalarındaki en iyi zaferidir.
Müslüman bir takım ilk turda ilk kez Meksika’da düzenlenen 1986 Dünya Kupası’nda Fas grubunu lider olarak tamamlamıştır. Dünya Kupası tarihinin en büyük Müslüman oyuncularından biri Fransız Müslüman oyuncu Paul Pogba’dır. 1994 Dünya Kupası’nda bir Müslüman’ın attığı en güzel gol, Belçika’yı 1-0 mağlup eden Suudi milli takımı oyuncusu Said Al-Aviran’ın tek başına attığı goldür.
Müslüman bir ülkenin Dünya Kupası’nda tarihindeki en iyi performansı, 2002 Dünya Kupası’nda (Kore ve Japonya’da ortaklaşa düzenlenen) Türkiye’nin Brezilya ve Almanya’nın ardından üçüncü olduğu Türkiye ile ilgiliydi. Ayrıca ilk kez Müslüman oyuncular Dünya Kupası All-Star Takımı’nda yer almış ve üç Türk oyuncu bu onuru almıştır.
FİFA Yönetim Kurulu üyelerinin oyları ile karşılaşmaların nerede yapılacağının belirlendiği 2022 yılı FİFA Dünya Kupası Katar’da düzenlenmiştir. Katar, aynı zamanda ev sahipliği yapan ilk İslam Ülkesidir. Şu ana kadar yapılan kupaya en fazla katılım 78.617 ile Katar iken bu oran aynı sayı aynı şartlarda dört yıl önce Rusya’da yapılan organizasyona katılan seyirci sayısı da 47.371’dir.
İşte 2022 yılında düzenlenen dünya kupasına kadar FİFA Dünya Kupasına farklı bir bakış…