Elazığ Dernekler Federasyonu İstanbul’da, Maden ilçesinde bulunan maden rezervlerinin sahası, ihale süreci ve Elazığ Girişim Grubu ile ilgili olarak program düzenledi.
Elazığlı STK temsilcileri ve iş adamlarının katıldığı toplantıda, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, maden rezervleri ve ihale süreciyle ilgili merak edilenleri katılımcılara anlattı.
İlk olarak söz alan ELFED Başkanı Faik İçmeli, Maden ilçesindeki maden rezervlerinin Elazığ için çok önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak; “Bildiğiniz gibi son günlerde Elazığ ile ilgili peş peşe güzel haberler alıyoruz. Bunun en güzeli de Maden ilçemizdeki maden rezervi. Bir bilgi kirliliği var herkes bir şey söylüyor. Bu noktada bir netlik olsun diye bu işin göbeğinde olan Asilhan beyi davet ettik. Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olduğu söyleniyor. Şöyle bir durum var, çok duyarsız ve önyargılı hemşehrilerimiz var bizim bu konuyu birince ağızdan öğrenmemizde fayda var.” Dedi.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, bölgede yaklaşık 35 milyon tonluk bakır rezervi olduğunu, bunun da değerinin yaklaşık 20 Milyar Dolar olduğunu ifade ederek; “Bakır özelinde alt sınırı bin ppm olmak üzere yaklaşık 35 milyon tonluk bir rezervden bahsediyoruz. İçindeki diğer madenlerle birlikte buradaki 35 milyon tonluk yataktan yaklaşık 12 milyar dolarlık bir gelir hedeflenmekte. Devam eden sondajlarla birlikte başka yataklarda olacaktır. Yaklaşık buradan 20 milyar dolarlık bir büyüklük oluşacak.” Dedi.
ARSLAN: “YATIRIM, 500 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE YAPILACAK”
Arslan, buraya yapılacak yatırımın yaklaşık 500 Milyon Dolar seviyesinde olacağını belirterek; “yaklaşık yatırım bedelini 500 milyon dolar artı eksi 25 milyon dolar yanılmayla öngörüyoruz. Tabi bu yıllara sahip ilk yılda tesisle zenginleştirme madeni sonrada diğer ayrıştırma ünitelerinin kurulumu söz konusu olacak. Karadeniz bölgesindeki yataklar için Karadeniz’de tesisler var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin madenleri için de burada bir merkezimiz olsun merkezi üretim alanımız olsun ve bu ihalenin şartnamesine bu şekilde girsin. Sadece bu ihale için değil bundan sonraki madencilik faaliyetleriyle ilgili böyle bir tesisimiz olsun.” İfadelerini kullandı.
Arslan, ihaleyle ilgili talep ettikleri gerekli belgeleri henüz alamadıklarını ifade etti. Arslan; “ihale 21 gün gibi bir ilanla gerçekleşecekti, sayın milletvekillerimizin özellikle Metin Bulut beyin gayretleriyle bu süreç uzatıldı. 4 Nisan’a kadar ama biz ikili görüşmelerde bakanlıktan istediğimiz şartname değişikliklerini alamadık. Bir zehirname ile süre uzatımı ve bunun içinde sadece şu var “zenginleştirme tesisinin maden sahasının bulunduğu alanda yapılması” böyle bir ön şart var. İşten anlamayan birine böyle bir şart getirin ve bunu üstünlük olarak anlatın eyvallah inanabilir ama bir madenciye bunu anlatamazsınız. Ben 35 milyon ton madeni yükleyip başka bir yerde zenginleştireceğim bunu hangi akıl yapar? Kim alırsa alsın der ben bunu yerinde zenginleştireyim bir daha taşımak zorunda kalmayayım. 2 ana unsur üzerinde duruyoruz birisi zenginleştirme ünitesinin dışında tüm işleme ünitelerinin Elazığ’da kurulması bunu şartnameye dahil etmek.” Elazığ Girişim Gurubu ile ilgili de bilgiler veren Başkan Arslan; “Diyelim ki ihaleye girdik ama alamadık. Herhangi bir oluşum veya ticari faaliyet konusunda da bir çalışmamız olmayacak. Hiç kimsenin bir değer kaybı olmadan şirket tavsiye sürecine girecek bununla birlikte herkesin yatırdığı para kendisine iade edilecek.” Dedi.