Başkan Dumandağ, Konsey toplantısında gerek 24 Ocak 2020 tarihinde İlimizde yaşanan deprem nedeniyle vatandaşlarımızın, üyelerimizin ve esnaflarımızın sorunlarını gerekse tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan genel sorunlara ve ihtiyaçlara değinerek;
- Ziraat Bankası aracılığıyla Deprem Bölgesinde yer alan besicilere faizsiz kredi desteği verilmesi,
- Aynı zamanda 2020-2021 yıllarında SGK Prim ödemelerinde kısmen veya tamamen devlet tarafından karşılanması,
- AFAD veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile yıkılan besi ahırlarının yaptırılması,
- TKDK tarafından hibe verilmesi veya faizsiz kredi desteği verilmesi,
- TMO’nun bu yılki arpa politikasının gayet başarılı olduğu, ancak mısır vb. diğer ürünlerde de aynı başarının sağlanması kanaatini taşıdıklarını, TMO’nun önümüzdeki yıl içinde, girdi maliyetlerinde önemli yer teşkil eden arpa, mısır vb. ürünlerde etkin rol oynamasını sağlayacak politikalar üretmesi gerektiğini,
- Koronavirüs nedeni ile karkas et ithalatının yapılmaması, özellikle virüsün etkilemediği ülkelerden canlı hayvan ithalatının yapılması gerektiği,
- Yasak olmasına rağmen veterinerlerden alınan raporlara göre sağlıklı dişi hayvan kesimi de yapıldığı, dişi hayvan kesimi kontrol altına alınması gerektiği,
- Dişi hayvan besleyen besicilere ilave destek (yem desteği vb.) verilmesi gerektiği,
Olmak üzere birçok konuda temel sorunları ve çözüm önerilerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve katılımcılara bildirerek üyelerimizin ve vatandaşlarımızın sorunlarını iletti. Sohbet hattı deneyimine sahip kadınları aramak için Sex Hattı sohbet siteleri yeterli oluyor ve uygun fiyata boşalma sohbeti yapabiliyorsunuz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, atıl durumdaki hazine ve şahıs arazilerinin arazi bankacılığıyla kiralanarak üretime kazandırılması gerektiğini belirterek, "Ölçek ekonomisine geçmeliyiz. Zira bu devirde ayakta kalmak istiyorsan, çok üretecek, çok alacak, çok satacaksın. Bu devrin kuralı bu." dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB'da düzenlenen Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte üretimin, tarımın ve ticaretin nasıl artırılacağına yönelik istişarelerde bulunacaklarını söyledi.
-Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile çok pratik iş yapma imkanına kavuştuklarını söyledi.
İlgili bakanlarla hızlı koordinasyon sağlandığını ve çok hızlı netice aldıklarını ifade eden Pakdemirli, "Çözülmesi gereken ne varsa çözüyoruz. İş dünyamıza, vatandaşlarımıza hizmet etmekle yükümlüyüz. İş dünyamızın daha büyütülmesi ve istihdamın artması için daha fazla motive edilmeye, bizler tarafından daha iyi yön verilmeye ihtiyaç var. Bu sebeple de biz iş dünyamıza nasıl destek veririz, iş dünyası nasıl bir kişiyi daha istihdam eder, nasıl iş adamlarımız daha çok para kazanır, işlerini daha düzgün yapabilirler, nasıl daha iyi vizyon çizebiliriz noktasında gayret gösteriyoruz." diye konuştu.
Pakdemirli, lisanslı depoculuk çalışmalarını tarımda başarı olarak gördüğünü vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu: "Tarımdaki gelişim alanlarından bir tanesi de ürünün tarladan sonraki süreçlerinin iyi idare edilmesidir. Bu süreçlerin iyi idare edilmesindeki koşullardan biri de lojistiğin, saklama koşullarının ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Bu anlamda, ürün ihtisas borsaları, lisanslı depoculuk, gelir garantili ürün sigortalarının çiftçilerle tanıştırılması söz konusu olacaktır. ABD'de de bunlar var. Yeter ki ürün ihtisas borsalarımız yeterli derinliğe kavuşsun. Bundan böyle artık üreticilerimiz, daha ekimini yaparken kaç liraya ürünü satacağını yarına yönelik biliyor olacaklar. Bunu son derece önemsiyorum. Bu, geleceğe daha güvenle bakan üreticiler anlamına geliyor."
-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ihracatta rekorlar kırdıklarını, bunda ticaret borsalarının katkısının da büyük olduğunu söyledi.
Gerek hayvancılık ve tarım ticaretinde gerekse ihracatta ticaret borsalarının yerelde yaptığı çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade eden Pekcan, "Lisanslı depoculuğu geliştirdik. Şu anda 183 firma lisans için izin almış, 91'i hali hazırda aktif durumda. Lisanslı depo kapasitemizi 4,8 milyon tona çıkardık, hedefimiz 10 milyon tona çıkarmak. Ürün İhtisas Borsasını da Temmuz 2019 itibarıyla açtık ve burada da elektronik ortamda yer değiştirmeden tek bir platformda ürün ticaretinin yapılmasını mümkün kıldık." diye konuştu.