Geven Balın’da hedefi büyük tuttuklarını aktaran Elazığ Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fırat Canbay hedeflerinin Elazığ’da üretilen ürünün Avrupa'da tüketime sunmak olduğunu söyledi.
ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUTElazığ Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fırat Canbay, Günışığı - Yeni Ufuk Gazeteleri ve Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca’yı ziyaret etti. Ziyaretlerinde Elazığ’ın coğrafi işaretli ürünü olan geven balının bu yıl ilk defa hasadının yapıldığını söyleyen Elazığ Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fırat Canbay arıcılığın yaşadığı olumsuz koşullara dair gazetemize açıklamalarda bulundu.
2022 yılında coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Geven Balı’nın hasadının tamamlandığını söyleyen Başkan Fırat Canbay, Elazığ’ı, Avrupa’ya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Önümüzdeki günlerde coğrafi işaretli Geven Balı’nın dolum tesisini hayata geçireceklerini ve servis etmeye başlayacaklarını belirten Başkan Canbay, Tescilli Bal da hedeflerinin sadece ülkede kalmayıp, ürünü Avrupa’da satışa sunmak olduğunu vurguladı. Başkan Canbay ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle verimde azalma olduğunu söylerken, arıcıların öz kaynağı olan kovanlarında kışa bağlı ölüm oranların da yükselme olduğuna dikkat çekti.
ELAZIĞ ORTALAMASININ ALTINDAYIZCoğrafi tescilli Elazığ Geven Balında ilk hasadı tamamladıklarını söyleyen Elazığ Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fırat Canbay, “Hasadı tamamladık. Bu sene maalesef Elazığ ortalamasının altındayız. Elazığ ortalamasına baktığımızda kovan başına 12 kilogram. Bu sene 6 kilogram civarında bir verim elde ettik. Türkiye ortalamasına baktığımız zaman Türkiye ortalaması 15 kilogram. Küresel ısınmanın getirmiş olduğu iklim değişikliği dolayısıyla yaşanan bu ekstrem meteorolojik durumlardan kaynaklı çok ciddi noktada. Kovan başına rekolte düşüşü bu sene de yaşadık. Geçen yıl da vardı.” dedi.
KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİBal üretiminde büyük bir düşüş yaşandığının sebebinin ise, İklim değişikliği olduğunu kaydeden Başkan, Fırat Canbay, “En az 5 yıldır biz ifade ediyoruz. Küresel ısınmanın bu sektöre olumsuz yansımaları var. Bizler bunu defaten de dile getirdik. Arıcılık doğayla temaslı bir sektör. Doğadan yüzde 75 bir kazanımı var. “ şeklinde konuştu.
ÜRETİCİNİN KORUNMASI GEREKİYORDüşen rekoltenin ve artan maliyetlerin karşısında üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Başkan, Canbay, “Yüzde 75 bir katılımı olan üreticinin korunması, nektar yapısının muhafazası gerekiyor ama tabii küresel ısınmanın getirmiş olduğu değişikliğiyle bu yapı bozulmaya ve ekstrem olaylardan dolayı da bir takım olumsuzluklarla bizler karşı karşıya kaldık. En önemlisi birincisi kovan başına olan verim düşüklüğü.” ifadelerini kullandı.
KIŞA BAĞLI ÖLÜM ORANLARINDA YÜKSELME VARKüresel sıcaklıklar yükseldikçe, Arı ölümlerin de yükselme olduğuna dikkat çeken Canbay, “İkincisi arıcıların öz kaynağı olan kovanlarında kışa bağlı ölüm oranları da yükselme var. Türkiye'deki ortalama yüzde 17 iken, bu bölgede küresel ısınmadan kaynaklı kovan ölümlerinde artış var. Bu da yaklaşık yüzde 25’in üzerinde. Yaklaşık 5 yıldır dile getirmemizdeki en önemli sebeplerden bir tanesi önceden hazırlıklı olalım diye. Tarım Bakanlığı bu noktada en önemli paydaş kuruluştur. En önemli kısımdır.” dedi.
HIZLI EYLEMLERİ OLMASI GEREKİYORTarım Bakanlığı’nın acilen hızlı eylem planlarını hayata geçirmesi gerektiğini dile getiren Başkan Canbay, “Burada uzun vadeli orta ve kısa vadeli eylem planları olması lazımdı ama tabii gelinen noktada kısa vadeli şu anda hızlı eylemleri olması gerekiyor. Çünkü bizler küresel ısınmayı hatta küresel kaynamayı yaşamaktayız. Artık uzun vadeli bir eylem gerekmiyor. Kısa vadede üreticilere, yetiştiricilere bu noktada Tarım Bakanlığı'nın müdahalesi söz konusu olması lazım. “ şeklinde konuştu.
DESTEKLER FARKLI NİTELİKLERLE SÜSLENEBİLİRTarım Bakanlığı'nın bazı sektörlere destekleri olduğunu fakat arıcıların bu destekten yararlanamadıklarına vurgu yapan Başkan Canbay, “Verilen destekler farklı niteliklerle süslenebilir. Doğrudan verilen desteklerde artışa gidilebilir. Bunun gibi çok ciddi şeylerin olması lazım. Desteklerin olması lazım ki yetiştiriciler ayakta kalabilsin. Bizim arı yetiştirecilerinin en önemli sıkıntılardan bir tanesi. Tarımsal faaliyete baktığımızda bitkisel üretimde hayvansal üretim de mazot desteği alıyor. Biz arı yetiştiricilerine de mazot desteğini özellikle bir an önce hayata geçmesi lazım. “ dedi.
MAZOT DESTEĞİ ŞARTGezginci arıcılık yapanlara nakliye konusunda destek verilmesini isteyen Başkan Canbay, “Bizler doğayı takip edeceğiz. Artık eskisi gibi 2 veya 3 el değişikliğiyle biz verimi yakalayamıyoruz. Yeri geliyor, yıl içerisinde 5- 6 yer veya 7 değişerek verimi yakalamaya çalışıyoruz. Bu da bir girdi maliyeti. O sebepten dolayı bu sektörün de çok ciddi olarak mazot desteği alması gerekir. “ifadelerini kullandı.
BİN 200 ÜRETİCİMİZLE "GEVEN BALI" HASADI YAPILDIBaşkan Canbay, hedeflerinin Tescilli Elazığ Geven Balın’ı Avrupa’da satışa sunmak olduğunu kaydederek, “Coğrafi işaretimizi şu anda Avrupa Birliği'ne taşıma yolundayız. Başvuruyu tamamladık sayılır. Bizler 2022 yılında 5 yıllık çalışmanın neticesinde bölgede üretimi gerçekleştirilen Geven coğrafi işaretle Elazığ Gelen Balık Tescili gerçekleştirmiştik. Bu yıl ilk hasadını yaptık. Coğrafi işaretle Elazığ Geben Balı'nın ilk hasadını 2023 yılında bu bölgedeki bin 200 üreticimiz gerçekleştirdi. Coğrafi işaretle bu bölgede üretilen ispatlanmış ürünün stantlarda, marketlerde daha üst kalitede yer almasını sağlamaktayız. Biz sadece tüketici noktasında güven tazelemek için bu yola girmedik.“ dedi.
AVRUPA BİRLİĞİ BAŞVURUSUNU GERÇEKLEŞTİRDİKAvrupa Birliği başvurusunu gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Canbay, “Türkiye'de bal olarak şu ana kadar Avrupa Birliği'nden tescil almış herhangi bir bölgesel ürünümüz yok sanırım. Elazığ olarak Avrupa Birliği'ne başvuru yapan vilayet olacağız. Bunun da kendi içerisinde belli bir aşaması var. Yılsonuna kadar bizim Avrupa Birliği kriterimiz tamamlanmış olacağız. 2024 yılında da Avrupa Birliği tarafından bu yapmış olduğumuz başvurunun değerlendirme süreci başlayacak. Ümit ederiz ki inşallah bizler bu süreçten geçeriz. Elazığ'dan Avrupa Birliği'ne bir kapı açmış oluruz. “şeklinde konuştu.
GEVEN BALI DOLUM TESİSİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZAyrıca önümüzdeki günlerde coğrafi işaretli Geven Balı’nın dolum tesisini hayata geçireceklerini paketleyerek servis etmeye başlayacaklarını söyleyen Başkan Canbay, “Buradaki en önemli hedefimiz bu bölgede üretilen ürünün rüştünü ispatlamış sadece Elazığ'da tüketilmesi değil üreticilerimizin gelir seviyesini arttırmak için Avrupa'da tüketime sunmak. Avrupa'da herhangi bir ülkede yapacağımız bir çalışmayla gerekirse orada Elazığ'a kardeş vilayet seçerek burada bir ticari çalışma sağlayacağız. Burada ürettiğimiz bal üretimini orada değerlendireceğiz. Elazığ'da oranın bir ürünü tüketimine sunma noktasında bir öncülük yapmaya çalışacağız. Böyle bir yol istiyoruz. “ifadelerini kullandı.
BAŞKAN KOCA: VİTRİNLERİ SÜSLEYEN ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNE ÖNCÜLÜK EDEN BİR STKGazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Nafiz Koca ise, Elazığ Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fırat Canbay’ın Elazığ’da önemli bir STK olduğunu ve başarılı çalışmalara imza attıklarını söyleyerek, “Başkanım kamuoyunda pek görünmese de biz başkanımızı STK olarak sessiz yürüyen gemi olarak adlandırıyoruz. Çünkü başkanım yapmış olduğu icraatlar la bazı STK'lar gibi vitrinlere oynayan değil, vitrinleri süsleyen ürünlerin üretimine öncülük eden bir STK. “ dedi.
GEVEN BALI'NIN, AVRUPA KAPILARINDAN İÇERİ GİRMESİ ELAZIĞ İÇİN FARKLI BİR ANLAMCoğrafi bölge işaretini Avrupa'ya taşımanın ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Koca, “Başkanımızı tebrik ediyoruz. Özellikle coğrafi bölge işareti alması konusunda Sayın Başkanımın çok önemli katkıları var ve bu katkıları da bu coğrafi bölge işaretini Avrupa'ya taşıyarak Avrupa'yla Elazığ arasında köprü olması da bizim için apayrı önem arz ediyor. Dolayısıyla kayısıdan sonra Elazığ Geven Balı'nın, başkanımızın öncülüğünde Avrupa kapılarından içeri girmesi Elazığ için farklı bir anlam. Bu faaliyetiyle de kendi çalışmalarını taçlandırdılar. Bir Elazığlı olarak başkanımı kutluyorum.“ şeklinde konuştu.