Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, engelli bakımını üstlenen annelerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenerek, emeklilik haklarının sağlanması ve geleceklerinin güvence altına alınması çağrısında bulundu.
Engelli çocukların ailede bakımını genelde annelerin üstlendiğini ve bu yüzden bakım sürecinde yaşadıkları toplumsal dışlanma ile oluşan psikolojik sorunların yanı sıra işsizlik ve buna bağlı maddi yetersizlik hak kayıplarına yol açtığını ifade eden Başkan Fırat ; “Engelli çocuk anneleri, eşitsiz ve güvencesiz yaşlanmaktadır” dedi.
Fırat; Evde ağır engelli bakımını üstlenen annelere emeklilik hakkının tanınması, bunun için de sosyal güvenlik priminin devlet tarafından karşılanması bu hak kaybının önüne geçeceğini savunan Fırat; “Mecliste bulunan siyasi partilere sunulup bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması engelli çocuğuna bakan annelerimizin talebiydi.”diye konuştu.
Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat’ın açıklaması şöyle; ENGELLİLER HEM İŞSİZ, HEM YOKSUL “Engelli işsizliğinde ise tablonun çok daha ağır olduğuna dikkat çekiyor. “Ülkemizde genel işsizlik oranı, resmi rakamlara göre yüzde 13 civarında; ama bu oran engelliler arasında yüzde 78’ler seviyesinde. Yani her 10 engelliden yaklaşık 8’i işsiz” ve yoksul bırakılan engelli ailelerinin, en azından emeklilik hakkına kavuşmasını amaçlıyoruz.”
*ENGELLİLERİN İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR YAŞAM SÜRMELERİNİ TALEP EDİYORUZ.
“Engellilerin mali desteğe ihtiyaç duyması, istihdam sürecine dahil edilmeleri, engelli aylıkların bağlanma kriterlerinin hayatın gerçeklikleriyle uyumlu olması ve daha da çoğaltılacak konular engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için zorunlu talepleri ve hakları” olduğunu da söylüyoruz.
Türkiye’de engelli nüfusu kesin bilinmese de Türkiye nüfusunun yaklaşık 10 milyonunun engelli olduğunu belirterek bu sayıya aileler da dahil edildiğinde, sayının 30- 40 milyonu bulduğunu söylüyoruz.
Engellilerin maruz kaldığı hak ihlallerini, zorlukları onlarla beraber ve aynı şekilde yaşayan fakat görünmeyen, yok sayılan, farkında olunmayan başka bir kesimin daha olduğunun altını çiziyoruz, “Bunlar, evde engelli bakımını üstlenen kadınlar!” diyor. Sadece kadınların değil, erkeklerin de engelli bakımını üstlendiklerinin altını çiziyoruz.
Fakat ülkemizde evde engellilerin bakımını üstlenenlerin yüzde 91’i kadınlardan oluşuyor. Bu durumda olan kadınların sayısının ise 536 bin civarında olduğu tahmin ediliyoruz.”