EYT çalışmaları hakkında bilgiler veren SGK Elazığ İl Müdürü Sıtkı Erman, sosyal güvenlik sistemlerinde emekli olabilmek için yaş, prim, ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi olmak üzere 3 temel şart arandığını belirterek, EYT’de ise sadece yaş şartının kaldırıldığını, diğer koşullarda bir değişiklik olmadığını söyledi.
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni M. Nafiz Koca ve Yazı İşleri Müdürü Özgür Yıldırım, SGK Elazığ İl Müdürü Sıtkı Erman’ı makamında ziyaret ettiler. Samimi bir sohbet havasında geçen ziyarette Müdür Erman, SGK’nın işleyişi ve çalışmaları hakkında güncel bilgileri gazetemize anlattı. Müdür Erman, vatandaş odaklı hızlı, etkili ve sürdürülebilir hizmet sunduklarını söylerken SGK’nın yaptığı işin emeklilik hizmetleri ve sağlık olarak ikiye ayrıldığını belirtti. EYT'lilere yönelik düzenleme kapsamındaki çalışmaları titizlikle yürüttüklerine dikkat çeken Müdür Erman, ayrıca kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında da sosyal güvenlik konularında rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini hatırlattı.
EYT DÖNEMİNDE HİÇBİR SIKINTI YAŞANMADIEYT döneminde yoğun bir süreç yaşadıklarını emeklilik hakkı kazananların heyecanına ortak olduklarını ve vatandaşları mağdur etmeden süreci geçirdiklerine dikkat çeken Müdür Erman, “03 Mart 2023 ve 31 Ağustos tarihleri arasında emeklilik iş ve işlemleri için kurulumuza başvuran müracaat sayısı 7 bin 640 kişi. Aylık bağlanan 7 bin 500 kişi. Mükerrer reddedilen 624 kişi. Sigortaya tabi olup da bize talepte bulunan 73 taleple ilgili il müdürlüklerine gönderdik. EYT döneminde bizim il müdürlüğümüzle hiçbir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadık. Bu başarı bir ekip işidir. Arkadaşlarımız sağ olsun. Hiçbir sorun yaşatmadan 3 ayda EYT başvurularını bitirdik. 3 aydır günlük talepleri dikkate alarak maaşa bağlıyoruz.”dedi.
1999 SONRASI GEÇERLİ DEĞİLEYT düzenlemesi ile ilgili merak edilenleri de açıklayan Müdür Erman, “SSK sigortalıları ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenen 5000-5975 gün sayısı ile kadın 20 yıl, erkek 25 yıl sigortalılık süresini, emekli sandığı ile BAĞ-KUR sigortalıları ise kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet sürelerini, tamamlaması halinde yaş beklemeksizin aylığa hak kazanabilecektir. 08.09. 1999 sonrası başvuru geçerli değil. Ancak 2000 yılında girişi varsa askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması yaparsa 08.09. 1999 yılının altına düşerse yararlanır.” ifadelerini kullandı.
SSG, BAĞ-KUR VE YEŞİL KARTElazığ’da SSG, BAĞ-KUR ve Yeşil kart sayılarına da değinen Müdür Erman, “4B Bağ-Kur’u 14 bin 505 4C’ye emekliği sandığına tabi 33 bin 860 sigortalımız var. 4A’ya tabi 63 bin 951 kişi emekli var. 4B’den 13 bin 905 kişi. 4C’den 19 bin 617 emekli var.73 bin 755 kişide yeşil kartlı var.” dedi.
YENİ BİR BİNAYA TAŞINDIKSGK Elazığ İl Müdüründe 230 personelle hizmet verdiklerini belirten Müdür Erman, “13 bin 72 metrekare yeni bir binaya taşındık. 230 personelimiz var. 48 tane taşeron ve güvenlikçi, 179 tanede memurumuz var. Müdürlüğümüze bağlı 4 tane Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü var. Kovancılar Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü, Karakoçan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü, Muhasebe Mali Müdürlüğü ile Sağlık Müdürlüğü aynı binanın içinde görev yapıyorlar. 3 tane il müdür yardımcımız var. 4 tane Sosyal Güvenlik Merkezi var. Toplam 4 tane müdürlükte aktif çalışan sigortalı sayısı 93 bin 390 kişi.” şeklinde konuştu.
GÜÇLÜ BİR SGK, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE DEMEKTİRMüdür Erman, Şeffaf, etkin, verimli, hızlı hizmet sunan ve vatandaş odaklı hizmeti ön planda tutan anlayış ile vatandaşlara sosyal güvenlik hizmeti sunmanın gayreti içinde olduklarını söylerken, “Her zaman söylüyorum. Güçlü bir SGK, güçlü bir Türkiye demektir. SGK çok önemli bir kurumdur. Her zaman memur arkadaşlara söylüyorum bir anneniz, babanız, kardeşiniz kuruma geldiği zaman nasıl karşılanmasını istiyorsanız siz de gelen sigortalılara öyle davranın. Sigortalılarınız olmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu olmaz onlar için biz buradayız. Müşteri memnuniyeti benim yanımda çok önemlidir.”dedi.
2022 YILINDA 4 DEFA İLLER ARASI BİRİNCİ OLDUKSağlık istatistiklerinden bahseden Müdür Erman, “1 tane üniversite hastanemiz var. Bir tane şehir hastanemiz vardır. 4 tane özel hastane var. 171 tane eczanemiz var. 40 tane optik var.38 tane medikal. Tıp Merkezi 1 tane, 3 tane diyaliz merkezleri var. İller arasında başarı sıralamamız 2022 yılında 4 defa iller arası birinci olduk. Ağustos ayında 81 il içerinde 19. olmuşuz.” şeklinde konuştu.
REHBERLİK GÖREVİNE ÖNEM VERİYORUZKayıt dışı istihdamda en önemli sorunlarından başında Suriyelilerin olduğuna dikkat çeken Müdür Erman, “En büyük sıkıtımız Suriyeliler. Denetime giden arkadaşlara diyorum ki gittiğiniz zaman başta rehberlik görevini yapın. Uyarın, aynı yere ikinci gidişinizde halen devam ediyorsa cezayı uygulayın. Ama ben cezaya karşıyım. Önce rehberlik görevi anlatsınlar. Gün boyu çalışıyor ama sigortalı sayılmıyor. Emekli olamıyor, hastalansa doktora gidemiyor. Bunların anlatılmasını istiyorum.”dedi.
KAYIT DIŞINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ VARKurum olarak kayıt dışı çalışanlar ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Müdür Erman, “Kayıt dışıyla ilgili program yaptık. İl Müdür Yardımcısı eğitim verecek. Bizimle belli bir programımız var. O program çerçevesinde anlatacaklar. Bağ-kur da çok iyiyiz. Türkiye'de ilk beşteyiz. Bağ-Kur sigortalı parasını yatırıyor ama işveren de sıkıntılarımız var.” ifadelerini kullandı.