Elazığ İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılan ancak hatalı keşiften dolayı iptal edilmesi gereken Gezin Kanalizasyon İnşaatı yapım işi, ihaleyi alan yüklenici firmanın teminatını yakmasına rağmen ihale iptal edilmeyerek bile bile ikinci sıradaki firmaya verildi.
KEŞİF HATASI TEMİNAT YAKTIRDI
Elazığ İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılan Gezin Kanalizasyon İnşaat yapım işi için 7 firma dosya alarak ihaleye girdi. 27.08.2022 tarihinde yapılan ihaleyi Elazığlı bir firma kazandı. Firmanın ihaleyi almasının ardından dosyada keşif hatası olduğu gözlendi. Gözlenen hatadan dolayı ilgili yüklenici firma teminatını yakarak işten çekildi.
HATAYA RAĞMEN İŞ BAŞKA İRMAYA VERİLDİ
Teminatını yakan firmanın idare ile görüşmelerinde dosyada keşif hatasının olduğu bu hatadan dolayı da ihalenin iptal edileceğinin söylendiği iddia edildi. Aradan bir müddet geçtikten sonra ihalesi iptal edilmeyen Gezin kanalizasyon İnşaatı yapım işinin devam ettiği görüldü.
İŞ TAMAMLANMA AŞAMASINDA
Gazetemize gelen ihbarlar ışığında yerinde inceleme ve araştırma yapan ekiplerimiz keşif hatalı dosyanın aynen uygulanarak 24 Ağustosta yapılan ihalede en düşük teklifi veren ikinci firmanın işi yüklenerek bitirme noktasına getirdiğini gördüler.
İHALENİN İPTALİ GEREKİRDİ
İptal edilmesi gerekirken iptal edilmeyip aynı keşif hatasıyla devam ettirilen işle alakalı İl Özel İdaresine yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre normalde keşif hatalı olduğu için idarenin bağımsız bir komisyon kurarak konuyu incelemeleri gerektiğini keşif hatasından dolayı da ihalenin iptal edilebileceğini söylediler.
HATADAN DOLAYI TEMİNAT YAKILDI
Aynı kaynaklardan aldığımız bilgilere göre şartname ile proje detaylarının çelişkilerle dolu olduğu bundan dolayı da ihaleyi alan birinci yüklenici firmanın bunu göze alamayarak teminatını yakıp sözleşmeyi imzalamadığı anlaşıldı.
İDARENİN HATADAN DOLAYI UYARILDIĞI
Yine aynı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre teminatını yakarak sözleşmeyi imzalamayan yüklenici firmanın ihalesi yapılan Gezin Kanalizasyon İnşaatı yapım işinde keşif hatasından dolayı idareyi bilgilendirip hatanın düzeltildikten sonra yeniden ihaleye çıkılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduğu ifade edildi.
PROJENİN ESAS ALINACIĞI İFADE EDİLMİŞ
Teknik olarak şöyle ki; yüklenici firmanın mahal listesinde, pursantajda 450 P100 ND10 nitelikli borunun bulunmadığını bununla birlikte elektrovizyon alım kaynaklarının da olmadığını belirtmelerine rağmen idarenin şifahi olarak yaptığı savunmada projenin esas alınacağı ve 450 P100 ND10 nitelikli borunun kesinlikle kullanılacağının ifade edildiği öğrenildi.
MALİYET ARTIŞI OYACAĞINDAN
İdarenin kesin ve kararlı ifadelerinden sonra yüklenici firmanın bu markalı borunun kullanılması halinde iş maliyetinin yaklaşık maliyetin en az iki katı miktarında artış göstereceğinden sözleşmeyi imzalamadığı öğrenildi.
HATALAR DÜZELTİLMEDEN BİLE BİLE LADES
İhaleyi alan yüklenici firmanın teminatını yakıp işi almayışının ardından gazetemize gelen bir bilgi ile aynı ihalenin keşif hatasının bilinmesine rağmen şartname ile proje detaylarındaki çelişkilerin düzeltilmeden ihalede en düşük teklifi veren ikinci firmaya verildiği öğrenildi.
PROJENİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEDEN
Konu ile ilgili İl Özel İdaresine yakın kaynaklardan aldığımız gayri resmi bilgilere göre iddiaların doğru olduğu ikinci firmanın işi KDV hariç 1.950 TL’na yüklendiği ancak işin net maliyetinin ise yaklaşık 4.5 milyon TL olduğu bu maliyetten dolayı da 2. Yüklenici firmanın projede ön görülen şartların yerine getirilmeden işi bitirme noktasına kadar getirdiği, bunun yasal sonuçlarının da çok ağır olabileceği söylendi.
BORU ÇAPLARI PROJEDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ DEĞİL
Günışığı Gazetesi olarak yerinde yapmış olduğumuz araştırmalarda Gezin Kanalizasyon İnşaatı Yapım İşinin bitme noktasında olduğu ancak projede belirtilen şartlara uyulmadığı boru çaplarının da değiştirilmeden işin tamamlanma noktasında olduğu görüldü.
YAZILI OLMAYAN REVİZYON KARARI
Konuyla alakalı yine İl Özel İdaresine yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre idarenin belirttiği güzergahta bir enerji iletişim hattının geçtiği bu nedenle de güzergahta bir revizyona gidildiği ancak bu revizyonun yazılı ve resmi bir revizyon olmadığı anlaşıldı.
EN UYGUN TEKLİFİ VEREN FİRMA 6. SIRADAKİ
Kaldı ki belirtilen nedenlerle güzergahta bir değişiklik yapılsa bile bu değişikliğin boru çaplarını da değiştireceği anlamına gelmez diyen kaynaklar boru çaplarının değişmesi halinde maliyet farklarının olacağını aktararak ihalede en uygun ve yakın teklifi ise 6.994 TL teklifle 6. Sırada olan firmanın verdiğine dikkat çekti.
Günışığı Gazetesi olarak yukarıdaki detaylar ışığında soruyoruz…
Gezin Kanalizasyon İnşaat Yapım İşi İhalesinde ihale şartnamesi ve proje detaylarındaki bu çelişkiler İl Özel İdaresi gibi bir kurumun teknik yetkililerinin gözünden nasıl kaçtı? İhaleyi alan ilk yüklenici firmanın kuruma verdiği savunmada şartname ile proje arasında farklıların olduğu bu farklılıklardan dolayı da maliyetin iki kat artacağı için teminatını yaktığını savunurken İl Özel İdaresi olarak bu savunma neden dikkate alınmadan iş ikinci firmaya verildi? Tamamlanma aşamasında olan işle alakalı İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yerinde inceleme yapılıp projeye uyulup uyulmadığı kontrol edildi mi? İddia edildiği gibi bölgede bir enerji iletişim hattına rast gelindiğinden dolayı projede revizyona gidildiği ifade ediliyor. Bu iddia doğru mudur, mecburi revizyon söz konusu ise yazılı bir revizyon var mıdır, resmi bir revizyon yoksa bu kurumun ciddiyetine gölge düşürmez mi? İşin kesin kabulü ne zaman yapılacak, kesin kabulde iddia edilen bu aksaklıkların giderilmesi için kurum olarak ne gibi bir işlem yapılacak? Bütün bu aksaklık ve eksikliklere ve de hatalı keşfe göre bile bile lades diyen bürokratlar hakkında ne tür yasal işlemler yapılacak?.