ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Gazetemize dış kulak iltihabına ilişkin açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Erhan Demirbağ, havuz ve denizlerden bulaşan mikroplardan dolayı kulak hastalıkları olduğuna dikkat çekerek havuza ve denize girenlere kulak sağlıklarını korumak için tavsiyelerde bulundu.
Dış kulak iltihabında ağrı ile birlikte kulakta dolgunluk, işitme kaybı ve bazen akıntıda görülebileceğini kaydeden Uzman Dr. Demirbağ, “Özellikle kulak kepçesini çekmek ve oynatmak ile oluşan ağrılar genellikle “dış kulak yolu iltihabına” DKY (otitis eksterna) bağlıdır.”dedi.
MİKROP BULAŞMASI İLE OLUŞUR
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için denizi göl ve havuzu tercih edenleri kulak enfeksiyonları açısından uyaran KBB Uzmanı Dr. Erhan Demirbağ, “Kulak yolunda şişlik kızarıklık ve tıkanıklık ile birlikte iltihabi akıntı görülebilir. Genellikle temiz olmayan havuz ve denizde yüzmek, dış kulak yolunun nemli kalması ve kulağın karıştırılması sonucu mikrop bulaşması ile oluşur. Ağrının ciddiyeti yanında ateş gibi iltihap belirtileri kızarıklık ve şişliğin kulak yolu dışına çıkarak yanağa doğru yayılması hastalığın ciddiyetini gösterir.” dedi.
KBB HEKİMİNİN MUAYENESİ VE TEDAVİSİ GEREKLİDİR
Dr. Erhan Demirbağ, Dış kulak yolu iltihaplarının özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı şeker hastalığı gibi hastalıkları olanlarda, yaşlılarda, düşkünlerde, bebeklerde hayati tehlike yaratabileceğine vurgu yaparak, “Kulak karıştırma, travma ve dış kulak yolu mantarlarında da havuza girme öyküsü olmadan da benzer şikayetler olabilir. Ayırıcı tanı kulak muayenesi ile yapılır ve tedavi mevcut hastalığa göre düzenlenmelidir. Genellikle dış kulak yolu aspire edilip iltihap veya mantar kalıntıları temizlendikten sonra lokal ve gerekirse sistemin tedavi başlanmaktadır. Dış kulak yolu iltihapları özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı şeker hastalığı gibi hastalıkları olanlarda, yaşlı, düşkünlerde, bebeklerde hayati tehlike yaratabilecek ciddiyettedir. Vakit geçirmeden bir KBB hekiminin muayenesi ve tedavisi gereklidir. Yüzücülerde ve uzun süre suda kalanlarda tekrarlayan dış kulak yolu iltihaplanmasına engel olmak için kulağın tahriş edilmemesi yanında ek önlemler gerekir.” diye konuştu.
ATEŞ HUZURSUZLUK BURUN AKINTISI VEYA TIKANIKLIĞI SIK OLMAKTA
Kulak enfeksiyonlarında ateş huzursuzluk burun akıntısı veya tıkanıklığının da sık görüldüğünü kaydeden Dr. Demirbağ, “Çocuklarda kulak ağrısının diğer nedenleri arasında diş çıkarılması, bademcik iltihabı çene hastalıkları ve lenf bezi iltihapları gibi başka bölgelerin rahatsızlıklarına bağlı kulağa vuran ağrı olarak da görülebilinir. Özellikle ilk bir yaşlarındaki çocuklarda birçok ebeveyn çocuklarının huzursuz ve elini kulağına götürmesinden dolayı kulak enfeksiyonu düşünüp hekime başvurmakta ama genellikle bunlar diş çıkarmaya bağlı sekonder ağırlardır.” İfadelerini kullandı.
AYIRT EDİCİ BELİRTİLERİ
“Kulağı ağrıyan çocuklarda beraberinde veya hemen öncesinde ateş, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk gibi sıkıntıların varlığı genellikle “orta kulak iltihabını” (otitis media) düşündürür.” diye konuşan KBB Uzmanı Dr. Erhan Demirbağ, “Böyle bir durumda ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçların verilerek çocuğunuzun rahatlatılması ve bir hekime götürülmesi uygun olacaktır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlara rağmen 39° nin üzerinde seyreden ateş, ısrar eden şiddetli (uyutmayan) kulak ağrısı ve kulaktan iltihabi akıntı, orta kulak iltihabının ciddi olduğunun ayırt edici belirtileridir.” dedi
KULAĞINIZA YABANCI CİSİMLER SOKMAYIN
Kulağın kendi kendini temizleyen ve kurutan bir organ olduğunu dile getiren Dr. Erhan Demirbağ, “Çocuklarınızın ve kendi kulak yollarınıza ne korumak, ne kaşımak, ne kurulamak, ne de temizlemek amacıyla pamuk, pamuklu çubuk, tülbent, havlu vb. yabancı cisimler sokmayınız. Kulak kendi kendini temizleyen ve kurutan bir organdır, sizin kulağa her hangi bir şey sokmanız bu mekanizmayı bozar, kulağı tıkar, zedeleyebilir ve dış kulak yolu iltihabına neden olur.” şeklinde konuştu.