İlçe genelinde tespit çalışlarının devam ettiğini belirten Başkan Akbaba, 980 depremzede aileye de kucak açtıklarını belirtti. Akbaba, depremzedelerin her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.
ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan Akbaba, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremin ardından ilçede hasarlı binaların kontrollerinin devam ettiğini, 22 binanın ağır hasarlı olduğunu ve boşaltıldığını söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Akbaba, belediye ve ilçede özel görev yapan jeoloji mühendisleri, mimarlar, inşaat mühendisleriyle ortak bir ekip kurduklarını belirterek hasarlı gördükleri binalara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bildirdikleri söyledi. Öte yandan ilçede başta Malatya olmak üzere, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan gelen toplam 980 depremzede aileye kucak açtıklarını söyleyen Başkan Ayhan Akbaba, “Karakoçan’da vatandaşlarla birlikte depremzede vatandaşlarımız için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
ORTAK BİR EKİP KURDUK
Ağır hasarlı binaların tespiti için çalışma başlatıldığını belirten Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan Akbaba, “Belediye Fen işlerinden sorumlu arkadaşlarımız, inşaat mühendisleri, harita mühendisleri arkadaşlarımızla artı ilçede özel görev yapan tüm Jeoloji mühendisleri, mimarlar, inşaat mühendisleriyle ortak bir ekip kurduk.” dedi.
SIKINTILI BULDUĞUMUZ YERLERİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİĞE BİLDİRİYORUZ
Hasar gözlemledikleri binaları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bildirdiklerini ifade eden Başkan Akbaba, “Yapı denetimleri çevre şehircilik yapıyor. Bizde kendi çapımızda gözlemleme yapıyoruz. Sıkıntılı bulduğumuz yerleri Çevre Şehirciliğe bildiriyoruz. Vatandaşlar deprem sonrası dilekçeyle kaymakamlığa başvuruda bulundu.” diye konuştu.
22 BİNA AĞIR HASARLI
Bu güne kadar 22 binaya ağır hasar raporu verildiği kaydeden Başkan Akbaba, “Şuanda 200’ün üzerinde dilekçe verilmiş kaymakamlığa. Bunların yaklaşık 50 tanesi kontrol edildi. 150 bina kontrol ediliyor. 22 adet bina ağır hasarlı olarak rapor edildi Çevre Şehircilikte. Bunların içinde bir tane büyük 5 katlı binamız var. Yaklaşık 20 daireden oluşun bir bloktu. Oranın da tahliyesi kaymakamlık aracılığıyla boşaltıldı. Diğer binalarımız tek katlı ve iki katlı eski binalarımız. Bazı evler boş zaten kalanda yok.” ifadelerini kullandı.
2000 ÖNCESİ YAPILAN BİNALARIN STOKLARINI ÇIKARIYORUZ
Başkan Akbaba, özellikle 2000 öncesi yapılan binaların üzerinde çalışma yaptıklarını, hasarsız görünen binaların ise check up'tan geçirmek için ev sahipleri ile görüşeceklerini aktararak, “Belediye olarak özellikle 2000 öncesi yapılan binaların stoklarını çıkartıyoruz, çalışmalarımız o yönde. Bide depremde etkilenmemiş veya hasar olmayan binalarında check up'tan geçirme noktasında, ev sahipleri ile bire bir görüşmelerimiz olacak.” dedi.
KAYITLI OLARAK 980 DEPREMZEDE İLÇEMİZDE
Depremden etkilenerek bölgeden Karakoçan’a gelen depremzedeleri öğrenci yurtlarına yerleştirdiklerini belirten Başkan Akbaba, “Kayıtlı olarak 980 depremzede ilçemize geldi. Kayıt altına alınmayan tahminim 150- 200 var. Bunlarda ilce çalışan memur arkadaşlarımızın deprem bölgesinden gelen aileleridir. Adıyaman Malatya olma üzeri Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan gelen vatandaşlarımız. Birçoğunu öğrenci yurtlarına yerleştirdik.” diye konuştu.
DEPREMZEDELERE, TOPLANAN YARDIMLARDAN VERİYORUZ
Başkan Akbaba, ilçedeki vatandaşların da desteği ile depremzede ailelerin her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyerek, “Biz kendi çabamızla, ilçede ki vatandaşlarla deprem bölgesi için bir yer ayarlamıştık, yardımlar topluyorduk. İlçemize depremzedeler gelince, ilk etapta orada toplanan yardımlardan veriyoruz. Çünkü buraya gelenlerde depremzede yardıma ihtiyaçları var o mantıkla gıda kolisi, giyecek noktasında, veriyoruz. Belediyemize, kaymakamlığımıza gelen yardımlar oluyor. Sosyal yardımlaşma olarak onlar ihtiyaçları gideriyor. Bize geleni de belediye olarak deprem mağdurlarına dağıtıyoruz.“ ifadelerini kullandı.