Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler

Krizi Fırsata Çeviremedik

ELAZIĞ GÜNCEL

24 Ocak 2020 depreminde sürecin doğru yönetilmediğini söyleyen Elazığ Milli Eğitim Eski Müdürü Dr. Nihat Büyükbaş, “Devlet aslında bütün imkânlarıyla bu şehre yöneldi eğer bir alanda eksikliğimiz kaldıysa onun sorumlusu biz yerelde yaşayan yöneticileriz.” dedi.

Depremlerden sonra birçok binanın ve okulların Elazığ’da ağır hasar aldığını söyleyen Elazığ Milli Eğitim Eski Müdürü Dr. Nihat Büyükbaş, “O dönemde burada yetkili bir birisi olsaydım onu çok rahatlıkla fırsata çevirebilecek bir ortam oluştururdum. Biz geçmişte spor kulüplerine çok okul yaptırdık. ”dedi.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ Eski Milli Eğitim Müdürü, Azerbaycan Eski Eğitim Ataşemiz, Milli Eğitim Bakanlık Müşaviri Nihat Büyükbaş Dr. Nihat Büyükbaş, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı ve Yeni Ufuk-Günışığı Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni M.Nafiz Koca'ya ziyarette bulundu. Ziyarette Elazığ gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Harput’un eski Harput olmadığını büyük değişim yaşadığını kaydetti. Harput’un gelişip güzelleştiğini söyleyen Dr. Nihat Büyükbaş, il dışından gelen vatandaşların ilgisini çekeceğini belirtti. Elazığ merkezde ise harebe bir görüntü olduğunu söyleyen Dr. Nihat Büyükbaş, boşaltılan ama henüz yıkılmayan binaların bir an önce yıkılıp kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

NAFİZ BEY’İN ELEŞTİRİLERİ BİZİ TEŞVİK EDİYORDU

Ziyaretlerine ilişkin değerlendirme de bulunan Elazığ Milli Eğitim Eski Müdürü Dr. Nihat Büyükbaş, basının önemine değinerek Genel Yayın Yönetmenizi Nafiz Koca’nın kalemini her zaman önemsediğini belirterek, “Nafiz Bey'in çok eleştirel bir basın mensubu olmasına karşın bizim iyi ilişkilerimizin her zaman oldu. Bazen eleştirileri bizi teşvik ediyordu. Ama bu bütün bu eleştirilerine rağmen bizim ilişkilerimiz hep inişli çıkış da olsa devam etti. Kendisine hakikaten takdir ediyorum. Aykırı kalemler olmazsa biz yöneticiler doğruyu seçmekte zorlanırız. Herkes aynı şeyi düşünse herkes şakşakçılık yapsa o zaman biz yöneticiler de ‘tamam doğru yapıyoruz’ diye düşünürler. Gazetecilere değer vermeleri gerekiyor.” dedi.

HAPRUT’U DEĞİŞMİŞ GÖRDÜM

Elazığ Milli Eğitim Eski Müdürü Dr. Nihat Büyükbaş, Harput’un hizmet noktasında büyük bir değişime uğradığını söyleyerek, “11 yıl oldu Elazığ’dan ayrılalı. Elazığ’da olmasam da irtibatımı hiç kesmiyorum. Harput’ta müzeleri yeni yapılan yerleri gezdikten sonra yeni bir şehrin, yeni bir tarihi beldenin oluştuğunu keyifle gördüm. Gezip görülecek turizm firmalarının geleceği bir yer olmuş. Turizm hareketliliği sağlayacaktır.”dedi.

HARPUT VATANDAŞLARIN BİR UĞRAK YERİ HALİNE GETİRİLMİŞ

Harput’un Elazığ turizme katkı sağlayacağını belirten Dr. Büyükbaş; “Ben dünyanın yaklaşık 35 ülkesini falan gezdim. Yurt dışı görevi de yaptım. Bütün yurt dışı ziyaretlerimizde bizi böyle şeylere götürürler. Müzelere, tarih turistik yerlerine. Elazığ'ın bu konuda çok önemli bir eksiği vardı. 50 yıldır Elazığ’ı Harput’u konuşuyorduk. Basın yazardı, çizerdi, politikacılar televizyonlarda Harput'la ilgili vaatlerde bulunurlardı. Ama bir türlü ilerlemiyordu. Fakat bu son gördüğümüzde kaleden başlayarak insanlar akın akın ziyaret ediyor. Yapılan müzeler özellikle Hoca Hasan Hamam Müzesi o alan kurtarılmış vatandaşların bir uğrak yeri haline getirilmiş. Bu tür müzeleri bir arada gösteren ben başka bir belde bilmiyorum. Mistik bir havaya bürünmüş. Emeği geçenlere bu anlamda çok teşekkür ediyoruz.” dedi

KENT MERKEZİ İNSANIN İÇİNİ ACITIYOR

Elazığ kent merkezinde depremlerde hasar aldığı için boşaltılan ancak henüz yıkılmayan binaları görmenin içler acısı olduğunu kaydeden Dr. Nihat Büyükbaş, “Elazığ’ı ikiye ayırıyoruz. Kent merkezi harabeye dönüşmesi insanın içini acıtıyor. Devlet TOKİ olarak 30 bine yakın bina yapmış insanların mağduriyetini gidermiş. Yerelde de bu mahallelerde hızlı bir şekilde kentsel dönüşümle binaları yenileyebilseydi şehrimiz kurtulacaktı.”dedi.

HERKESİN GÜNDEMİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALI

Elazığ’da kentsel dönüşümüne önem verilmesi gerektiğini belirten Dr. Nihat Büyükbaş, “Bundan sonraki dönemde herkesin gündeminde bu eski mahallelerin kentsel dönüşüm olmalı. Aksi takdirde, kent merkezinde Elazığ’ın ilk mahalleri yaşanabilir olmaktan çıkmış. Çaydaçıra’dan şehrin batısına, çıkışına doğru sorun yok. Her şekliyle çok güzel. Ama kent merkezini kurtarmak gerekiyor. Önemli bir problem olarak önümüze çıkıyor.” şeklinde konuştu.

RAHATLIKLA FIRSATA ÇEVİREBİLECEK BİR ORTAM OLUŞTURURDUM

Elazığ’da ağır hasarlı bina ve okulların çok olduğunu söyleyen Dr. Nihat Büyükbaş, “Elazığ 2020 depremine hazırlıksız girdi maalesef. O dönemde burada yetkili birisi olsaydım onu çok rahatlıkla fırsata çevirebilecek bir ortam oluştururdum. Biz 24 Ocak sürecini iyi yönetemediğimiz için 6 Şubat depreminde ilgi başka taraflara dağıldı. Devlet aslında bütün imkânlarıyla bu şehre yöneldi eğer bir alanda eksikliğimiz kaldıysa onun sorumlusu biz yerelde yaşayan yöneticileriz. Deprem destekleri, hayırseverlerin yardımı bir yana. Maalesef doğru yönetilemedi.”dedi.

BİR BARAJ YAPILIR DA ORANIN TOPRAKLARI SULANMAZ MI?

Uluova’da yıllardır devam eden susuzluk sorununa değinen Dr. Nihat Büyükbaş, “1970 yılların başında faaliyete geçen Keban Barajı Gölü daha sonra Karakaya, Atatürk ve Hirfanlı derken 6 tane baraj var Fırat Nehri'nin üzerinde. Keban Baraj Gölü’nden dolayı şehrin verimli toprakların bir kısmı su altında kaldı. Buna karşılık geri kalan topraklarının da barajdan yararlanıp sulanamaması tarımda büyük bir eksiklik. Dünyanın girdiği tarım krizinde büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bundan sonra politik vaatlerde bulunacak olanların gündeminde bu iki konu olmalı. Basın da buna yoğunlaşmalı. 50 yıl önce bir baraj yapılır da oranın toprakları sulanmaz mı ya? Bu bizim büyüklerimizin, babalarımızın, dedelerimizin çalışmadığını gösterir. Oraya baraj yaparken bu barajda yöre halkının da nasıl geçineceği, nasıl yararlanacağını da düşünememişiz, planlayamamışız. Bir yere bir yatırım teşvik ederken yöre halkının geçim kaynağına yaşanabilirliğini arttırmak için de planlanması lazım.” İfadelerini kullandı.

ELAZIĞ’IN EN ÖNEMLİ SORUNU KENTSEL DÖŞÜM VE ULUOVA

Elazığ bir diğer önemli sorunu sulama projesi olduğunu söyleyen Dr. Nihat Büyükbaş, “Şehir merkezindeki eski mahallelerin dönüşümü ve Uluova'nın su meselesidir. Bunları da Harput'un çözüldüğü gibi çözebiliriz. Mahallelerde üç gündür yaya gezip görüyoruz. Ve hakikaten evler üzerinize yıkılacak gibi. Hayalet mahallelere dönüşmüş. Bunlara siz basın mensuplarınızın dayatmasıyla politikacıların da işte yerel yöneticilerin de bunu kendi işi haline getirmesiyle mümkün olur.”dedi.

SİYASETE GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM

Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz? sorumuzu da cevapsız bırakmayan Dr. Nihat Büyükbaş, “Elazığ'da herkesin oyuna talip olabilmek için bir bazı yeteneklerinizin olması lazım. Ben de o yetenekler yok. Bir de parti genel merkezlerinde kendinizi ön plana çıkarak yetenekleriniz de olması lazım. Bende bu iki yetenek yok. Olmayınca da böyle bir şansımızın olmadığını düşündüğüm için düşünmüyorum.” Dedi.

KOCA: EĞİTİM CAMİASINDA SİZLERDEN BEKLENTİLERİMİZ BÜYÜK

Genel Yayın Yönetmeniz Nafiz Koca ise, Elazığ Milli Eğitim Eski Müdürü Dr. Nihat Büyükbaş, döneminde Elazığ’da okullaşmada yüzde 90’ın üstünde bir orana sahip olduğuna dikkat çekerek, “Hocam tabii eğitim sisteminden bahsederken kendilerinin Elazığ'da görevde bulunduğu sürece mütevazılığından dolayı açıklayamadı. Biz o dönemde yazılarımızda dile getirdiğimiz gibi okullaşmada yüzde 90’ın üstünde bir orana sahipti Elazığ. Hocam gittikten sonra ciddi sıkıntılar yaşadık. Bunu zaman zaman ifade ettik. Keşkelerimiz oldu. Bu keşkelerin başında da 2020 depremi geliyor. Keşke 2020 depreminde Elazığ'da olmuş olsaydınız da fırsata çevirseydik ama bundan sonraki süreçte de Elazığ'la ilgili özellikle eğitim camiasında sizlerden beklentilerimiz büyük.” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.