Dr. UYSAL, lenfomanın lenf bezlerinin kötü huylu olan hastalığı olduğunu, lenf bezlerinin bir kanser çeşidi olduğunu belirtti. Lenf bezlerinin daha çok boyun bölgesinde, koltuk altlarında, kasıklarda ele gelen yerlerde olduğunu, ele gelmeyen yerlerde ise göğüs ve karın boşluğu gibi yerlerde fazlaca bulunduğunu aynı zamanda bademciklerde ve dalakta lenf sisteminin bir organı olması dolayısı ile lenfomanın lenf düğümlerinden, dalaktan veya bademciklerden kaynaklanabildiğini ifade etti.
* LENF NODU BİYOPSİSİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Yılda binden fazla kişinin lenfoma tanısı aldığını, ancak erken tanı ve teşhis ile tamamen yok olan önemli bir hastalık grubu olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Uysal lenfomanın altmıştan fazla alt tipi olduğunu ama Hodgkin ve Nonhodgkin olmak üzere alt tiplere ayrıldığını ve bu ayrımın çok önemli olduğunu, çünkü her birinin karakterizisyonunun oldukça farklı olduğunu, hem tedavisinin hem de hastalığın başlangıç şeklinin alt tiplendirme açısından önemli olduğunu vurguladı.
Lenfoma açısından şüphelendiklerinde lenf nodu biyopsisini çok önemsediklerini ve alt tiplerini daha sağlıklı daha net yapabilmek için, biyopsinin lenf nodlarının tamamen çıkarılmasını istediklerini söyledi.
Dr. UYSAL, lenfomanın çocuklardan erişkin yaşlara kadar her yaşta görülebildiğini, lenfomanın erkeklerde bir miktar daha fazla görüldüğünü, lenfomanın en çok başlayış şikâyetlerinin ise ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, bazen alt tiplerinde kaşıntılar olabileceğini söyledi. Ayrıca tanımlanamayan kuru kaşıntıların lenfomanın başlangıç şikâyeti olabileceğini yine lenf nodlarının büyüdüğü alanlara göre bazı organlara bu büyümenin zarar verebildiğini, eğer bu büyüme mide bölgesinde ise midenin küçülmesine erken doygunluğa, karında şişlik hissine sebep olabildiğini, koltuk altlarındaki büyümelerin kişiyi koltuk altlarındaki ağrıların rahatsız edeceğini, göğüs boşluğundaki büyüyen lenf nodlarının akciğere, kalbe baskı yapabileceğini, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı şeklinde belirtti gösterebileceğini dile getirdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim Dalı/Hematoloji Bilim dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe UYSAL, lenfomanın erken tanı ile tamamen yok olabilen çeşitlerine sahip olduğu için bir an önce büyüyen lenf nodlarının biyopsisinin yapılıp alt tiplendirmesi yapıldıktan sonra tedavisine başlanması gerektiğini vurguladı.