Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler

Milletin Efendisi Köylümüz Devletine Güveniyor!

ELAZIĞ GÜNCEL

Enflasyon ile mücadelede herkes gibi çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yer alması gerektiğini söyleyen Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan; “Devletimize güvenmeye devam edeceğiz. Devletimiz var olsun.” dedi.

Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan; Yağışlarla birlikte buğday ve arpa alım fiyatlarının da dünya piyasalarının üzerinde bir fiyat açıklamasının çiftçileri mutlu ettiğini söyledi.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan; Elazığ’da ki çiftçilerin durumunu gazetemize değerlendirdi. Çiftçinin bu yağışlarda ve buğday - arpa alım fiyatlarında yüzlerinin güldüğünü söyledi. Yağmurla gelen bereketin, değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ayhan, Enflasyon’da tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çekti. Ayhan, enflasyonu düşürmeye süt ve etten başlanmamalı gerektiğine vurgu yaptı. 

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Verim açısından endişelenen çiftçiler, bahar yağmurları ile iyi bir hasat için ümitlendiğini söyleyen Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan, ülkemizde buğday ve arpada "Hasat döneminin başladığı bugünlerde dekara verimliğin yani rekoltenin yağmurlara bağlı olarak yüksek oluşu çiftçinin yüzünü güldürmekte.” dedi.

TON BAŞINA 500 LİRA DESTEK

Buğdayda ton başına bin lira, arpa için ton başına 500 lira desteğin yerinde bir karar olduğunu belirten Ayhan, “Çiftçilerimize, ülkemizde güven tazelemiş ve başarılı hükümetimizin TMO 2023 buğday ve arpa alım fiyatlarını dünya piyasalarının üzerinde bir fiyat açıklaması da, ayrı bir sevinç yaratmıştır. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira arpada 7 bin lira olarak kararlaştıran Bakanlık tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecek olması yerinde bir karardır.” dedi.

ÜRETEN, ÜRETTİĞİNİ DEĞERİNDE SATABİLMELİ

Buğday ve arpa fiyatlarının üreticiyi memnun ettiğini söyleyen Ayhan, “TMO ve ilgili Bakanlıkları ve de hükümetimizi, uzun süredir unutulmuş ‘Milletin Efendileri Köylümüzü’, mutlu ettiği için tebrik ederim. Üreten, ürettiğini değerinde satabilmeli. Geçen sezon boyunca, TMO tarafından büyükbaş ve küçükbaş üreticilerine arpa desteği yapılmış, piyasaların altında kayıtlı üreticilere arpa verilmişti.

Bundan ötürü serbest piyasalarda satış amaçlı stok yapmış firmaların silolarında arpalar satılmamıştır. Dolayısıyla serbest piyasa büyük olasılıkla ciddi alımlar yapmayacak veya üreticiye düşük fiyatlar teklif edecektir. Bu durumda, üreticiden mahsulünü TMO, tek başına alım yapmak zorunda kalacak gibi.” ifadelerini kullandı.

BAKAN ŞİMŞEK, ÖNEMLİ KARARLAR ALACAKTIR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, ekonomi politikalarına güvendiğini söyleyen Ramazan Ayhan, “Öte yandan, daha önceki Bakanlık döneminde olduğu gibi gıda komitesi ile gündeme gelmiş, Değerli Bakanımız Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok önemli kararlar alacaktır. Hedef enflasyonu düşürmek olan sayın bakan işe gıda komitesi kararları ile et, süt, hububat gibi gıda ürünlerinden başlayacaktır ki, bu da çok normal.”dedi.

DİKKAT ETMELİYİZ

2 yıl öncesinde süt fiyatlarındaki düşüş ve yem fiyatlarının yüksek oluşu ile sonuçlanan süt ineklerinin kesimlerinin tekrar gündeme gelebileceğini söyleyen Ayhan, “Besi ahırları boş kalabilir.

Damızlık yerine kuzular kesime gidebilir. Dikkat etmeliyiz. Enflasyonu düşürmeye süt ve etten başlamayalım.” diye konuştu.

KAYNAKLARI TESPİT ETMELİYİZ

Süt ve et gibi çok önemli besin değerlerin üretimini ucuzlatma için kaynakları tespit etmek gerektiğini söyleyen Ayhan, “Kaynakları tespit edip bunlardan başlamalıyız. Tarım Bakanlığının sırtından tarım ve hayvancılık dışında kalan yükleri alalım farklı bakanlıklara aktaralım, gıda komitesinin kararlarından bağımsız kılalım ki, Gıda Komitesi, Tarım Bakanlığı bütçesinde kısıtlamaya gitmemeli. Çok canlı bir sektörü yöneten Tarım Bakanlığının hareket manevrası hızlı ve güçlü kararları kolaylıkla almalı. Tarım Bakanlığı kendine dolaylı ve direkt olarak bağlı kurumlar olan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Araştırma Enstitüleri” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumlar doğrultusunda çalışma yapılması gerektiğini belirten Ayhan, “Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Şeker Fabrikaları, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Odaları gibi kurumları faal edebilmeli ve kuruluş amaçları doğrultusunda çalışmaları sağlanmalıdır.“ diye konuştu.

ÜRETEN VE ÜRETTİĞİNİ SATABİLEN ÇİFTÇİLER OLMALI

Üretimin önemine değinen Ayhan, “Dışa bağımlılığın yolu yeterince üretimden geçer, buda elbirliği ile olur. Elbette Ülkemiz adına Enflasyonu düşürmek çok mühim ve bu amaçla üzerimize ne düşerse yapmalıyız. Hülasa, Bakanlık Arpa, Buğday gibi hububat alımlarını TMO vasıtasıyla açıklanan fiyatla ve zamanında yapmalıdır.. Yapmalı ki sürekli hasta adama verilen yardımlar gibi, Hibeler ile ayakta tutulmaya çalışılan çiftçi modeli yerine, üreten ve ürettiğini satabilen ve Tarım zengini mutlu çiftçiler olmalı.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİMİZ, DEVLETİNE GÜVENEBİLMELİ

Hasata bağlı düğünler ertelenmemesi gerektiğini söyleyen Ayhan, “Yağmurla gelen bereket, değerlendirilmeli. Üreten köylü üreticimiz, devletine güvenebilmeli. Enflasyon ile mücadelede herkes gibi Çiftçilerimiz ve Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizde yer almalı. Devletimize güvenmeye devam edeceğiz. Devletimiz var olsun.” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.