Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Öztürk, OSB’nin yatırımcılara sağladığı imkânlarla şehrin en büyük istihdam merkezi olduğunu kaydetti.
ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk gazetemize yaptığı açıklamada, Elazığ OSB’de hayata geçirdikleri projeleri ve hizmetleri anlattı. Başkan Suat Öztürk, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde 2023 yılı içeresinde öncelikli hedeflerinin 20 bin olduğunu dile getirerek, 2024’te ise 30 bin çalışan sayısına ulaşmak olduğunu söyledi.
Başkan Öztürk Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı olarak kente yatırımcıları getirmeyi ve her türlü desteği vermeyi kendilerine görev edindiklerini ifade ederek Elazığ OSB’de Atıl durumda işletmeler olmadığını hepsinin faaliyette olduğunu belirtti.
Başkan Öztürk, kadın istihdam sayısına da değinerek, Elazığ OSB’de önce ki yıllarda kadın çalışan sayının yok denecek kadar az olduğu belirtirken, bugün ise 3 bin kadın çalışan olduğuna vurgu yaparak, “Elazığ’da kadınlar için iş alanı açıldı. Ailelere katma değer olarak iki maaşın girmesi insanların refah seviyesini yükselti.” dedi.
CİDDİ YATIRIMLAR ALDIK
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk, OSB’de ciddi yatırımların olduğunu kaydederek;
“2022 yılında ciddi yatırımlar aldık. Ekonomik sıkıntılara ve pandemiye rağmen ciddi sıçrama yaptı. 5’in 1. etabında hiçbir parsel boş kalmadı tamamen sanayi tesisleri oluşturuldu. 5’in 2 . etabının alt yapısını, üst yapısını bitirdik. Orada ki arsaların, arazilerin tahsislerini yaptık, ciddi yatırımlar başladı. Şubat, Mart ayında bitecek ve inşaatı devam edenler var.” dedi.
11 BİN İSTİHDAM
Başkan Öztürk; Organize Sanayi Bölgesinde istihdamın arttığına dikkat çekerek; “20-25 tane yeni tesis faaliyete geçti. 2021 yılını sonun da çalışan 6 bin - 6 bin 500 civarındayken 2022 yılında 11 bin kişiyi geçti. Tekstil sektöründe olan yatırımlar, atıl olan bazı işletmeleri el değiştirerek faaliyete geçmesi ile 2022’de 4 bin 500 civarında istihdam sağladık.” şeklinde konuştu.
6. BÖLGEDE YAPILAN PROJELER
6. Bölgede yatırımların sürdüğünü belirten Başkan Öztürk; “6. bölge dediğimiz yeni bir alan bizim için çok önemli. Oranın işlemleri yüzde 90 tamamlandı. Parselasyon işlemlerini başlama aşamasına getirdik. 350 hektarlık bir alan, 3 bin 500 dönüm yani 3 buçuk milyon metre kare. Burada aşağı, yukarı 2 milyon metre kare sanayi parseli çıkartacağız. Burada iki tane büyük firmaya yer verdik. Bir tanesi yine tekstilci 200 dönüm yer verdik 140 bin metre kare kapalı alan yapılacak. Bir tanesi Şahin Holding, biri de Işıl Tekstil onlara da 117 dönüm yer verdik.70-80 Bin metre karelik bir işyeri yapacaklar.” ifadelerini kulandı.
TEKSTİL KENT
Tekstil Kent’in Mayıs ayında tamamen bitmiş olacağını söyleyen Başkan Öztürk, “Fırat Kalkınma Ajansı, Özel İdare ile birlikte yaptığımız Tekstil Kent projemiz var. Buranın arazi işlemleri, projeleri bitti. İnşaatına başladık 28 bin 500 metre kare bir kampüs yapıyoruz. Nasip olursa Mayıs sonunda faaliyete geçiriyoruz. 14 tane iş yeri, 2 bin 500 asgari istihdam yaratılacak.” dedi.
LC WAİKİKİ’NİN FABRİKASININ İNŞAATI DEVAM EDİYOR
LC Waikiki Firmasının 500 kişinin istihdam edileceği fabrikanın çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Öztürk; “Tekstilde yine 2022 yılında vermiş olduğumuz ulusal bir firma 500 kişilik LC Waikiki ikinci fabrikayı kuruyor, artı üçüncü arsasını verdim. Buranın inşaatı bittikten sonra baharda 3. inşaata başlayacaklar.” şeklinde konuştu.
ARITMA TESİSİNİN İHALESİ MART AYINDA
Başkan Öztürk; Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı olarak kente yatırımcıları getirmeyi ve her türlü desteği vermeyi kendilerine görev edindiklerini söyleyerek; “Arıtma tesisi işimiz var. Arıtma tesisinin arsa meselesini çözdük, projeleri bitmek üzere. Allah kısmet ederse Mart ayının sonunda ihalesi yapılacak. Baraj gölünün kenarında üniversitenin oradaki 30-35 dönüm civarında arazisini biz devraldık. 200 – 250 milyon civarında bir yatırım olacak. Arıtma bizim için hem evsel hem de kimyasal arıtma. Bizim şuanda OSB’de pis suları Elazığ Belediyesi’nin oraya gidiyor orada kimyasal yok. Bizde tekstil tesisleri çoğalmaya başladı. Biz hem evsel, hem de kimyasal olacak.” dedi.
7 TANE İPLİK FABRİKASI
2022’de biten iplik fabrikası projelerinden bahseden Başkan Öztürk şu ifadeleri kullandı ; “Elazığ’da bir tane iplik fabrikası yokken şuanda 7 tane iplik fabrika entegre kuruluyor. Coca-Cola’nın boş olan bir arsası vardı. 75 dönüm arsayı OSB olarak geri aldık, iplik fabrikasına verdik. Bunların hepsi 2022’de biten projeler.”
YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR
OSB’de yatırım yapmak isteyen sanayici sayısının arttığını dile getiren Başkan Öztürk; “Işıl Tekstil entegre bir tesis 70-80 Milyon Euro’luk bir yatırım. Şahinler’in 35-40 Milyon Euro’luk bir yatırım. Mert döküm 35 Milyon Euro’luk bir yatırım. Betül Tekstilin kuracağı iplik fabrikası 35-40 Milyon Euro’luk bir yatırım. Toraman Tekstil’ e yer verdik, Mart yada Nisan ayında başlayacaklar orası da entegre bir tesis 60 -65 Milyon Euro’luk bir yatırım. LC Waikiki’nin yatırımları devam ediyor. Bölge lojistik ve paketleme tesisi bitmek üzere. Çanta Fabrikası kuruluyor burası da 600-700 kişilik bir istihdam.” dedi
2022 YILINDA 500 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM
Başkan Öztürk; Elazığ Organize Sanayi Bölgesin her geçen gün büyüdüğüne vurgu yaparak; “İnşaat üzerine mutfakta, dolapta, kapı ve mobilya üzerine ciddi yatırımlar var tesislerini büyütüyorlar. 18 tane bu alanda yatırım yapıldı. Devam edenler var. Asansör konusunda ciddi bir seviyeye geldi. Elektrik kompanzasyon pano sistemi bir merkez oluştu. Şuan 13-14 tane pano sistemi yapan firmamız var hepsi Türkiye’nin her tarafında iş yapıyorlar. Alüminyum tesisi faaliyete geçti. Genel kurulumuzda da söyledik bizim bu tesisler ve devam eden projeler 500 milyon doların üzerinde bunlar hepsi 2022 yılında gerçekleşen projeler.” diye konuştu.
2023 YILININ SONUNDA 20 BİN İSTİHDAM
Hedefleri 2023 yılında 20 bin istihdam olduğunu kaydeden Başkan Öztürk; “2022’de temel attık bu seviyeye geldi. 11 bin çalışanımızı 2023 yılının sonunda 25 bin olarak hesaplıyoruz ama asgari 20 bin olacak. Tekstilde 2 bin 500 kişi hesaplıyoruz. Fantezi iplikte 650 bin kişi, Berak Tekstil 850-100 kişiye çıkacak. Saka Fabrikası’nın karşında geri dönüşüm tesisi kuruyor. Sanica Fabrikasının içinde yeni bir tesis kuruyor.” dedi.
3 BİN BAYAN ÇALIŞAN
Kadın istihdamına değinen Başkan Öztürk; “4-5 sene önce bayan çalışanlarımız yoktu. Sadece muhasebede, sekreterlikte vardı. Toplasınız 150 kişi vardı, bugün 3 bine dayandık. Bu da Elazığ’a avantaj oldu. Eskiden bir serviste 10-15 erkeğin içine kızını, karısını göndermiyordu. Bayanlar gece vardiyasına gelmiyordu. Şimdi gece vardiyasına bile geliyorlar. Elazığ’da kadınlar için iş alanı açıldı. Ailelere katma değer olarak iki maaşın girmesi insanların refah seviyesini yükselti. En azından asgari ücretle çalışıyor. Bu da tekstilcilerin buraya gelmesiyle başladı.” dedi.
YILLARDIR MÜCADELE VERİYORUM
Olumsuzluklara rağmen çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Başkan Öztürk; “Ben yıllardır mücadele veriyorum. İlk yönetimimizi kurduğumuz zaman oturduğumuz binalar döküntü bir şekildeydi. 32 tane işletme vardı çalışanı da bin kişi yoktu. 2 tane eski arabası vardı. OSB’nin her tarafı harabeydi. Büyümesi lazımdı, biz risk aldık. 15 senelik oda başkanlığı dönemimde modern bir bina yaptık. Yönetimin çalışmasını planladık. Çalışanları planladık, temizliğe, çevre düzenlemesine, ağaçlandırmaya önem verdik. Türkiye’nin en yeşil organize sanayi bölgesi oldu.” şeklinde konuştu.
HEDEFLERİMİZİ YÜZDE 80 YAKALADIK
Kente yatırımcıları getirmeyi ve her türlü desteği vermeyi kendilerine görev edindiklerini belirten Başkan Öztürk; “Bürokraside ağır işleyişler var. Yılların vermiş olduğu birikintiler ile Ankara’da ki işlerin bir çoğunu kendi imkanlarımızla çözüyoruz. Siyasilerle de birlikte hareket ediyoruz, destek alıyoruz. Yine de aksamalar oluyor. Buna rağmen 10 yılın içinde 250 hektar olan Organize Sanayi’yi bin 50 hektara gelmişse. Çalışan sayısı 11 bine gelmişse demek ki biz hedeflerimizi yüzde 80 yakalamışız.” dedi.
EĞİTİMDE ÇOK İYİ YERDEYİZ
OSB’nin eğitim alanına ki çalışmalarını anlatan Başkan Öztürk, “Eğitimde çok iyi yerdeyiz. Bir meslek yüksekokulu var 800-900 tane öğrencisi var. 2 tane meslek lisesi var. Meslek Yüksek Okulu her organize sanayide yok. Toplasanız Türkiye’de sadece 30 tane organize de var. Biz bunu 10 yıl önce yaptık. Kalkınma Ajansı’ndan burada inovasyon merkezi kurmuşuz. Çeşitli ARGE çalışmaları yapıyoruz, eğitimler veriyoruz.” şeklinde konuştu.
KESİNTİSİZ BİR ENERJİMİZ VAR
“Kesintisiz bir enerjimiz var.” diyen Başkan Öztürk “8 sene önce hallettik bunu. Şimdi yetmiyor, geçen yıl bakanla görüştük yeni bir trafo merkezi kuruluyor 6. ayda veya 7. ayda bitecek. GES’ler de sıkıntımız var. Onu da çözdük TEAŞ genel müdürlüğü ile hallettik. Şuada firmalarımıza 7. ay taahhüdü ile çağrı mektuplarını veriyoruz bakanlıktan onaylı. OSB’nin çatılarına yaklaşık 130 MB güneş enerji kurma imkânı yarattık.” ifadelerini kulandı.
ELAZIĞ’IN İSTİHDAM MERKEZİ
Elazığ Organize Sanayi Bölgesinin şehrin istihdam merkezi olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, “OSB artık Elazığ’ın istihdam merkezi. Elazığ’ın ekonomi, ihracat lokomotifidir. Yatırım yapacak olanların yanına en 3-5 sefer gidiyorum, buraya getiriyorum. Adam gelip görüyor her şey var. Her sorunlarını çözüyoruz. İlin valisi, belediye başkanı, bürokrasi ile diyaloglu çalışıyoruz. Türkiye’de 6-7 tane aktarma istasyonu var bir tanesi Elazığ. Bunlar hep bir imkân.” Dedi.
2024 YILINDA 30 BİN İSTİHDAM
Hedeflerinin 2024 yılında 30 bin istihdam olduğu işaret eden Başkan Öztürk, “2024 sonunda 30 bin istihdamı bulacağız. Yeni ikinci organize sanayi kuruluyor. Alt yapısı yapılıyor. Oraya da yatırımcılar gelecek, tesisler kurulacak. Ben şunu söylüyorum 1. Organize Sanayi yatırımcısı da seçici hale geldi. Çünkü arsa çok fazla kullanılacak durumuz yok. Gerçek yatırımcılara arsa veriyoruz. Atıl durumda olanları da değiştiriyoruz. Bizde atıl kalmadı artık hepsinde bir faaliyet var.” diye konuştu.
GERÇEK İHRACAT 1 MİLYAR DOLAR'IN ÜZERİNDE
Elazığ'ın gerçek ihracatının, 1 milyar dolar üzerinde olduğunu dikkat çeken Başkan Öztürk, “Bütün rakamlar Elazığ’da görünmediği için rakamlar eksik çıkıyor. 2021’de 260 milyon dolardı. Bu sene herhalde çıkacak 350 milyon dolar. Bana göre Elazığ’ın 1 milyar doların üzerinde ihracatı var. Çünkü bazıları görünmüyor. Kayıt dışı değil. Başka illerden yapılıyor. Rahatlıkla organize sanayinin ihracatı 100-150 milyon doların üzerindedir.” dedi.
TÜRKİYE LOJİSTİK OLARAK CİDDİ BİR HİZMET VERDİ
Pandemi de, Türkiye olumsuzlukları avantaja dönüştürdüğünü lojistik olarak ciddi bir hizmet verdiğini belirten Başkan Öztürk, “Pandemi döneminde dünya da olduğu gibi Türkiye’de ekonomik sıkıntılar oldu. Ama Türkiye için bu olumsuzluklar avantaja dönüştü. Dünyada lojistik hizmetlerin maliyetleri çok yükseldi. Mesela Çin 45-55 günde lojistik hizmet verebiliyor. Ama Türkiye’de bir haftada Avrupa’nın her köşesine gidiyor. Pandemi de anında hizmet verilmesi gerekiyor. Maske, eldiven çeşitli deterjanlar vs. Avrupa yüzünü bize çevirdi. Türkiye lojistik olarak ciddi bir hizmet verdi. Bir de Tüketicinin Çin’e karşı bakış açısı değişti, virüs oradan çıktığı için. Türkiye’nin gıdada ve sağlıkta üretimi arttı.” diyerek sözlerini sonlandırdı.