HABER: ÖZGÜR YILDIRIM
Gazetemiz Köşe Yazarlarından Araştırmacı-Yazar Süleyman Yapıcı, 1886 yılında inşa edilen ve ilimizde ayakta kalmayı başaran iki tarihi binadan biri olan Mekteb-i İdadi-i Hamidiye-i Mülkiye-i Şahane Binası’nın yeniden aslına uygun düzenlemeler yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesini ve 2016 tarihinden beri kapalı olan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin buraya taşınması veya Askeri Müze yapılarak halkın hizmetine sunulması önerisi karşılık buldu…
Gazetemiz Köşe Yazarlarından Araştırmacı-Yazar Süleyman Yapıcı köşe yazısında ilin tanıtımına büyük katkı sağlanacak binanın müze olarak hizmete açılması için çağrıda bulunmuş, bizlerde Günışığı ve Yeni Ufuk Gazeteleri olarak öneriyi manşetlerimize taşımıştık. Yerel ve Ulusal basında olumlu tepkilere neden olan çağrılarımıza ilin milletvekilleri Mülkiye İdadisi ve Sultaniye’nin arkeoloji müzesi olacağını duyurdu.
MİLLETVEKİLİ KELEŞ AÇIKLADI
Kanal 23 Haber Müdürü Elif Doğan’ın sunduğu Gündem Özel programının canlı yayın konuğu olan AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş, kolordu içerisindeki Mülkiye İdadisi Ve Sultaniye’nin arkeoloji müzesi olacağını açıkladılar.
Programda Elazığ ile ilgili sorun ve çözümler konuşulurken AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş, Elazığlılara Kanal 23 ekranlarından ilk kez duyurarak Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı içerisinde bulunan Mülkiye İdadisi ve Sultaniye’nin Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürüleceğini söyledi.
KELEŞ: “MÜLKİYE İDADİSİ VE SULTANİYE’NİN ARKEOLOJİ MÜZESİ’NE DÖNÜŞTÜRÜLECEK, BUNU DA İLK KEZ KANAL 23’TE AÇIKLIYORUZ”
Programda açıklamalarda bulunan Milletvekili Erol Keleş; “Biliyorsunuz bir süreç vardı arkeoloji müzemiz 2016 yılında Emniyet Binasına yapılan saldırı sonucu hasar görmüştü ve o zaman yapılan incelemeler sonucunda güçlendirme kararı çıkmıştı ve o güçlendirme çalışmalarına başlanmıştı ve bir kısmı güçlendirilmişti ama tasarruf tedbirlerine takıldığı için bu süreç uzamıştı. 24 Ocak 2020 yılında yaşadığımız deprem sonrası güçlendirme dışında kalan kısım ağır hasarlı olarak tespit edildi ve yapılan incelemeler sonucunda binanın yeniden yapılmasına karar verildi. Aslında bizim Arkeoloji Müzemiz 2016 yılından beri hizmet veremiyor tabi süreç bu şekilde devam ederken nereye nasıl yapılsın diye konu devam ediyor ve müzenin yatırım programına alınması için bir teklif ediliyor ve 2021 yılında yatırım programına alınmıyor. Tabi daha sonra kütüphane ve müze eşliğinde giderek tekrar yatırım programına alınıyor 2023’te ve proje çalışmalarına başlanıyor ancak proje ihalesi henüz yapılmamıştı ve aynı zamanda avam proje hazırlanmıştı ancak halen çok bir netlik yoktu. Aslında Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın da nerede yapılsın konusunda kafaları net değildi bu dönemde Kültür Müdürlüğümüzle bir istişare toplantısı yaptık. Durumu nerede olduğumuzu öğrendikten sonra bir Kültür Bakan Yardımcımız Gökhan Bey ile bir telefon görüşmesi yaptık. Bu telefon görüşmesinde ben şunu anladım gerçekten kafalar net değildi yer konusunda hala sıkıntılar vardı Kültür Bakan Yardımcımız bizi Ankara’da görüşme için davet etti.
* HARPUT TURİZMİNE DE CİDDİ ANLAMDA KATKI SAĞLAYABİLECEK BİR YER…
“Birden aklımıza askeri kışlanın içerisinde bulunan Mekteb-i İdadi binası 1882 yapılmış tarihi bir eser ve ben Kolordu komutanımızdan randevu talep ettik ve Kolordu Komutanımızla birlikte gidip bu binayı ziyaret ettik. Binayı ziyaret ettiğimiz zaman gerçekten muhteşem bir bina. Kolordu Komutanımıza bu binada şuanda ne yapıyorsunuz dedim Kolordu Komutanımız 2 yıldır bu binanın boş olduğunu restore edildiğini ve geçirilen 2 depreme rağmen hasarsız raporunun olduğunu beyan etti. Orada acaba biz burayı arkeoloji müzesini buraya taşıyabilir miyiz dedik Harput Turizmine de ciddi anlamda katkı sağlayabilecek bir yerdi. Ben buranın krokilerini aldık Milletvekillerimizle beraber ertesi gün Kültür Turizm Bakanımızın yanına gittik konuyu konuşurken bu konuyu kendisine belirttik oda çok mutlu oldu ve ertesi gün ekibi Elazığ’a gönderdi ve 4 sayfalık spor hazırlandı ve olumlu bir rapor olarak ilan edildi. Bizde hemen yazışmalara başladık. Çok büyük ihtimalle burayı çok yakın bir süre içerisinde Arkeoloji Müzesi olarak Harput’a çıkarken burayı kazandırmış olacağız. Bunu da burada ilk kez açıklıyoruz.” dedi.