Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler

TEHLİKENİN YENİ ADI: STREP A...

ELAZIĞ GÜNCEL

'Beta' adıyla bilinen Strep-A bakterisi ile ilgili önemli bilgiler veren Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Hastalıkları Anabilim Dalı Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, A Grubu Streptokoklar, genellikle bademcik iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olduğunu, yakın temas, öksürük ve hapşırmayla bulaştığını söyledi.

Salgının özellikle çocuk ve ergenlerde daha etkili olduğunu söyleyen Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, “ Kalabalık yerlerde, özellikle de okullarda, kreşlerde, askeri kışlalarda sık görülen bir enfeksiyondur.” dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yurttaşları A Grubu Beta-Hemolitik Streptokok vakalarına karşı uyarmıştı. Konuya ilişkin dikkat edilmesi gereken ayrıntıları, gazetemize anlatan Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Hastalıkları Anabilim Dalı Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, 5 ile15 yaş arasındaki çocukları etkilemekle birlikte her yaşta kişilerde hastalık yapabileceğini belirterek, zamanında tedavi edilmesinin önemine işaret etti.

5-15 YAŞ ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA

Tanı ve tedavinin önemine değinen Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, “A Grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS), özellikle 5-15 yaş çocuklarda daha fazla olmak üzere her yaş grubunda bademcik iltihabına neden olur. Bununla birlikte; ateş, bulantı, kusma ve ciltte kızarıklıklarla seyreden ve kızıl adı verilen bir hastalığa da yol açar. AGBHS enfeksiyonları, özellikle kış aylarında olmak üzere belli bir oranda artış gösterebilir.” dedi

"DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIYOR"

 Hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, “Genelde solunum yolu damlacıklarıyla bulaşırlar. Enfekte bir kişinin burun ve boğaz akıntıları veya enfekte cilt lezyonları ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Kalabalık yerlerde, özellikle de okullarda, kreşlerde, askeri kışlalarda sık görülen bir enfeksiyondur.” şeklinde konuştu.

AĞIR KLİNİK TABLOLARA VE ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, çok ağır klinik tablolara ve ölüme yol açabileceğine de dikkat çekerek; “ AGBHS çok nadiren deriden, bademciklerden veya üst solunum yollarından cilt altı, kas zarı, kas, akciğerler veya kan dolaşımı gibi daha derin dokulara ulaşıp, çok ağır klinik tablolara ve ölüme yol açabilir. Derin dokular ve kandaki AGBHS enfeksiyonlarına, invazif AGBHS adı verilir. İnvazif AGBHS enfeksiyonlarının üçte birinde, bakterinin toksinlerinin bağışıklık sistemini aşırı uyarması sonucunda çoklu organ yetmezliğiyle seyreden toksik şok tablosu gelişebilir. Toksik şok, %30-80 oranında ölümle sonuçlanabilen ağır bir tablodur. İnvazif AGBHS enfeksiyonları, sıklıkla erişkinlerde görülmekte ve çocuklar tüm olguların %10’dan azını oluşturmaktadır. “ dedi.

KRONİK HASTALIKLAR RİSK ALTINDA

Kronik hastalığı olan bireylerin çocuk ve ergenlerde olduğu kadar risk altında olduğunu kaydeden Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, “ Sağlıklı insanlar, İnvazif AGBHS enfeksiyonuna yakalanabilse de, kanser, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişiler ve immün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar daha yüksek risk altındadır.” diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLERLE TEDAVİ

Hastalığın antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Abdulvahap Akyiğit, “Semptomlar varsa, enfeksiyonun tespiti için boğaz kültürü alınması ile kesin tanı konulabilmektedir. “Strep A testi” olarak da bilinen hızlı antijen testi tanıda yardımcı olmaktadır. Hastaların çoğunda tanı, hekim tarafından fizik muayene ile konularak penisilin grubu antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Strep A bakterisinin sebep olduğu enfeksiyonlarda erken tedavinin önemine dikkat çekerek, “AGBHS’ye bağlı bademcik iltihabı veya kızıl şüphesi olan hastaların, hemen hekime başvurması, olası tehlikeli komplikasyonları önlenmesi için tedavinin erken başlanması açısından önemlidir. Erişkinlerde de, ilgili vücut bölgesinde sıcaklık artışı, kızarıklık ve şişlikle seyreden deri yumuşak doku enfeksiyonlarında, özellikle çok şiddetli ağrı varsa, deride içi su dolu kabarıklıklar veya siyahlaşma gelişmişse, hastanın genel durumu bozulup tansiyonu düşüyorsa, invazif AGBHS olabileceği düşünülmeli ve vakit kaybedilmeden hekime başvurulmalıdır.” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.