HABER : ESMA YILDIRIM
Okul servislerinde yaşanan sıkıntıları gazetemize açıklayan Çaydaçıra Tur Firma Sahibi Harun Alptiken, "Fiyatlar bizim akaryakıt masrafımızı karşılamıyor. Velilerden tek isteğimiz fiyat konusunda bize yardımcı olmalarıdır." dedi.
15 yıldır taşımalı eğitim kapsamında öğrenci taşıyan Harun Alptiken, akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle zarar ettikleri söyledi. Akaryakıt ücretlerinin, araç tamir ve bakım ücretlerinin arttığını belirten Alptiken; "Velilerimiz fiyatları yüksek buluyor ama günümüz koşullarına baktığımız da normal." dedi.
En büyük sıkıntılarından birinin de sektörün birlik ve beraberlik içinde olmadıklarını ifade eden Alptiken, "Aynı bölgeye üç dört tane aynı firma gidiyor. Bu da akaryakıta yansıyor. Aynı bölgeye bir firma gitse, velilerimize de ücret konusunda yardımcı oluruz." diyerek servis firmalarına birlik beraberlik çağrısında bulundu.
“ZAMLAR BİZİ ÇOK ETKİLEDİ”
Çaydaçıra Tur Firma Sahibi Harun Alptiken, 15 yıldır servis işi ile uğraştıklarını ifade ederek, ”Babamdan gelen mesleği ben devraldım. Bu sene üç ortağımız ile birlikte işleri yürütmeye çalışıyoruz. Amacımız güzel bir sezon geçirmek. Hem öğrencilerimize hem de velilerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Ama akaryakıta gelen bu zamlar bizi oldukça etkiliyor. İlerleyen günlerde bu durum nasıl olur bilmiyoruz. Bu yüzden inşallah sezonu güzelliklerle başlatmayı diliyoruz.” dedi.
“VELİLER SERVİS ÜCRETLERİNİ YÜKSEK BULUYOR”
Çok fazla bir yoğunluğun olmadığını dile getiren Alptiken,”Öğrencisini servise yazmak için arayan çok oluyor. Ama vatandaşlar fiyat konusunda biraz şikâyetçi. Fiyat düşecek mi belli değil. Geçen yıl servis ücretlerine iki kere zam yapıldı. Fakat bu zam bizim akaryakıt masrafımızı karşılamadı. Velilerimiz fiyatları yüksek buluyor ama günümüz koşullarına baktığımız da normal. Geçen yıl aldığımız fiyat ile öğrencileri servise alırsak bizim açımızdan bir nebze de olsa çok iyi." diye konuştu
MERKEZE UZAK OLAN YERLERDE HENÜZ OKULLAR YAPILMAMIŞ
Ulaşım sorunu olan bazı mahallerde okul olmadığını belirten Alptiken, velilerin fiyatları yüksek bulsa da kayıt yaptırmak zorunda kaldıklarına kaydederek; “Bir velinin üç tane çocuğunu taşıyorum. Veliye fiyat söylediğim de yüksek buluyor. Evi uzak olduğu için servise kayıt yaptırmak zorunda. Kayıt yaptırmazsa nasıl gönderecek? Mecbur kayıt yapmak zorunda kalıyor. Çünkü merkeze uzak olan yerlerde henüz okullar yapılmamış. Öğrenciler ve veliler bu konuda mağduriyet yaşıyor. " ifadelerini kulandı.
* OKUL SAATLERİ ARASINDA Kİ ZAMAN FARKI ÇOK AZ
Ayrıca Elazığ'da ki okul giriş çıkış saatlerinde oluşan trafik sorununa değinin Alptiken,"Okul saatlerinde trafik çok yoğun oluyor. Okul saatleri arasında ki zaman farkı çok az. Öğrenciyi okula yetiştirmek için zorluk yaşıyoruz ”dedi.
“BİRLİK İÇİNDE OLALIM”
En büyük sıkıntılarının birlik ve beraberlik içinde olmadıklarını aktaran Alptiken, “Birlik olmadıktan sonra firma açmakta önemli değil. Okula çalışan tüm servislerimiz bir olursa her şey daha güzel olur. Aynı bölgeye üç dört tane aynı firma gidiyor. Bu da akaryakıta yansıyor. Hâlbuki ki tek bir firma gitse akaryakıta fazla yansımaz. Ücret konusunda da velilerimize daha da yardımcı oluruz ”dedi.
“ARAÇ SAYIMIZ YETERLİ GELİYOR”
Okulların açıldığı dönemde yoğunluk yaşadıklarını ifade eden firma sahibi Harun Alptiken, “Araç sayılarını yoğunluğa göre ayarlıyoruz. Fazla araç almıyoruz. Çünkü çalışanlarımıza da ücret konusunda destek olmak istiyoruz. Çalışana iş veremedikten sonra araç fazlalığı önemli değil. Yaklaşık yirmi beş tane aracımız var. Bize bu sayı yeterli geliyor.” diye kaydetti.
“VATANDAŞLARI DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”
Okul saatlerinde değişme olursa zorluk yaşayacaklarını vurgulayan Alptiken “Bu sene okul saatlerinin değişmeyeceğine dair cemiyetle bir görüşme yaptık. Geçen yıl ki saatler azda olsa bize uyuyordu. Eğer saatlerde bir değişme olursa bu durum bizler için zor olur. Çünkü zaman sıkıntımız oldukça fazla. Sabah saatlerinde işe gidenlerde olduğu için trafik oldukça yoğun geçiyor. Bizim yetişmemiz gereken belirli bir saat var ve bu saati aşamayız. Velilerimiz bizi anlayışla karşılasın." dedi.
"OKUL TAŞITININ DUR LEVHASINI BİLMEYEN VATANDAŞLAR VAR"
Öğrenci taşıdıkları zaman diğer sürücülerin anlayışlı olmadığını ve vatandaşlardan bu konuda duyarlılık beklediklerine dikkat çeken Alptiken, "Geçmemiz için yol vermiyorlar. Servis şoförünü gördüklerinde aşırı tepki veriyorlar. Sonuçta bizde insanız. Servis aracında kaç tane öğrenci taşıyoruz. İçinde ki öğrenciler onlardan birinin çocuğu olabilir. Bu konu da vatandaşlarımız bize karşı duyarlı değiller. Öğrenci aldığımız zaman yolda durduğumuz da bize sinirleniyorlar. Biz yolda durmak zorundayız. Çünkü öğrenci alıyoruz. Ama bunu vatandaşlarımız anlamak istemiyor. Okul taşıtının, dur levhasını bilmeyen velilerimiz var. Biz öğrenci alırken durduğumuz da boşa durmuyoruz. Öğrenciyi görüp bindiği halde aralıksız korna çalıyorlar. Bu da bizi strese sokuyor. ”diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİ KOLTUK SAYISINA GÖRE ALACAĞIZ”
Servislere öğrenci alırken koltuk sayısına göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Alptiken, “Öğrencilerimizi bu sene yine araçlarda ki koltuk sayısına göre alacağız. Çünkü pandemi süreci azda olsa hafifledi. On dokuz kişiye kadar öğrenci alabiliyoruz. Bu sayı araçlara göre değişkenlik gösterebiliyor. Toplu taşıma da bu kurallarımız geçerli. Yeni döneme inşallah hayırlısıyla başlamayı diliyorum. Velilerden tek isteğimiz fiyat konusunda bize yardımcı olmalarıdır. ”diyerek sözlerini sonlandırdı.