Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler

YANLIŞ ANLAŞILMA VAR

ELAZIĞ GÜNCEL

Ak Parti eski İl Başkanı ve Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Çoban, Araştırmacı Yazar Haluk Özdil’in Fırat Nehri'nin altındaki 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın ile ilgili iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre, rezervlerin hepsinin altın olmadığın söyleyen Çoban, Fırat Nehri’nde 40 bin 700 ton olmadığını, rapora göre sadece 48 kilogram altın olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Ak Parti Eski İl Başkanı ve Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Çoban, Araştırmacı Yazar Haluk Özdil’in Fırat Nehri'nin altındaki 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın var iddiaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Çoban, MTA’nın Fırat Nehri’nin batısının kıyısında sondaj çalışması yaptığını ve çalışmaların devam etiğini söyledi. Şimdiye kadar yapılan sondaj çalışmaların sonunda elde edilen verilere göre tonda 1.2 gram altın ve 146 gram civarında da gümüş olduğunu kaydetti. Yanlış anlaşılma olduğunu kaydeden Çoban, “ Keşke arkadaşımızın dediği gibi olsaydı. Çok güzel olurdu. MTA verileri hepsi altın değil.“ dedi.

40 BİN 700 TON DEĞİL 48 KİLOGRAM ALTIN

Araştırmacı Yazar Haluk Özdil’in, verilerin doğru olduğunu fakat MTA’nın raporunun yanlış anlaşıldığını söyleyen Nusret Çoban “Kardeşimizin verdiği ifadelerde veriler doğru bahsettiği kadar altın yok. Maden Tetkik, arama sondaj çalışmaları yapmış. MTA tonda 1.2 gram altın, 146 gram civarında da gümüş olduğunu söylüyor. Burada rezerv olarak tespit edilen toprak taşla beraber 40 bin 700 ton ifade ediliyor.” dedi.

KEŞKE ARKADAŞIMIZIN DEDİĞİ GİBİ OLSAYDI

Bugüne kadar yapılan sondaj çalışmaları raporuna göre 48 kilogram altın olduğunu kaydeden Çoban, “40 bin 700 tonun hepsi altın değil. Keşke arkadaşımızın dediği gibi olsaydı. Çok güzel olurdu. MTA’nın verdiği sonuçlara göre konuşmuş, fakat hepsi altınmış gibi konuşmuş. Hepsi altın değil tonda 1.2 gram altın var. Bunu da oranladığınız zaman 48 kilogram altın elde edilmiş oluyor. 40 bin 700 tonun hepsi altın değil, 48 kilogramı altın. Bu çalışma Fırat Nehri batısında kıyıda yapılan bir sondaj çalışmasının verileri. Bölgede sondaj çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.” şeklinde konuştu.

YANLIŞ ANLAŞILMA VAR

Türkiye’nin 2021’den itibaren altın üretmeye başladığını söyleyen Çoban, “Böyle bir çalışmayı yapmak ekonomik değil. Ekonomik olmadığı için de MTA böyle bir sahayı hizmete ihaleye çıkarmamış. Bir yanlış anlaşılma var. Türkiye'nin zaten altın potansiyeli 6 bin 500 tondur. Biz 2021’den itibaren altın üretmeye başladık. Külçe altın üretmeye başladık. En iyi üretimimiz de 2021-2022 yılları arasında ortalama olarak külçe olarak 40 ton civarında altı üretimi yapıldı. Türkiye'nin şuan 200 bin ton altına ihtiyacı var. Üretimimizi daha da arttırmak için bir çaba sarf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

SU ÇEKİLECEK BİR ALTIN DAĞ ÇIKACAK HADİSİ…

Fırat Nehri ile ilgili bilinen hadislere de değinen Çoban, “Birde peygamber efendimizin hadisinden bahsediliyor su çekilecek bir altın dağ çıkacak diye. O hadisin burayla bir alakası yok. Fırat Nehri’nin kurumasından, suyun çekilmesinden bahsediliyor olabilir. Bu hadisle ilgi bizim değil alanında uzmanların geniş bilgisi olan kişilerin değerlendirmesi lazım.”dedi.

ZENGİNLİKLERİMİZİ İNŞALLAH GÜN IŞIĞINA ÇIKARIRIZ

Ülkemizin ve Elazığ’ın maden bakımından zengin olduğunu söyleyen Nusret Çoban, “Ülkemiz madencilik açısından çok zengin. İnşallah bu zenginliklerimizi gün ışığına çıkarırız, ülkenin de kurtuluşuna vesile oluruz.”diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.