Pazar günü Katar’da Futbol Dünya Kupası karşılaşmaları başladı.
AL KHOR, Katar (AP) — Katar, Pazar günü Orta Doğu'nun ilk Dünya Kupası'nı, sadece bir buçuk yıl önce enerji getirmeye çalışan bir boykotun parçası olan iki Arap ülkesinin liderlerinin yanında oturarak açtı. Zengin ulus dizlerinin üzerine çöktü.
Göçmen işçilere ve LGBTQ topluluğuna yönelik muamelesi nedeniyle özellikle Avrupa'da yoğun eleştirilere maruz kalan Katar'daki turnuvanın açılış töreninde büyük Batılı ülkelerin liderleri görülmedi.
Ancak Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sissi'nin varlığı, Katar'ın siyasi bir anlaşmazlığın parçası olarak yıllarca tek kara sınırını ve hava yollarını kestiği boykottan bu yana ne kadar yol kat ettiğini gösteriyor.
Liderlerle kürsüde ayrıca kriz sırasında Katar'a hayati bir can simidi sağlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı.
BAE adına Dubai hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum ve oğlu katıldı. Şeyh Muhammed, BAE'nin başkan yardımcısı ve başbakanı olarak görev yapıyor ve gökdelenlerle dolu Dubai, uzun süredir Katar yatırımlarının odak noktası.
Bedevi geleneğinin kapsayıcılığından bahseden bir açılış töreninden sonra - geleneksel bir çadır gibi görünecek şekilde tasarlanmış bir stadyumda - Şeyh Tamim kısa bir konuşmada aynı notu aldı.
"İnsanların farklılıklarını ve aynı zamanda onları bir araya getiren şeyleri kutlamak için onları ayıran şeyleri bir kenara bırakması ne kadar güzel" dedi.
Katar gib küçük bir ülkede ilk kez Dünya Kupası maçları oynanıyor.
Bu tercihin nedeni için FIFA yöneticilerine “rüşvet” iddiaları konuşulmakta.
Katar’ın altyapısını tamamlamak ve spor tesislerini yapmak için yoğun inşaat çalışmasında “6 bin 500 göçmen işçinin öldüğü” yolundaki iddialar da bu kupa üzerine gölgeler düşürüyor. Yani sadece parasal maliyet değil insani maliyet de yüksek. (Bu rakam tartışmalı. Katar, “sadece 3 işçinin yaşamını yitirdiğini” savunuyor)
“tribünde yetersiz seyircinin olmaması ihtimali” konuşulmakta.
“Katar yönetiminin Pakistanlı ya da bazı az gelişmiş ülkelerin vatandaşlarından ücretli taraftar devşirdiği” konuşulmakta.
Ama…
Kanıtlanmış değil.
Katar’da açıkta içki yasak.
Ama…
Otellerde istediğiniz kadar içki servisi yapılmakta.
Bununla beraber, gene de ciddi bir sorun var.
Budweiser birası yıllardır Dünya Kupaları için FIFA’nın sponsoru.
FIFA’ya büyük paralar ödüyor.
Anlaşmaya göre, “maçların yapılacağı stadyumların dışında Budweiser çadırları kurulmuştu. Taraftarlar orada bira içip stada girebileceklerdi.”
Ancak son anda yukarılardan bir emir geldi.
“Budweiser çadırları sökülsün, statlardan uzaklaştırılsın, tenha yerlere kurulsun…”
Anlaşmaya aykırı da olsa itirazın hiçbir faydası yoktu çünkü emir büyük yerdendi; Katar Emiri’nin kardeşi ve turnuvanın günlük planlamasında en aktif olan mensubu Şeyh Casım bin Hamad bin Halife el Tani’den…
Ayrıca…
Sadece bira değil otellerde taraftarlar istediği kadar başka alkoller de alıp statlara gelebilecekler.
Ancak sarhoşluğun yasak olduğunu belirteyim.
Katar’da kadın turistler genelde güven içindedir
Ancak gene de şort gibi, aşırı mini etek gibi giysilerle dolaşmaları, stada gelmeleri tavsiye edilmiyor.
Dünya Kupası'nı yeni bir bölgede düzenleme yaklaşımı doğru. 2010 yılında ilk kez Afrika'da düzenlendi.
Katar'daki koşullar sürprizlere elverişli olabilir. Ritim farklı, Dünya Kupası sezon ortasında yapılıyor, takımların neredeyse hiç hazırlığı yok.
Güney Amerika'nın geri dönüş yapması muhtemel. Belki bir Afrika ülkesi büyük bir futbol ülkesini yenecek veya küçük bir Avrupa ülkesi, Hırvatistan'ın 2018'de yaptığı gibi finale yükselecek . Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo dünya sahnesinden çekilecek. Yeni bir yıldız doğabilir.
Ama bir araya gelmek insani bir ihtiyaçtır. Bir Dünya Kupası aynı zamanda benzer ve zıt düşünen insanlar arasında bir topluluk deneyimidir.