İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği biz-birliktelik ruhu, miri malı anlayışı ve geride bırakılacak hoş bir sada, ölümsüz eserlerden beri tanesi de Geleneksel Çocuk Oyunları alanındaki çalışmalardır. Bu anlamda Geleneksel Çocuk Oyunları 2014 ile farkındalığı ile kendinden söz ettirmeye başlamıştı.
Kişiler, kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları geleneksel çocuk oyunlarına farklı bakış anlayışı ile birlikte aynı zamanda bu alanda bazı faaliyetlere başlanmıştı. Birçok alanda olduğu gibi İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği’nin birçok çalışması, projesi, sloganları; elimizden alınsa, amiyane tabirle ele geçirilse bile, hatta bize ait olan şeylerin patenti alınsa da sabır, inanç, metanet, samimiyet, sadakat ve mukaddesata olan bağlılıkla ve her şeye rağmen yola devam!
Örnek mi dediniz?
Bürokrat Dergimiz göz göre göre hileyle elimizden alındı, yedi bölgede uygulanan geleneksel çocuk oyunları göz boyama ile birkaç bakanlık bir araya getirilerek sözüm ona büyük bir proje ve el ile projemiz yarıda kesildi ama sonuçta bunu yakanlar Fetö parmağı ile yok oldu. Dahası var…
Biz Birlikte Güçlüyüz, Kardeşlik Sınır Tanımaz gibi bize ait söylem ve icraatlar patentle başkalarına tescillendi.
Olsun yol uzun ve yol yürünerek aşılır; yola devam…
Geleneksel Çocuk Oyunları bizim yarı kalan düşüncemiz ve projemiz. Yarıda kalan, yarım kalan bir şeyler tamamlanmalıydı.
… 2020 yılı dünyada felaket yılıydı sanki. Depremler, göçükler, savaş, terör ve Covid19 hastalığı… her yere sıçrayarak dünyayı kavurmaya devam ediyorken, geçmiş gerekçelere bir de bu tür hadiseleri ekleyen İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği adeta nerede kalmıştık diyerek Geleneksel Çocuk Oyunları Projesi ile 2020 yılı Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğini alarak sivil toplum kuruluşları arasında yine yerini almıştı.
Pandeminin rahatsızlıkları, tedirginlikleri devam ederken kurallara uyarak İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği Geleneksel Çocuk Oyunları Projesi Şenlikleri ile üstelik ramazan ayı ile yine başta çocukların dünyasına ve gönlüne dokunmuştu.
Bir başka doğru karar alınarak, doğru bir hamle yapılmalıydı. O da depremin zorluklarını yaşarken, evler, okullar, gönüller yıkılmışken; daha depremin izleri silinmemişken ikinci bir yumruk, darbe gibi Covid19 hastalığının da olumsuzlukları da Elazığ’ı mağdur etmeye başlamıştı. Kadirşinas Aziz Şehrin İnsanları her zamanki gibi devletine bağlılık adına durumunu şikayet etmeden konteynır kentlerde yaşıyordu.
Daha önceki projelerde birliktelik ve huzur adasını unutmayan İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği, bu defa da Elazığ’a öncelik vermeliydi ve öyle de oldu. Konu şehrin önde gelenleriyle paylaşıldı.
Daha sonra Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık ile görüşüldü, bu konudaki destekleri alınarak Elazığ Valiliği ve İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği iş birliğinde aynı zamanda Elazığ için de önemli bir tarih olan 23 Haziran ve Kırklar konteyner kent seçilerek çalışmalar o güne hazır hale getirildi.
Tarihin kayıtları 23 Haziran 2021 gösteriyorken İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği Yönetim Kurulu önce Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık, daha sonra Fırat Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ı makamlarında ziyaret ettikten sonra Elazığlımıza teşrif eden ikramların bir kısmını tanıttıktan sonra program alanına geçilmişti.
Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği ve İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği tarafından yürütülen Geleneksel Çocuk Oyunları Projesi Elazığ Şenliği Türk bayrakları; Biz Birlikte Güçlüyüz, Gelenekten Geleceğe gibi afiş ve pankartları Elazığ belediyemizin Mehter Takımındaki nefesle birleşerek oyuncakların çocukların mutluluğuna yansıdığı kare anlık değil bir ömre de bedel değildi; sanki her iki cihana bedeldi bu mutluluk…
Öyle ya depremin ve Covid 19’un mağdurları ve toplumun da depremzede diye tanımladıkları çocuklar ve aileler unutulmamıştı. Çocuklar için önemli olan oyun dili ile birliktelik sağlanmış ve onlarla iç içe olunmuş ve oyuncaklar da ailelere ve çocuklara verilmişti.
Bu tarz etkinliklerin çocukların kültürel gelişimleri adına önemli olduğunu dile getiren Fırat Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş” Özellikle bizim Türk toplumuna ait unutulmaya yüz tutmuş bir takım geleneksel çocuk oyunlarımızın bir nebzede olsa çocuklarımıza hatırlatılması ve kitle iletişim araçlarından uzak tutulması amacıyla yapılan bu etkinlik ilimiz adına önem taşımaktadır.” anlamlı ifadesi hafızalardaki yerini alıyordu.
Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık’ın “Yapılan etkinliğin konteyner kentte yapılmasının çok isabetli bir karar olmuştur.
Deprem yaşamış bir vilayette öncelikle çocukları mutlu edelim, onları eğlendirelim, geleneksel çocuk oyunları vesilesi ile mutluluklarına mutluluk katalım, havaları değişsin, ortamları değişsin çocuklara moral olsun, normal hayatın her daim devam ettiği anlayışının idrakini de bir vesile yaşatalım istemişler ben kendilerine teşekkür ediyorum.
Devletin tüm imkanları ile gerek konteyner da kalan gerek ise depremzede olan vatandaşların yanındadır.
Devletimiz güçlüdür bu gücünü de her zaman halkının faydasına kullanmıştır.” İfadesi her şeyi özetler gibiydi.
Bu projeye destek verenlere teşekkür metni yayınlamıştık ve tekrar teşekkürler Elazığ diyoruz.
Proje anlamlı olduğu kadar önemliydi ama proje taçlanmalıydı nasıl mı?
Elazığ’da Geleneksel Çocuk Oyunları Parkının, hatta parklarının yapılması…
Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık’a okullarımızda yapılması için, Elazığ’ın sokaklarında yapılması için Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’na, Fırat Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a k tarihi yaşatmak için, Sivrice- Keban-Ağın- Baskil- Kovancılar- Palu- Alacakaya- Arıcak- Maden- Karakoçan Kaymakamlarımıza ve Belediye Başkanlarımıza örnek bir şehir olan Elazığ’a tarihi çağrımızı yaparak bu konuda da Elâzığ basınından, sivil toplum kuruluşlarından, Elazığ halkından da destek istiyoruz.
Aslında bu çağrı yerelde Elazığ’a olsa da genelde Türkiye’ye…
Türkiye’mizin her ilinde Geleneksel Çocuk Oyunları Parkını kuralım ve hayatı, tarihi daha anlamlı hale getirelim.