‘Akademisyen şairler kitabıyla başlayan yolculuk masallar kitabımızla devam eyledi’ der Doç.Dr.Zeliha Tekin her sohbetimizde.. İyi ki bilime, kültüre, edebiyata ve sanata emekleri geçen böyle bir insanı tanıma fırsatı buldum ve siz okurlarımın da tanımasını istedim.
Dr.Tekin; hanımefendiliği, her daim güler yüzü ve şefkat dolu kalbiyle gençlerin ve bireylerin yaşamlarında başarılı olmaları için yumuşak bir dokunuş yapmak, eğitimci kişiliğinin hedefi olmuştur. Bu sebeple akademisyenliğinin yanında kişisel gelişime önem vermiş ve bu alanda seminerler, eğitimler düzenleyerek bilgisini paylaşmanın erdemini yaşamaktadır.
Doç.Dr.Zeliha Tekin kimdir?
Doç.Dr.Zeliha Tekin 1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1998 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu Pazarlama, 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler; Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme ve Haliç Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji (yandal) bölümlerinden mezun oldu. 2008 yılında Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme (MBA)Tezli Yüksek Lisans programından mezun oldu ve 2013 yılında İşletme doktora öğrenimine başladı. 2009-2010 öğretim yılında bir vakıf üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmış; 2015 yılında TÜBİTAK 2214 Doktora Sırası Araştırma bursuyla gittiği İngiltere, The University of Manchester (Manchester Business School) Manchester Institute of Innovation Research’da inovasyon ve bilgi yönetimi üzerine araştırmalar yapmış ve inovasyon politikaları, ürün geliştirme, enerji verimliliği, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji kaynakları, proje yönetimi, girişimcilik, kadın girişimciliği gibi konularda eğitim seminerleri ve programlarına katılmıştır. Dr. Tekin 2016 yılından beri Muş Alparslan Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölümü öğretim üyesidir. Dr. Tekin halen Muş Alparslan Üniversitesi Kariyer Merkezi müdürlüğü, Muş İli Kamu-Üniversite-Sanayi-İşbirliği (KÜSİ) Muş il temsilciliği ve çeşitli kurum ve kuruluşlarda akademik danışmanlık görevlerini sürdürmektedir. 2020’de’Yönetim ve Strateji’ bilim alanında doçent ünvanı alan Zeliha Tekin’in İşletmelerde Bilgi, İnovasyon ve Yeni Ürün Geliştirme Yönetimi adlı bir kitabı, inovasyon, Endüstri 4.0, kadın girişimciliği, etik, kariyer yönetimi, zaman yönetimi konularında pek çok akademik çalışması (kitap bölümü, makale, bildiri) bulunmaktadır. Dr.Tekin ayrıca, pek çok kongre ve akademik dergilerde hakem, yayın ve bilim kurullarında yer almış, üniversiteler, liseler, kurum-kuruluşlar ve işletmelerde öğrenerek öğrenme tekniğini uygulayarak inovasyon, motivasyon, toplam kalite yönetimi, proje yönetimi, endüstri 4.0, girişimcilik, sosyal girişimcilik, kadın girişimciliği, kadın kooperatifçiliği, yeni ürün geliştirme, etik, kariyer planlama, kariyer yönetimi, ve zaman yönetimi konularında eğitim ve seminerler vermiştir. Dr. Tekin, Yaratıcı Girişimcilik Eğitim Programının Türkiye’deki sertifikalı eğitmenleri arasındadır. İngilizce ve Arapça bilmektedir.
Dr.Tekin’in şiir okumayı ve yazmayı sevmesi kaleminin sanatsal kişiliğini ortaya koyarken duygularının yansıması bilimle birleşir ve der ki: ‘Yarına Kalabilmek’
YARINA KALABİLMEK
Yanıtların bittiği,
Çarelerin tükendiği yerde başlar din.
Dinin başladığı yerde sorular,
Soruların başladığı yerde ise,
Artar kendini yarına götürebilme ihtimalin.
Sınırlarını beynimin çizdiği sonsuzluğa,
Eklemlemek istiyorum kendimi.
Kâh şiir yazarak, kâh çeşme yaptırarak,
Bazen de benden bir parça bırakarak,
Belki de düşünmek istiyorum öldükten sonrasını.
Lokman Hekim aradı bir otta,
Cengiz Han ise sürekli yollarda,
Ararlarken ölümsüzlüğü,
Taç Mahal oldu sonsuz aşkın simgesi,
Söyleyin bana kim istemez yarına kalabilmeyi.
Dr.Tekin’in dediği gibi ‘Yarınlara Kalabilmek’ için hayatımızın her aşamasında seçim yapmak zorunda kalırız, ama iyi ama kötü hatta çekimser davranırız. İşte ‘kararlı olmanın’ ne kadar önemli olduğunu ve yaşamımızı ne kadar etkilediğini Doç.Dr.Zeliha Tekin ‘Başarı Perspektifinden Masallarla Kariyer ve Girişimcilik Yolculuğu’ kitabında bir masal ile dile getirmiştir.
‘Profesör bir kutu ve bir fare ile sınıfa girmiş. Öğrencilerin şaşkın bakışları arasında fareyi kutunun içine bırakıp kutuyu da kapatmış ve öğrencilerine, kutuya iki gün boyunca dokunmamalarını yoksa dersten kalacaklarını söyleyip sınıftan çıkmış. Öğrenciler denileni yapmışlar ve iki gün boyunca kutuya dokunmamışlar. İki gün sonra profesör sınıfa gelip kutuyu açtığın zaman farenin öldüğünü görmüşler. Profesör öğrencilere farenin neden ölmüş olabileceğini sormuş. Öğrencilerden açlıktan susuzluktan, havasızlıktan ölmüş olduğuna dair cevaplar gelmiş. Profesör cevapları sabırla dinlerken farenin her tarafını kemirerek parçaladığı kutuyu havaya kaldırıp içini öğrencilere göstermiş ve farenin dışarı çıkmak için çok mücadele ettiğini söylemiş ve sözlerini şöyle sürdürmüş: ‘Fare ne açlık-susuzluktan ne de havasızlıktan öldü. Fareyi kararsızlık öldürdü. Fare kutunun her tarafını ayrı ayrı kemirmeyip yalnıza bir köşesini kemirip parçalasaydı ve kararlı bir şekilde bu eylemine devam açtığı deliği büyütseydi kutudan çıkacaktı ve kurtulacaktı.’ (Tekin, 2020: 73).
Dr.Tekin, ‘İnsan sahip olduklarının toplamı değil, henüz gerçekleştiremediklerinin toplamıdır.’ Jean Paul Satre’nin sözüyle kişisel gelişimin, iş hayatında kariyer düşüncesi olanların ve yeni iş imkânları için girişimci bir yapıya sahip olmanın önemini vurgulamaktadır. Bu bağlamda yol gösterecek kitapları içerisinde Dora Yayınevini yayınları içerisinde henüz yeni çıkmış sıcağı sıcağına okuyabileceğiniz ‘Başarı Perspektifinden Masallarla Kariyer ve Girişimcilik Yolculuğu’ isimli yeni bir kitabını siz değerli okurları için hazırladı. Stres yönetiminden, karar vermeye, zaman yönetiminden, kariyer planlamaya kadar birçok konuyu masallarla süsleyen Tekin, bireyin yaşamında başarılı olması için yön göstermektedir.
‘Başarı Perspektifinden Masallarla Kariyer ve Girişimcilik Yolculuğu’ isimli bu kitabı okumaya hazır mısnız?