Yaşadıkça görüyoruz, beis yok da, gördüklerimizden ders alıp doğru olanı, faydalı, verimli olanı ayırt edebilip de hayatımıza, uygulama ve tatbik için benimsiyor muyuz?
. .
Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Akşamları da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş.
İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.
Sonuç: İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş. Birinci adam öfkelenmiş: “Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken işe başladım, senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?”
İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş: ”
Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir.
“Kendimizi geliştirmek, baltamızı bilemektir. Kendimize zaman ayırıp, yaşamımızı objektif bir bakışla gözden geçirmektir. Zayıf bulduğumuz yanlarımızı geliştirmek için çaba göstermektir. Bu, zihnimizin, ruhumuzun, karakterimizin güçlenmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur.
Delhi’deki ünlü tapınakta Sokrat’ın şu sözü yer alır: “İnsan Kendini Tanı.” Kendini tanımak, şu anda olduğumuz noktayla olmak istediğimiz nokta arasındaki yoldur. Kendini tanımak, kendimizi nasıl gördüğümüz ile başkalarının bizi nasıl gördüğü arasında fark olmaması anlamına gelir. Bireysel ve iş yaşamımızda başarılı, mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak, baltamızı bilemek için kendimize zaman ayırmalıyız.
Dogmalarla yaşamak doğru değil, araştırmacı ve sorgulayıcı bir ruha sahip olup, alışılagelmiş uygulamalardan sıyrılmamız gerek. Evet, çalışkan olmakta azimli olmak da iyi ve doğrudur. İyi, doğru olan, daha iyi ve harika olan harcadığımız emek ve enerji karşılığında daha yüksek ürün elde edebilmek ya da hedeflenen ürün için büyük bir hırsla çalışma ötesinde düzenli, disiplinli, motivasyonla, vücut ve ruh sağlığımızı risk etmeden, geniş açılı düşünme yetisiyle çalışmak gerekir. Çalışma hali bir yarış değil hayatımızın bir parçası olarak algılanmalı ki, çalışma bittiğinde de huzurlu ve mutlu olabilelim. Literatürden alıp eklediğim hikâyeden ne kadar kıssa çıkardı isek kendi hayatımızda ki benzeri hallerle ne kadar kıyaslama yapabildi isek ideal olan doğru yönteme bir adım daha yaklaşmışız demektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol