Saçsızlık bir insan için en fazla sıkıntı yaratan durumlardan biridir. Kişinin yaşlı görünmesinin yanı sıra yıllarca alışkın olduğu saçlı durumdan saçsız duruma geçmek kolay değildir. Moral bozulur, özgüven yitirilir, sosyal ve iş yaşamı etkilenir. Toplumda saçsız kişilere yönelik olumsuz yargılar, dalga geçme, şaka yapma gibi durumlar sık yaşanmaktadır. Karşı cinsle ilişki bile olumsuz etkilenir. Saç Ekimi ile doğal saçlara yeniden kavuşarak daha mutlu birine dönüşmek mümkündür.
Saç Ekimi Nedir?
Saç dökülmesi yaşayan kişilerin yeniden doğal saçlara kavuşmalarını sağlayan mucizevî nitelikte tedavi yöntemine Saç Ekimi denir. Saç Ekimi tedavisinde sağlıklı saç kökleri çeşitli tekniklerle alınarak saç dökülmesi yaşanmış alana taşınır. Saçsız alanda saç kökünün tutunması ve yeniden saçlı bölge haline gelmesi sağlanır.
Saç Ekimi Yaptırma Şartları Nelerdir?
Saç Ekimi yaptırmak için gereken şartlar şunlardır:
* Kişi 25 yaşını doldurmuş olmalıdır.
* Kişinin saçı sonradan kısmi olarak dökülmüş olmalıdır. Doğuştan saçsız olan bölgelere işlem yapılamaz.
* Kişinin ense bölgesinde donör olarak alınabilecek sağlıklı saç köklerinin bulunması gerekir.
* Hamile olmamak, emzirme döneminde bulunmamak gerekir.
* Hepatit C veya HIV hastası olmamak gerekir.
* Kanser tedavisi görmüyor olmak gerekir.
* Bazı saç hastalıklarına (saçkıran gibi) sahip olmamak gerekir.
* Hormonal bozukluk olmaması gerekir. Kişide hormonal bozukluk varsa öncelikle hormon tedavisi görmelidir.
Saç Ekimi için kişinin uygun olup olmadığı doktor muayenesi, yapılan tetkik ve incelemeler sonucu belirlenmektedir.
Saç Ekiminde Hangi Teknikler Uygulanır?
Saç Ekimi uygulamasında gelişen teknoloji ve kişiye özel çözümlemeler sunma nedeniyle farklı yöntemler geliştirilmiştir. Uygulanan en popüler yöntem FUE tekniğidir. FUE tekniği lokal anestezi ile yapılır. Ekim yapılacak alan tıraşlanarak temizlenir. FUE tekniğinde donör bölgeden (genellikle ense bölgesi tercih edilir) alınan saç kökleri ekim yapılacak alanda açılan kanallara aktarılır. Donör bölgeden alınan saç kökleri duruma göre tek tek, ikişer ya da üçer olarak alınabilir. Tek Saç Ekimi operasyonunda ortalama 2000-5000 saç kökü transfer edilebilir. Daha fazla saç kökü transferi için 2. bir oturum planlanır. FUE tekniğinin en sık uygulanan yöntem olması, kesi açılmaması ve iyileşme sürecinin hızlı gerçekleşmesinden kaynaklanır. Ayrıca kesi açılmadığı için iz kalmaması da başka bir avantajıdır.
Saç Ekiminde uygulanan başka bir yöntem FUT tekniğidir. FUT tekniği lokal anestezi ile yapılır. Kesi açılarak yapılan bir yöntem olduğu için eskisi kadar sık uygulanmamaktadır. FUT tekniğinde donör bölgeden şeritler halinde alınan saç kökleri ekim yapılacak alana tek tek taşınır. Kesi açıldığı için iz kalan ve iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha yavaş olan bu teknik günümüzde nadiren kullanılmaktadır.
Saç Ekimi yöntemlerinden bir diğeri de DHI tekniğidir. DHI tekniği lokal anesteziyle yapılır. Ekim yapılacak alanın tıraşlanması gerekmez. Kadınlar kafa bölgeleri tıraşlanmadığı için bu yöntemi daha çok tercih etmektedir. Sadece DHI tekniğinde kullanılan özel uçlu bir kalemle donör bölgeden saç kökleri tek tek alınarak ekim yapılacak alana taşınır. Bu yöntemin avantajı kafa bölgesinin tıraşlanmaması ve kesi açılmamasıdır. DHI tekniğinin dezavantajı ise saç köklerinin tek tek taşınması nedeniyle fazla ekim gerektiren durumlarda çok uzun sürmesidir.
Tüm tekniklerle kişi sağlıklı, gür, doğal saçlara ağrısız, acısız kalıcı olarak yeniden kavuşur.
Şok Dökülme Nedir, Neden Olur?
Saç Ekimi uygulamasından 10–15 gün sonra ekilen tüm saç köklerinin dökülmesine şok dökülme denir. Şok dökülme mutlaka yaşanması gereken bir durumdur. Ekilen saçların tamamının dökülmesi arkadan yeni saçların geleceğine dair bir belirtidir. Şok dökülme görüldükten sonra 6 ay ile 1 yıllık bir sürede saçlar yavaş yavaş yeniden kalıcı olarak çıkar.
Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç Ekiminden hemen sonra kişi günlük yaşamına dönebilir. Ekim yapılan alanda kızarıklık, kaşınma, kabuklanma gibi etkiler görülebilir. 1 hafta–10 günlük sürede bu etkilerin tamamı yok olur. Saç Ekimi sonrasında ekim işleminden en verimli sonucu alabilmek için şunlara dikkat etmek gerekir:
* Kafa bölgesi darbelerden, temastan korunmalıdır. Yatarken ekim yapılan alan üzerine yatılmamalıdır.
* Güneşte kalınmamalıdır.
* Ekim yapılan alan kaşınmamalı, ovulmamalı, kabuklar koparılmamalıdır.
* Saç yıkanmamalı, taranmamalı, saça toka, şapka gibi aksesuarlar takılmamalı, fön makinası kullanılmamalı, kozmetik sürülmemelidir.
* Sigara gibi kötü alışkanlıklar kullanılmamalıdır.
* Yorucu faaliyetlerde bulunulmamalı, deniz, havuz, hamam, sauna gibi yerlere gidilmemelidir.
Saç Ekimi sonrasında saçın ilk yıkanması 3-4 gün sonra ekim yapılan yerde doktor kontrolünde yapılır. İlk yıkamada özel losyonla kafa bölgesi nazikçe, sürtmeden, ovalamadan temizlenir. Saçın yıkanması, şampuanlanması, kurulanması hassasiyet gerektirdiği için ilk yıkamanın sadece Saç Ekimi uzmanlarınca yapılması gerekir.
Saç Ekimi Kalıcı Olur Mu?
Saç Ekimi yöntemlerinin tamamı kalıcı etki sağlar. Ekilen saçların gür, sağlıklı olması için mezoterapi, PRP, biotin gibi çeşitli medikal uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar saçın beslenmesini sağlayarak kalitesini arttırır.
Kadınlara Saç Ekimi Yapılır Mı?
Saç Ekimi işlemi genelde erkeklere uygulanan bir işlem gibi görünse de kadınlara da sıklıkla yapılan bir uygulamadır. Bu durum kadınların saçsızlık sorunlarını dile getirmemeleri ve gördükleri tedaviyi gizlemelerinden kaynaklanır. Saçsızlık sorunu kadınlarda peruk, eşarp ve çeşitli saç aksesuarlarıyla gizlenebilir olduğu için çoğu kadında fark edilmez. Oysa ki kellik sorunu erkeklerin olduğu kadar kadınların da muzdarip oldukları bir durumdur. Kadınlara genellikle DHI tekniği uygulanır. Bu sayede kadınlar da gür, doğal, canlı saçlara kolay bir şekilde kavuşur.
Saç Ekiminin Faydaları Ve Avantajları Nelerdir?
Saç Ekiminin kişilere sağladığı faydalar ve avantajlar şunlardır:
* Kişi saç dökülmesi, kellik sorunundan kurtularak doğal, gür, sağlıklı saçlara kavuşur.
* Kişi daha estetik bir görünüm elde eder.
* Saçsızlıktan dolayı peruk, eşarp, bandana, şapka gibi çeşitli aksesuarları kullanmasına gerek kalmaz.
* Kişi genç bir görünüm elde eder.
* Kişinin kendine güveni arttığı için sosyal yaşamda daha rahat hareket eder.
* Görsel iş sektörlerinde avantaj elde edilir.
* Genel anestezi almadan Saç Ekimi işlemleri tamamlanmış olur.
* İz bırakmadan ağrısız, acısız yapılan uygulamalardır.
Saç Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Saç Ekimi her mevsim yapılabilen bir işlemdir. Fakat uygulama sonrasında güneşten korunma gerekliliği, denize, havuza girememe gibi dikkat edilmesi gereken durumlar nedeniyle yaz aylarında tatil planlayan kişiler için uygun olmayabilir. Bu kişiler için Saç Ekimi işlemlerinin kış ya da bahar aylarında yapılması tavsiye edilir.
Saç Ekimi Neden Quartz Clinique’te Yapılmalıdır?
Saç Ekimini yapan kişi ve kurum oldukça önemlidir. Saç Ekimi işlemleri mutlaka deneyimli bir dermatolog ya da plastik cerrah tarafından yapılmalıdır. Saç Ekimi yapılan kurum Sağlık Bakanlığı onaylı resmi bir kurum olmalıdır. İşlem yapılan yerdeki steril koşullar sağlanmalı ve sağlık açısından uygun olmalıdır. Doktordan ayrıntılı bilgi alınabilmeli, kişiye özel uygulamalarla hizmet alınmalıdır. Quartz Clinique tüm bu koşulları sağlayarak Saç Ekimi uygulamalarını yıllardır başarıyla yerine getirmektedir.