HABER: DİLARA MENGÜNNOĞUL
Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı, Yeni Ufuk ve Günışığı Gazetelerinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Nafiz Koca İstanbul Merkezli Bağımsız İletişim Ağı Haber Portalı BİANET’e değerlendirmelerde bulundu. Başkan Koca Elazığ’da yayın yapan vasıflı yerel basının konunun üzerine gitmesi ve siyasileri baskı altına almasıyla Elazığ’ın afet bölgesine dahil edildiğini belirterek; “Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilmesi yerel gazetelerin başarısıydı”dedi.
*KOCA; “ İKİNCİ BR MAĞDURİYET YAŞADIK”
Elazığ Yerel Basınının sıkıntılarını da dile getiren Başkan Koca, altı aylığına vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri ertelendiğini, bunun bir pansuman tedbir olduğunu ancak 6 ay sonrasında ertelemeler yeniden mevcut primlere eklenerek ödenmeye başlayınca ikinci bir mağduriyet yaşadıklarını aktardı. Şu anda Elazığ esnafı gibi gazetelerinde bu mağduriyeti gidermek için formül arayışında olduğunun altını çizen Koca; “Çünkü altı aylık borcumuz birden karşımıza çıkartıldı. Ötelenen vergi ve SGK primleri afet bölgesi denilerek affedilebilir. Kaldı ki diğer şehirlerde süreyi uzattılar ama Elazığ'da uzatmadılar.”diye konuştu.
Başkan Koca’nın, Hikmet Adal imzalı BİANET’e yaptığı değerlendirmeden satır başları şöyle;
*KOCA; “GAZETELER ÇÖZÜM ARAYIŞINDA”
“Yerel gazetelerin baskısıyla 6 Şubat'tan dokuz gün sonra afet bölgesi ilan edilen Elazığ'da gazeteciler, ötelenen vergi ve SGK prim borçlarının toplu olarak istenmesine karşı çözüm arayışında. Gazeteci Mehmet Nafiz Koca anlatıyor...
Elazığ, 6 Şubat depremlerinde afet bölgesi ilan edilen diğer 10 kente oranla yıkımın az olduğu bir şehir. Kentte 5 kişi hayatını kaybetti ve 379 kişi de yaralandı. Yıkılan, acil yıkılacak hale gelen ve ağır hasarlı konut sayısı ise 10 bin 156.
Yıkımın ve can kaybının diğer illere oranla az olması nedeniyle ilk başta afet bölgesi ilan edilmeyen kent, depremden dokuz gün sonra, 15 Şubat'ta 11'inci il olarak afet bölgesi ilan edildi.
Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı, Yeni Ufuk ve Günışığı Gazetelerinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Nafiz Koca’ya göre kentin afet bölgesi ilan edilmesi yerel basının başarısı.
Kentte yayın yapan vasıflı (Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilen/bekleme listesinde olan) beş gazete var. Elazığ Hakimiyet, Fırat, Günışığı, Haberkent ve Günebakış. Ayrıca dört de haftalık gazete çıkıyor.
Koca, yerel basının olayın üzerine gitmesi ve siyasileri baskı altına almasıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elazığ’ı bir kararnameyle afet bölgelerine dahil ettiğini söylüyor.
Yerel depremden ne derece etkilendiğini anlatırken de Adıyaman, Malatya ve Hatay gibi şehirlerde uzun süreler çıkmayan gazeteleri örnek gösteren Koca, “6 Şubat sonrası burada baskı durmadı” diyor. Ancak maddi olarak etkilendiklerinden de bahsediyor:
Depremden etkilenen 11 ilde Cumhurbaşkanı kararıyla altı aylığına vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri ertelendi.
Bu bir pansuman tedbir oldu ama 6 ay sonrasında ertelemeler yeniden mevcut primlere eklenerek ödenmeye başlayınca ikinci bir mağduriyet yaşattı.
Şu anda Elazığ esnafı gibi gazeteciler de bu mağduriyeti gidermek için formül arayışında. Çünkü altı aylık borcumuz birden karşımıza çıkartıldı. Ötelenen vergi ve SGK primleri afet bölgesi denilerek affedilebilir. Kaldı ki diğer şehirlerde süreyi uzattılar ama Elazığ'da uzatmadılar.
Kâğıdıydı, boyasıydı, baskı masraflarıydı… Zaten zor durumdayız. Baskı masrafları son yıllarda yüzde 400 arttı. Baskı maliyeti artık yerel gazetelerin altından kalkabileceği bir maliyet değil.”