ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Elazığ’da özel bir hastanede görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Abdurrezak Kaya, Koronavirüs aşılarından sonra, insanlarda aşı kararsızlığı oluştuğunu söyleyerek, “Koronavirüs aşıların yan etkisi olduğuna dair bir takım söylemler toplumun aşıdan uzaklaşmasına yol açtı. İnsanlar çocuklarını aşılamamaya başladılar.” dedi.
Ülke genelinde kızamık vakalarında yaşanan artış endişe verici boyutlara ulaşırken konu hakkında görüşlerini aldığımız Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Abdurrezak Kaya, ülkede kızamık vakalarında yaşanan artış olduğunu kaydederek, Elazığ’da ise hastanelerine ulaşan kızamık vakası olmadığını söyledi. Çocukluk çağında salgın hastalıkların aşısını olmayan erişkinlerde hastalığın genellikle daha ağır seyrettiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Kaya, aşılanmanın önemine dikkat çekerek “Çocukların aşılarını ihmal etmeyelim.’’ dedi.
AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI GİTTİKÇE ARTIYOR
Uzm. Dr. Kaya; Kızamık ve diğer tüm bulaşıcı hastalıkların kaynağının Pandemi ve düzensiz göç olduğunu söylerken,“Kızamık üst solunum yolu enfeksiyonu ile bulaşır. Birkaç sebebi vardır. Pandemide çocuklar çok iyi korundu. Çocukların bağışıklık sistemi düştü. İkincisi ise pandemi dönemi sağlık hizmetlerinin aksaması, aşıların geç kalması. Üçüncüsü ise pandemiden sonra insanlarda aşı kararsızlığı oluştu. Ne yazık ki aşılanmamış çocuk sayısı gittikçe artıyor. Uzun yıllar sonra kızamık vakaları yeniden görülmeye başlandı ve yükselişe geçti.” dedi.
GÖÇ VE AŞI TERETTÜDÜ
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremin de salgını tetikleyebileceğini kaydeden Uzm. Dr. Kaya; “Göç politikaları, aşısız bireylerin Türkiye'ye çok gelmiş olması. Afganistan ve Pakistan'da yaklaşık 2-3 yıldır çok ciddi kızamık salgınları var. Dünya sağlık örgütünün sadece geçen Eylül, Ekim ayında belirlediği 800-900 vaka bildirilmişti. Ülkemize de taşınma yoluyla gelmiştir. Bunların ülkemize taşınması olmuştur. Birde depremden dolayı da çok hareketlilik oldu. Güney bölgelerde önceden salgın vakalar olmuştu. Şanlıurfa ve Gaziantep bölgelerinde buralarda yaşananlara olumsuzluklar Türkiye’de salgına neden olabilir. ” dedi.
“AŞIDAN VAZGEÇME LÜKSÜMÜZ YOK”
Kızamık gibi hastalıkların belirli bir aşı oranına ulaştıktan sonra toplumdan yavaş yavaş silinmeye başladığını anımsatan Uzm. Dr. Kaya; “Aşılardan önce; çok eski yılarda dünyada 2.6 milyon insan ölüyormuş. Şuan çok az sayıdan bahsediyoruz. Bu noktaya getiren ise aşıdır. Aşıdan vazgeçme lüksümüz yok. Geçmiş yıllarda aşılarla salgınların önlemi alındı. Dünyada yok edecek seviyeye geldik. Şimdi tekrar bu artmasının en büyük etken ne yazık ki aşı kararsızlığıdır.” şeklinde konuştu.
AŞILARLA İLGİLİ KANITLANMIŞ BİR YAN ETKİ YOK
Ülke genelinde kızamık vakalarında yaşanan artış endişe verici olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Kaya; Aşıların önemine değinerek; “Aşılarla ilgili kanıtlanmış bir yan etki yok ama Covit aşılarıyla ilgili yaşanan sonuçlar sıkıntılar, klasik aşılara da karşı insanlarda aşı karşıtlığı oluşturdu. Artık bazı insanlara aşı yaptırmak istemiyor, buda salgınlara neden oluyor. Pandemi süreci çok etkiledi.” dedi.
AŞININ ÖNEMİ ANADİLDE ANLATILMADI
Ülkemizde yıllardır aşıların çok düzenli yapıldığını fakat öneminin anadilde anlatılmadığını, aşının faydaları konusunda yeteri kadar bilinçlendirme çalışmaları yapılmadığına da dikkat çeken Uzm. Dr. Kaya; bu nedenle bugün ailelerin çocuklarına aşı yaptırma konusunda tereddütte düştüklerini söyleyerek, “Ülkemizde aşı konuşan büyük emek verildi. İnsanlar köylere kadar gidip aşı yaptılar. Fakat sosyal medya kampanyaları, komplo teorileri insanlarda sonunda bir aşı kararsızlığı oluşturdu. biz doktorlar tarafından veya Sağlık Bakanlığı tarafında aşıyla ilgili ciddi manada kampanya yapılmadı. Yapılmış olsa bu denli toplum aşıdan uzaklaşmazdı.” dedi.
KIZAMIK AŞISI YAPILAN ÇOCUK HASTALIĞI HAFİFİ GEÇİRİYOR
Aşıların sadece koruyucu amaçlı olup tedavi edici olmadığı da belirten Uzm. Dr. Kaya; “Kimse aşıların, yüzde 100 hiçbir yan etkisi yok iddiasında bulunamaz, bende bulanamam ama aşıların faydasını yıllar içerinde çocuk ölüm oranlarının azalmasıyla gördük. Kızamık aşısı yapılan çocuk hastalığı hafifi geçiriyor. Ya da aşısız çocukta virüsün başka yanıtları 5-10 yıl sonra ortaya çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARINIZIN AŞILARINI İHMAL ETMEYİN
Belirtilerin görülmesi halinde hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini söyleyen, Uzm. Dr. Kaya; “Kızamık çok hızlı bulaşır. Şüphe olduğunda hemen doktora başvurmak gerekir. Hem kendimizi hem çevremizi korumak açısından. Çok basit bir şekilde de atlatılabilir, ağır bir şekilde hastaneye yatışı da gerekebilir. Belirtileri ise; Ateş, öksürük, Burun akıntısı, Gözlerde kızarıklık, Işığa bakamama, Akıntılı olmayan konjonktivit (gözde kaşınma, kızarıklık ve yaşarma) görüldüğünde. Mutlaka başvurmak gerekiyor ve aşıyı ihmal etmemek gerekiyor. En başta aşı.” diyerek sözlerini sonlandırdı.