HABER: GÜLÇİN TURGUT
2023 alım döneminde; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS'de kayıtlı üretim miktarı kadar peşin olarak alınacağını ifade eden Başkan Hacıoğulları’nın açıklamasından satır başları şunlar;
* Tüccar ve şirketlerden peşin alım yapılmayacaktır.
* Alımlar, TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoların bulunduğu noktalarda lisanslı depolar üzerinden yapılabilecektir.
Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
* Ödemeler ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde yapılacaktır.
* Eski yıl mahsulü veya ithal ürünler (ELÜS dahil) kesinlikle alınmayacaktır.
Eski yıl mahsulü veya ithal ürünün Kurumumuza satışının yapıldığı ya da yapılmaya çalışıldığının tespit edilmesi halinde üreticinin Kurumumuza ürün satışı 2 yıl engellenecektir.
* Alımların analizle yapılması esastır. Protein cihazı ile analiz 1 (bir) kez yapılacaktır. TMO'ya ürün getirenler dışındaki üçüncü şahıslara protein cihazıyla analiz, kesinlikle yapılmayacaktır.
* 2023 döneminde de ÇKS belgesi olan kesimler ve Kamu Kurum Kuruluşları üretici olarak değerlendirilecek boşaltma ücreti alınmayacaktır.
* Canlı haşere(ambar zararlısı) ihtiva eden ürünler kesinlikle alınmayacaktır. Fumige edilmiş ürünler, fumigasyon belgesi varsa alım işlemine tabi tutulacaktır.
* Açılma talimatı verilen geçici alım merkezlerinde yapılacak alımlarda, 2022 yılından farklı olarak diğer kesintilerin yanında alım bedeli üzerinden %1+ KDV hizmet bedeli tahsil edilecektir.
a- Ziraat Bankası; Halkbank, Vakıfbank, Şekerbank vs. ELÜS Yatırım Hesabı açılacak
b- Ticaret Borsasına Üyelik kaydı yapılacak
c- Organize Sanayi Bölgesinde Ergünler LİDAŞ a ürün teslimi yapılacak.