Günlerden beridir Elazığ medyasında gündem konusu olup tartışılan 3. Sanayi Sitesinin yapılacağı yerleşkede 2002 yılından bu yana ruhsatlı maden sahalarının olduğu öğrenildi. Bu bilgilere rağmen yetkililerin şehirdeki tartışmaları izlemeye devam etmeleri kamuoyunda şaşkınlık yaratırken bile bile lades mi sorusunu gündeme getirdi.
Haftalardan beridir Elazığ kamuoyunda tartışılan 3. Sanayi Sitesinin yapılması düşünülen yer ile alakalı mera alanı yönündeki iddiaların ayyuka çıkmasına rağmen ilgili ve yetkili kurumların sessizliğe bürünmesi kamuoyunda şaşkınlığa sebep oldu.
RESMİ KURUMLARIN İLGİNÇ SESSİZLİĞİ
Sanayi sitesinin o yerleşkeye yapılmasını isteyen kooperatif yöneticileriyle sitenin yapılması düşünülen Bağdere (Ancuz) köyünün muhtarı ve köy sakinlerinin aksi yöndeki iddiaları kamuoyunda tartışma konusu olup alanın gerçekten mera alanı olup olmadığı herkes tarafından merak edilirken resmi kurumların bir açıklama yaparak tartışmalara son vermemesi akıllara farklı soruların gelmesine neden oldu.
İŞİN İÇERİSİNDE BİR BİT YENİĞİ Mİ VAR?
Bir tarafta mera alanı değil sanayi bitesi buraya yapılsın, diğer tarafta burası dört köyün kullandığı mera alanı şeklinde tartışmalar devam ederken konunun en yetkili makamı olan Tarım İl Müdürlüğünün ilginç bir sessizlikle konuyu sadece izlemesi dikkat çekti. Konunun konuşulduğu her ortama Valilik veya Tarım İl Müdürlüğü alanın gerçek yapısı ile alakalı neden bir açıklama yapmazlar sorusu damga vururken bu resmi kurumların bilinmeyen sessizliği kamuoyu tarafından bu işin içinde bir bit yeniği var söylentilerinin gündeme gelmesine sebep oldu.
TARTIŞMALARDA YENİ BOYUT
Mera alanı mı değil mi, ilgili alan mera vasfını yitirmiş mi yitirmemiş mi şeklinde tartışmalar devam ederken sanayi sitesinin yapılması düşünülen yer ile alakalı gelişen bir bilgi tartışmalara yeni bir boyut kazandı. Kaydedilen bilgilere sitenin yapılması düşünülen yerde 2002 yılından buyana ruhsatlı maden sahalarının olduğu, siteyi buraya yapmak isteyen ve yapılması için toplanan komisyonun burada ruhsatlı maden sahalarının olduğundan haberlerinin olmadığı anlaşıldı.
MADEN MÜHENDİSİ ÇOBAN DOĞRULADI
3. sanayi sitesinin yapılması düşünülen yerde 2002 yılından bu yana ruhsatlı maden sahalarının bulunduğunu Ak Parti eski İl Başkanı ve Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Çoban doğruladı. Gazetemize yaptığı açıklamada bu alanda kendilerine ait bir maden sahasının olduğunu doğrulayan Maden Mühendisi Nusret Çoban burası ile ilgili bilgiyi Elazığ Vali Yardımcısı Kerem Abbasoğlu’na mesaj atarak bildirdiğini de kaydetti.
KOOPERATİF BAŞKANININ DA BİLGİSİ VAR
Konuyla alakalı 3. Sanayi Sitesinin Bağdere Köyüne yapılması için mücadele eden Kooperatif Başkanı Mehmet Turhan ve Elazığ belediye Başkanını da arayarak bilgilendirdiğini söyleyen Nusret Çoban konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğünden bilgi alınmasının doğru olacağını söyledi.
MERA MI DEĞİL Mİ ARAŞTIRILMAMIŞ
Arazinin mera olup almadığının Tarım İl Müdürlüğü'nden sorularak öğrenileceğini belirten Çoban; o arazide kendilerine ait mermer ocağının da bulunduğunu aktararak şunları kaydetti: "O arazide bize ait Mermer Ocağı var. 30 hektar o alanın içerisinde bizim arazimiz var. Ben Belediye Başkanımızla da bir görüşme yaptım. Böyle bir çalışma yapıldığında o arazide kimler var, bir altyapısına bir bakın, kim var kim yok. Mera mı, değil mi diye dedim." dedi.
Düşünülen yerleşkede mermer maden sahasının da olduğunu söyleyen Nusret Çoban, "Bu maden sahasının ruhsatını Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı veriyor. Biz maden sahasını açmak için mera olarak izin almak zorunda kalıyoruz. Bu durumlara göre hareket edilmesi lazım. Olur ya da olmaz o ayrı bir olay." Diyerek bilgilendirmelerini şu ifadelerle sürdürdü...
KÖYLÜLER SERZENİŞLERİNDE HAKLI
Köylünün serzenişlerinde haklı olduğunu düşünüyorum. Tarım İl Müdürlüğüne sorulması gerekir; Gerçekten o arazı mera arazisi midir değil midir? Tarım İl Müdürlüğünün bu konuda bir açıklama yapması gerekir. 2002 yılında maden sahası için ruhsat biz ruhsat aldık ve bugüne kadar ruhsatlı bir şekilde çalışıyoruz.
VALİ YARDIMCISI ABBASOĞLU BİLGİLENDİRİLMİŞ
Vali Yardımcı Abdulkerem Abbasoğlu’na da bilgilendirme mesajı attığını söyleyen Çoban şunları kaydetti: "Vali Yardımcımız Abdulkerim Bey'e bir mesaj attım bilgisi olsun diye. Ayrıca Mehmet Turhan Bey’i de aradım ona da söyledim. Benim 2002 yılında almış olduğum bir ruhsat var maden sahası için. Şuan halen çalışıyoruz. Faaliyetlerimiz devam ediyor. Üretim de yapıyoruz. Biz tabi ki Sanayi Sitesi'nin kurulmasına karşı değiliz. Aslında köylü de karşı değil. Ama şu an verilen bilgiler yanlış, doğru değil. 103 hektarlık bir alana kurmayı düşünüyorlar. Bu 103 hektarlık alanın 30 hektarlık bölümü bize ait."
MERMERİN SAHİBİ DEVLETTİR
Nusret Çoban; Her yıl 200-300 Bin TL ruhsat bedeli ödediklerini belirterek; "Maden sahamızda mermer var. Mermerin sahibi devlettir. Bu konuda Mehmet Turhan'ın bilgisi var. Ben bilgilendirdim kendisini. Belediye Başkanımızı da bilgilendirdim." dedi.
NEDEN BÖYLE BİR YOLA BAŞVURDULAR?
Sanayi Sitesinin kurulmasına karşı olmadıklarını kaydeden Çoban, "Daha önce yapılan toplantıda görüşmüşler ama mera olmasından dolayı vazgeçmişler. Neden tekrar böyle bir yola başvurdular onu bilmiyorum. Daha önce mera alanı diye olmaz diyenler sonradan olur diye görüş bildirmişler. Kararları verirken sağlıklı vermek lazım. Kimseye zarar vermemek lazım, herkesin faydasına olan bir şey yapmak lazım." Dedi.
ALTYAPI KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMAK
Sanayi sitesinin başka bir yere yapılmasının daha doğru olacağına dikkat çeken Nusret Çoban; "Aslında oraya Sanayi Sitesi yapılması benim işime gelir, o araziye fabrikada kurabilirim. Ama dediğim gibi herkesin gönlü hoş olacak şekilde yapılmalı. Bir de altyapı konusunda bilgi sahibi olmak lazım. Bana göre bunlar bilgi sahibi değil şu anda. Burada köylü bir şey diyorsa onları dinlemek lazım. Tabi ki yapılan faydalı bir şey, ama ikna etmek lazım." dedi.
VALİ YARDIMCISI BİLE BİLE Mİ SESSİZ
İlgili alanda maden işletmeciliği faaliyetleri sürdüren Ancuz Madencilik firmasının yönetim kurulu başkanı Nusret Çoban’ın açıklamalarından sonra dikkatler şehir yöneticilerinin üzerine çekildi. Konuyla ilgili komisyona başkanlık yapan ve aynı zamanda Vali Yardımcılığı görevini yürüten Abdulkerem Abbasoğlu’nun bilgisi dahilinde olan böyle bir konuyla ilgili tartışmaları doru bilgilerle neden sonlandırmadığı merak konusu oldu.
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İLGİNÇ SESSİZLİĞİ
Aynı şekilde Tarım İl Müdürlüğü günlerden beridir devam eden bu tartışmalarla alakalı ilgili yerin mera alanı olup olmadığını araştırmadılar mı araştırdılarsa kamuoyundan gizledikleri bir şeyler mi var? Soruları önümüzdeki günlerin tartışma konuları arasında yerini aldı.