ÖZEL- HABER: GÜLÇİN TURGUT
Açıklanan hububat alım fiyatları üreticinin beklentinin altında kaldığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Karaca, “Üreticinin, üretime devam edebilmesi ve bir sonraki yıla hazırlanabilmesi için Oda olarak beklentimiz biraz daha yüksekti.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira olarak açıkladı. Açıklanan hububat alım fiyatları ile ilgili Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Karaca, gazetemize açıklamalarda bulundu. Karaca; Buğdayın maliyetinin kilogram başına 7,60 ile 7,85 kuruş arasında değişkenlik gösterdiğini, çiftçilerin girdi maliyetlerinden dolayı memnun kalmadıklarını belirterek, “Daha önce olması gereken fiyatın 11 TL gerektiğini söylemiştik. Tarımsal girdi enflasyonu dikkate alındığında bu düşüncemizde ısrar ediyoruz.” dedi.
BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA KALDI
Üretici maliyetlerinin göz ardı edildiğini kaydeden Başkan Karaca, “Hububat alım fiyatları beklentilerimizin bir miktar altında kalmıştır. Bizim her yıl yaptığımız gibi yapmış olduğumuz hesaplamalara göre tarla kirası, tohum, gübre, akaryakıt ve zirai mücadele giderleri, hasat-nakliye gibi girdilerin tamamına baktığımızda; buğdayın maliyeti kilogram başına 7,60 ile 7,85 kuruş arasında değiştiği görülmektedir.” dedi.
FİYATIN 11 TL OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİK
Üreticinin devam edebilmesi için fiyatın 11 TL olması gerektiğinin altını çizen Başkan Karaca, “Bu anlamda üreticinin, üretime devam edebilmesi ve bir sonraki yıla hazırlanabilmesi için oda olarak beklentimiz biraz daha yüksekti. Daha önce fiyatın 11 TL olması gerektiğini söylemiştik. Her ne kadar uluslararası piyasada fiyatlar daha düşük ise de tarımsal girdi enflasyonu dikkate alındığında bu düşüncemizde ısrar ediyoruz.” şeklinde konuştu.
BUĞDAY ÖNEMLİ VE STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR
Dünyada buğdayın önemli ve stratejik bir ürün olduğunu söyleyerek buğdayın önemine dikkat çeken Başkan Karaca; “Bizim toplumumuz için de genel anlamda da çok stratejik bir üründür. Çünkü biz soframızda ekmek olmadığı zaman doymayız. Burada üreticimizi destekleyerek, üreticimiz zarar etmeden faaliyetlerini devam ettirebilmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.
YAĞIŞ REJİMİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER YAŞANMAKTADIR
Son yıllarda çok sık yaşanan doğa olaylarının verimde düşüşe veya tamamen verim alamamaya sebep olduğunu belirten, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim ve yağış rejiminde büyük değişiklikler yaşanmaktadır. Bu değişiklikler üretimde verimi etkilemektedir. Don, dolu, hortum gibi doğa olayları verimde düşüşe veya tamamen verim alamamaya sebep olmaktadır. Üreticilerimizin bu olumsuzluklarla mücadele edebilmesi ve üretimden kopmaması için desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.
KENDİNE YETER BİR ÜLKE KONUMUNDA OLMAK HEDEFİNDEYİZ
Üretimde, kendi kendine yeter bir ülke konumuna gelmek için üreticilerin desteklenmesi ve desteklerin zamanında ödenmesi gerektiğini dile getiren Başkan Karaca, “Biz kesintisiz üretmek, tarım arazilerimizi korumak, dışarıdan buğday, et ya da mısır ithalatına gerek olmadan kendi kendine yeter bir ülke konumunda olmak hedefindeyiz. Bu hedefe ulaşmak için üreticimizin desteklenip, desteklerin zamanında ödenip, gerektiğinde müdahalelerin hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.
EKİM SEZONUNDAN ÖNCE AÇIKLANMASI GEREKİR
Hububatta taban fiyatın hasata bırakılmadan ekim sezonundan önce açıklanması gerektiğini söyleyen Başkan Karaca, “Böylece çiftçinin önünü görerek gelecek planlaması çerçevesinde üretimini arttırmasına katkı sağlamış olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİMİZE BOL VE BEREKETLİ HASAT DİLİYORUM
Son olarak Elazığ özelinde ise sulanabilir arazilerin su ile buluşturulması verim artışını ve üretici memnuniyetini arttıracağını vurgulayan Başkan Karaca, “Üreticimize bol ve bereketli hasat diliyorum. Ülke olarak çok kısa süre içerisinde en azından buğday anlamında kendi kendine yeterlik amacımıza ulaşmamızı temenni ediyorum.” dedi.