Öne Çıkanlar elazığdanhhaberler aday ÖN YARGI İLE GELDİK MUTLU AYRILIYORUZ HUSUMETLİSİNİ TÜFEKLE VURDU ADASOKAĞINA KONUK

Bu haber kez okundu.

DEMİRBAĞ "YAKILAN ANIZ DEĞİL GELECEĞİMİZ"

Yaz aylarında tarımsal alanlarda yapılan hasadın ardından tarlalarda kalan anızların yakılmasının hiçbir olumlu karşılığının bulunmadığını belirten Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ, “Yakılan tarlalarda hem kalan daneler hem de toprağın verimli bölümü, aynı zamanda yaşayan canlılar yakılıyor. Bu yanlış uygulamadan üreticilerimizin kesinlikle vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“Genel anlamı ile anız; toprak içinde kalan bitki kökü, biçilmeden toprakta kalan bitki sapları, tarla sınırındaki otlar, biçilen ekinin tarlada kalan saplarına verilen genel bir ad olmakla birlikte özelde buğday ve arpa hasat sonrası tarlada kalan sap ve biçerdöver artıkları olarakta ifade edilmektedir.

Çiftçilerimiz özellikle hububat hasadından hemen sonra arazileri ekim ayında ekime hazırlamak veya nadas için hazırlamak için traktörlerle toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadelenin kolay olması, yabancı otların temizlenmesi ve çıkmasının engellenmesi, bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırılması için hasat sonrası tarlada kalan bitki artıklarını yakarak ortadan kaldırmak gibi bir alışkanlığı yasak olduğu halde devam ettirmektedir. Anız yakanlar 2872 Sayılı Çevre Kanununa göre idari para cezası ile cezalandırılmakta, söz konusu anız yakma fiili orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde gerçekleşmiş ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.

Gerek ülkemizde gerekse ilimizde tarlanın ekim öncesi veya nadasa hazırlık için hasat sonrası ortaya çıkan bitki artıklarını yakarak ortadan kaldırmayı tercih etmesi hem toprak için ciddi bir tehdit hemde henüz hasat edilmemiş tarım arazilerinin yangınla ortaya çıkabilecek yanma riski ile ciddi bir tehdit olmaya devam etmektedir.

Üreticilerimizin gerek kendi arazilerinin güvenliği ve geleceği gerekse komşularının tarımsal üretimine verebilecekleri zararları göz önüne alarak ANIZ YAKMA işleminden kesinlikle vazgeçmeleri gerekmektedir.”

YAKILAN ANIZ DEĞİL GELECEĞİMİZ

Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ , anız yakılması ile birlikte yaşanan olumsuzlukları belirterek “ Anız Yakma; Hasat edilmemiş hububat tarlalarının yanması, Orman yangınları, Telefon ve enerji hatlarının yanması Hayvanların telef olması, Mera ve otlakların yanması, Hayvan barınaklarının yanması, Yakın köy yerleşim yerlerinin zarar görmesi, gibi ciddi manada maddi ve can kayıplarına sebep olmaktadır.

Bunların dışında Anız yangınları özellikle toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olmaktadır. Buda toprakta verimliliğin azalmasına ve topraktan beslenen canlılarının beslenme ortamı yok edilmesine sebep olmakta, bununla birlikte su ve rüzgar erozyonunu arttırmaktadır. Ekolojik dengenin bozulmasına, doğal yaşam için gerekli olan bazı bitki ve canlı türlerinin yok olmasına ve doğal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Doğal dengenin bozulması ile hastalık ve yeni zararlı türlerinin ortaya çıkarmaktadır.”

ÇİFTÇİLERİMİZE ÖNERİMİZ HASADI TOPRAĞA YAKIN YAPMALARI

Çiftçilere önerilerde bulunan Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği İl Temsilcisi Başkanı Vedat Demirbağ; “Çiftçilerimize önerimiz, bitki artıklarının toprakta fazla kalmaması için biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılırsa toprakta kalan bitki artıkları daha az olacak çürümesi ve topraktaki mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacak, böylelikle toprak işleme daha kolay olacaktır. Hayvancılık ile uğraşan üreticiler için hayvan yem maliyetlerinin yüksekliği göz önüne alındığında arpa ve buğday sap artıklarını balyalayarak hayvan yemi olarak kullanılabileceklerdir.

Netice olarak Gıdanın stratejik bir önem kazandığı günümüzde tarım arazilerimizi en etkin ve verimli şekilde kullanmak mecburi bir hal almışken üretimde ciddi manada maddi kayıplara sebebiyet veren, doğal denge ve ekolojiyi bozan, mal ve can güvenliği için tehdit oluşturan ANIZ YAKMA işleminin çiftçilerimiz tarafından yapılmamasını önemle istiyoruz.

Tarladaki hububat artıklarını yakarak sadece anız yok olmuyor, doğayı, toprağı, canlı mikroorganizmaları yok ediyoruz. Komşulara zarar veriyoruz, tabiat için faydalı bitki ve canlıları da ateş birlikte yok ediyoruz.

Elazığ çiftçisine sizin aracılığınız ile sesleniyoruz. LÜTFEN ANIZ YAKMAYIN”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol