Öne Çıkanlar yenıufuk yeniufuk gazetesi Türkiye elazığsondakika elazığdanhhaberler elazığhaber

Bu haber kez okundu.

DOÇ. DR. AYTAÇ: “İNMEDE İLK DÖRT BUÇUK SAAT ÇOK ÖNEMLİ”

Aytaç, inmenin beyni besleyen damarların ani tıkanması, beyni besleyen damarların yırtılması sonucu ani olarak ortaya çıkan nörolojik fonksiyon kaybı olduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Aytaç,  “İnme” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AYTAÇ: KOL VE BACAKTA KUVVET KAYBI GELİŞİYOR

 Dr. Aytaç, inmenin her yıl 17 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 6 milyon insanın inmeden dolayı hayatını kaybettiğini, her bir dakikada yaklaşık altı kişinin inme nedeni ile hastanelere başvurduğunu, inmenin ani gelişen anlama, konuşma bozukluğu, denge kaybı, konuşmada sıkıntı, kol ve bacakta kuvvet kaybı ile gelişen bir tablo olduğunu sözlerine ekledi.

AYTAÇ: ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

 Doç. Dr. Emrah Aytaç, inmenin çok önemli bir hastalık olduğunu, inme geçiren bir hastada her bir dakikada milyonlarca beyin hücre kaybı meydana geldiğini ve bu sebeple inme bulgularının erken tanınması ve erken müdahale edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

AYTAÇ: SOĞUK DUŞA SOKMAK YANLIŞ BİR ALGI

Dr. Aytaç, ani gelişen ağızda kayma, kol ve bacakta güçsüzlük, denge kaybı, anlama bozukluğu, konuşma bozukluğunun inmenin erken semptomları olduğunu, genelde inme semptomu olduğunda halk arasında en büyük yanlışın hastaya sarımsak soğan yedirme, soğuk duşa sokmanın yanlış bir algı olduğunu dile getirdi.

AYTAÇ: NÖRON HÜCRELERİ KAYBOLUYOR

Dr. Aytaç, inme semptomları gelişir gelişmez hasta ve ya hasta yakınlarının 112 ile irtibata geçmesi ve en yakın inme merkezine müracaat etmesi gerektiğini, bu durumlarda zamanın çok önemli olduğunu, kaybedilen her zaman dilimi ile birlikte nöron denilen hücrelerin kaybolduğunu ve hastanın tedavi edilemez bir sürece girebildiğini ifade etti.

 AYTAÇ: KALICI İNMEDEN KURTULMA İMKANLARI VAR

 Dr. Aytaç, ‘inme geçiren bir hastada ilk dört buçuk saatin çok önemli olduğunu’  özellikle tıkayıcı tipte ilk dört buçuk saatte gelen hastalarda pıhtı çözücü ilaçlar verilerek pıhtının çözülmesini sağladıklarını, daha büyük damar tıkanıklığı olan hastalarda pıhtı çözücü ilaçla beraber hastanın hemen anjiyo ünitesine alınıp tıkalı beyin damarının açılmasının sağlandığını ve bu şekilde hastaların kalıcı inmeden kurtulma imkânlarının olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Emrah Aytaç, inme geçirmeden inmeden koruyucu tedavilerin çok önemli olduğunu, hipertansiyonun kontrol altına alınması, sigaranın bırakılması, diyabetten korunulmasının inme gelişiminde çok ciddi oranda azalmalara yol açtığını söyledi. Aytaç, diyabeti olan, sigara kullanan, hipertansiyonu olan hastaların tedavilerini düzgün yapmaları gerektiğini, aile hekimleri ile irtibat halinde olmaları ve bu bulguları var ise acil bir şekilde 112 ye müracaat etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol