ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Kentsel dönüşümün önemine değinen Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş, “ Türkiye artık 2023-2024 yatırım planlarını kentsel dönüşüme ayırması lazım.” dedi.
Acı bir felaket yaşamamıza neden olan sarsıntıyla aynı zamanda bir deprem ülkesi olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş, bu gerçeği unutmadan depreme hazırlıklı olmak, eski yapıları sağlıklı, kaliteli ve güvenli yapılara dönüştürmek için kentsel dönüşümün şart olduğunu söyleyerek, “Her şey kontrollü şekilde yapılırsa yüksek katlarda sorun olmaz” dedi. Büyük tepkilere neden olan eski yapılar dışında, yeni yapılarında yıkılmasına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Burhan Daş, “Yeni yapılan binaların neden yıkıldığına dair bilimsel çalışmalar yapılıyor.” dedi.
TÜRKİYE DEPREM BÖLGESİ
Deprem gerçeğinin her zaman olduğunu söyleyen Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş, “Deprem tekrardan olabilir. Bu ufak depremler ya artçı depremler ya da öncü depremler olarak değerlendirebilir. Daha önce yaptığımız açıklamalarda da dile getirdik. Türkiye deprem bölgesi her zamanda deprem olmaya devam edecek.” dedi.
2023-2024 YATIRIM PLANLARI KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILMALI
Mevcut yapı stokunun acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Burhan Daş, “Türkiye’de fay hatları, deprem olma sayıları ortada. Deprem olduğu yerlerin durumları da malum. Biz sadece hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanmalı. Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları olmalı. Türkiye artık 2023-2024 yatırım planlarını kentsel dönüşüme ayırması lazım.” şeklinde konuştu.
ZEMİN DURUMLARI BELİRLENMELİ
Kentsel dönüşümün önemine değinen Burhan Daş, “Eski binaların tamamının yıkılıp, yenisi yapılması, imar planına esas çalışmalar yapılması lazım. Mikrobölgeleme çalışmaları yapılıp zemin durumları belirlenmeli. Zeminin kötü olduğu yerlerde önlemler alınması lazım.” dedi.
HERŞEY KONTROLLÜ ŞEKİLDE YAPILIRSA YÜKSEK KATLARDA SORUN OLMAZ
Yapılan araştırmalar ve çalışmalar titizlikle yapıldığı sürece binaların kat sayılarının sorun olmayacağını belirten Daş, “Yapılan araştırmalar titizlikle yapıldığı sürece, kat sayılarında düzenlemeler olumlu yansıyacaktır ama düzgün hesaplamalar yapıldıktan sonra. Mesela bir örnek vereyim Adana’da, Hatay’da çok katlı binalar yıkılmamış ama yanındaki 2 katlı ve 3 katlı binalar yıkılmış. Çok katlı binalar psikolojik olarak insanları etkilediği için ve çok katlı binalar yıkıldığı zaman vefat sayısı daha fazla oluyor. O yüzden insanlar yatay binaları tercih ediyor olabilirler. Ama zemin kontrolü yapıldıktan sonra yüksek katlı bina yapılmasında bir sakınca yoktur. Herşey kontrollü şekilde yapılırsa yüksek katlarda sorun olmaz. Katla doğru orantılı bir durum değil.” ifadelerini kullandı.
DEPREMDE YIKILAN YENİ BİNALAR…
Depremde yeni apartmanların yıkılmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Daş, neden yıkıldığına dair çalışmalar yapıldığını aktararak, “Yeni yapılan binaların neden yıkıldığına dair bilimsel çalışmalar yapılıyor. Sonucu beklemek lazım. Neden yıkıldığına dair çalışmalar yapılıyor. Binayla mı alakalı, betonla mı alakalı, kullandıkları demirle alakalı, statik projenin tamamen yanlış hesaplanmasıyla mı alakalı, zemin etüdüyle olabilir, yapı denetim yapılan çalışmayı yeterince incelememişte olabilir. Gözünden kaçırdığı şeyler olmuştur. Müteahhitle de alakalı olabilir. Müteahhit yapı denetime gösterdikten projeyi değiştirmiş olabilir. Kolon kesilmiş olabilir. Bunlar gibi birçok nedeni var. Sonuçları beklemek lazım, sonuçlardan sonra ne önerilerde bulunacaklar.” dedi.
SAKİN OLALIM, DEPREM GERÇEĞİNİ DE UNUTMAYALIM
Yaşanan deprem sonrayı endişeye kapılmadan ve deprem gerçeğini unutmadan normal hayata devam edilmesi gerektiğini belirten Daş, “Ortada bilgi kirliliği çok var. Şu zaman deprem olacak, böyle olacak gibi. İnsanlar artık sosyolojik yaşamlarını bozmaya başladı. Çocukların psikolojisi bozuldu. Sakin olalım, normal hayatımıza devam edelim ama deprem gerçeğini de unutmayalım. Her zaman bir tarafta deprem gerçeğimiz olsun. Ona göre hareket edelim. Acil kentsel dönüşüm, imar çalışmalarının revizyonunu bir an önce yapıp. Bundan sonra olabilecek depremlere en hafif hasarla atlatabileceğimiz duruma getirmemiz lazım.” dedi.