Öne Çıkanlar GİZEM ÖZERİ İL MÜDÜRLÜĞÜNDE AĞIRLADIK  KESK genç kart Meteorolojiden Sıcak Hava Dalgası Uyarısı! Denetimler

Bu haber kez okundu.

Dönüşümde Toki Devreye Girsin!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Yaşanan depremlerden sonra, mahallenin boşaldığını söyleyen Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, kentsel dönüşümünde TOKİ’nin devreye girmesinin isteyerek, vatandaşa ödemede büyük kolaylık sağlayacağı için devlet eliyle yapılmasını talep etti.

Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, Gazetemize yaşanan depremlerden sonra mahallede yapılan çalışmaları ve mahalle sakinlerinin taleplerini açıkladı. Bal, Mahallenin en büyük sorunu kentsel dönüşüm olduğunu belirtti. 24 Ocak 2020 depremin ardından Aksaray Mahallesi’nde, Belediye eli ile kentsel dönüşüm çalışmalarının olduğunu fakat ödemelerin çok fazla olduğu gerekçesiyle mahalle sakinlerinin kabul etmediğini söyleyen Muhtar Bal, “TOKİ eliyle yapılacak bir kentsel dönüşüm istiyoruz. Bu projeyle Aksaray toparlanır, mahallemizin önünü açılır.” dedi.

EN ESKİ MAHALLERİNDEN BİRİYİZ

Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, 6 Şubat depremlerinde 300 civarında evin ağır hasar aldığını söyleyerek, “Şehrin en eski mahallerinden biriyiz. 24 Ocak depreminde, 600 tane yapımız yıkılmıştı,  400 civarı bir hak sahibimiz vardı. 300 tane yapıldı mahallemize ama istediğimiz yerde yapılmadı. Bu deprem de 300 civarı ağır hasarlı yapımız var. “ dedi.

MAHALLE BOŞALDI

Vatandaşların artık mahalleyi boşattıklarını, kimsenin kalmadığını söyleyen Muhtar Bal, “TOKİ Başkanlığıyla da görüştük.  870 tane konutumuz ilahe aşamasında, çevre yolunun alt kısmında yapılacak. İki depremden sonra toplamda 900 tane hasarlı bina sayımız oldu.  Mahalle içerisinde boşalma oldu. Bunu da aşabilmek için kentsel dönüşüm projesi yapmaya çalıştık, Belediye kanalıyla. Bu kentsel dönüşümde TOKİ gibi ödeme kolaylığı olmadığı için vatandaş bunun altından kalkamayacağını söylediler, projeye onay vermediler.” diye konuştu.

İMAR PLANI ÇALIŞMASI BAŞLADI

Öte yandan mahallenin imar sıkıntısı olduğunu, bu kapsamda çalışmaların da başladığını aktaran Muhtar Bal, “Bu alan içerisinde imar planı sıkıntımız vardı. Şu an belediye tarafından bir imar planı çalışması başladı. Yakın zamanda şuyulandırmasını da bitirip vatandaşa teslim edecekler. Bu proje de biterse en azından vatandaş kendi eliyle yapabilecek ve müteahhitte de verebilirler. İnşallah İmar Planıyla beraber biraz daha toparlanır.” İfadelerini kullandı.

TOKİ ELİYLE YAPILACAK BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşa yapılacak evlerin maliyetini devlet ve vatandaş yarı yarıya paylaşılmasının vatandaşa büyük kolaylık sağlayacağını kaydeden Muhtar Bal, “Biz imar planı şuyulandırmayı bitirirsek dahi biliyorum ki vatandaşların birçoğu yararlanamayacak.  Çünkü yüz metre karede verasetli insan varsa, onları bir araya getirmek zor. Hiçbir müteahhittin de işine gelmez. Bizim en büyük talebimiz TOKİ eliyle yapılacak bir kentsel dönüşüm. Devlet eliyle, TOKİ kanalıyla yapılacak olan bir kentsel dönüşüm yapılırsa şehrin en köklü mahallelerinden biri olan Aksaray toparlayacaktır. Mahallemizin önünü açacaktır.” dedi.

VATANDAŞA BÜYÜK KOLAYLIK OLACAK

TOKİ’nin ödeme kolaylığına da değinen muhtar Bal, “TOKİ yaptığı zaman vatandaş en azından bir 10 yıllık süre verebiliyor. İstanbul'da bir yarısını devlet ödeyecek şekilde bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Böyle bir şey de olursa insanlar en azından yapabilecek çünkü sonuçta yarısını devlet karşılayacağı için vatandaşa büyük kolaylık olacak.” diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİNE 10 DAKİKALIK BİR ALANDAYIZ

Şehir merkezine çok yakın olmasına rağmen, mahallenin gelişmediğini kaydeden muhtar Bal, “Bizim buradaki beklentimiz 1000 tane 20 bin tane konut değil sadece 400-500 tane dahi yapılsa belki mahallenin önü açılacaktır. Şehir merkezine 10 dakikalık bir alandayız. Çimento fabrikası, demir yolu üçgenlerin ortasında kalmış bir mahalle. Gelişmelerden sürekli uzak kalmış.  Şorşor Deresi’nin ihalesi alındı, çalışmaya başladılar.  O belki bizi biraz daha rahatlatacak.“ İfadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol