Öne Çıkanlar elazığdanhhaberler ÖN YARGI İLE GELDİK MUTLU AYRILIYORUZ HUSUMETLİSİNİ TÜFEKLE VURDU ADASOKAĞINA KONUK Saadet Partisinden Gazetemize Ziyaret

Bu haber kez okundu.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE DÜNYA HEPATİT GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ’ da hastanede açılan standı ziyaret ederek yapılan etkinlikler ile ilgili açıklamalarda bulundu.  28 Temmuzun Dünya Hepatit günü olduğunu, ilk olarak Dünya Hepatit birliğinin 2007 yılında kurulmasından sonra, 2008 Mayısında kutlanmaya başlandığını, daha sonra Hepatit virüsünü bulan, buna karşı test geliştiren ve aşı oluşturan bilim adamının doğum günü olan 28 Temmuzun “”Dünya Hepatit günü” olarak kabul edildiğini ve ilk kez 2010 yılında 28 Temmuzun Dünya Hepatit günü olarak anılmaya başlandığını ifade etti.

Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, buradaki amacın viral hepatitlere dikkat çekmek olduğunu sözlerine ekledi. KAYGUSUZ, bugün hastanede birçok etkinliğin yapılacağını, bunlardan birinin başında bulundukları stant açılışının olduğunu, bu açılışta hastaneye gelen hasta ve hasta yakınlarına bu konuda bilgi verileceğini ve dikkatleri çekileceğini sözlerine ekleyen Başhekim KAYGUSUZ, hastaların hasta olduklarının aslında farkında olmadıklarını, bu stantlarla da hastalığın bir farkındalık oluşturmasının amaçlandığını, Dünyada yılda bir milyon dört yüz bin kişinin Hepatit ten dolayı hayatını kaybettiğini ve her yıl üç milyon ve üzeri yeni vakanın tespit edildiğini, son derece önemli bir hastalık olduğunu ve bu etkinlikle birlikte gün boyu seminerlerle etkinliklerinin devam edeceğini ve böyle bir etkinlik düzenledikleri için Enfeksiyon Kontrol komitesine çok teşekkür ettiğini, inşallah halkımıza çok faydalı bilgiler sunacaktır ifadesini kullandı.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ’ da bir açıklama yaptı. ÖZTÜRK KAYGUSUZ bugün 28 Temmuz Dünya hepatit günü olduğunu, Dünya sağlık örgütü ve Dünya Hepatit birliği tarafından bugünün Dünya Hepatit günü olarak belirlendiğini ve bugünün anısına bütün dünyada hepatit farkındalığı oluşturmak için etkinlikler düzenlenmekte olduğunu söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, bizim hastanemizde de hepatitlerin tanıtımı, broşürler ve hemşireler tarafından hasta ve hasta yakınlarına tanıtım yapılmakta olduğunu, ayrıca personele ve halka eğitim planlandığını söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, hepatitin aslında karaciğerin iltihaplanması olduğunu ve buna bir sürü nedenin sebep olduğunu, bizim için en önemlisi ve en sık görülenin viral hepatitler olduğunu, bu viral hepatitlerin karaciğerde enfeksiyon yaptığını ve kişiler arası bulaştırılabilir olduğu için de önem arz ettiğini, etkenin bir virüs olduğunu, eğer A veya E virüsü hepatiti yapmışsa bunun kirli yiyeceklerden veya kirli sulardan alınmış olacağını, eğer hijyenimize, yiyecek,-içecek hijyenimize dikkat edersek bu hastalıkları almama şansımızın arttığını onun dışında Hepatit B, C ve D gibi aslında kan ve kan ürünleri ile bulaşabilen, herhangi bir ameliyat, diş çekimi sırasında veya doğum sırasında bulaşabilen yine cinsel yolla bulaşabilen virüsler olduğunu ve bunlarında kişilerde hepatite neden olduğunu bu hepatitlerin özelliğinin vücutta uzun süre kalabilmesi kronikleşebilmesi olduğunu dile getirdi.

Dr. ÖZTÜRK KAYGUSUZ, kronik bir hastalığın yıllar sonra karşımıza bir karaciğer sirozu veya bir karaciğer kanseri şeklinde çıkabileceğini ve bu nedenle bunların tedavisinin ve önlenmesinin önemli olduğunu, kişiler arası yaygınlığı önlemek ve bu hastalıklardan kurtulmak adına en güzelin bu hastalıklardan korunmak olduğunu ve korunabilmemiz için de ülkemizde hepatit B ve C ye karşı aşıların mevcut olduğunu ve bu aşıları nasıl yaptıracağımızı herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurduğumuz takdirde anlatılacağını söyledi. Bunun dışında bu hastalık sizde varsa bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu geç kalmadan tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ve gayet iyi bir şekilde tedavi yapılabileceğini sözlerine ekleyen, ÖZTÜRK KAYGUSUZ, biz biliyoruz ki insanların çok büyük bir kısmı bu hastalıklara sahip olduklarını bilmiyor ve bu nedenle bu hastalık var mı yok mu anlamak için tarama yaptırmalarını önerdiklerini ifade etti.  

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ da yaptığı açıklamada 2010 bu yılı kadar 28 Temmuzun Hepatit Günü olarak kutlandığını, dünyada yaklaşık her yıl bir milyon üç yüz bin kişinin Hepatit hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini, Hepatitlerin bir kısmının kan ve kan ürünleriyle yani ortak iğne kullanımı, manikür pedikür aletleri, diş fırçası, korunmasız cinsel ilişki ile bulaştığının altını çizdi. Hepatit B’nin hem aşısının hem de tedavisi olduğunu, Hepatit C’nin de günümüzde oldukça etkin bir tedavisinin olduğunu ifade eden DEMİRDAĞ bugünün vesilesiyle herkese hepatitsiz günler diledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR’ da sağlık çalışanlarının viral hepatitler açısından riskli olduğunu, özellikle delici, kesici alet yaralanmalarının bu riski arttırdığını belirtti. TARTAR, sağlık çalışanlarındaki Hepatit B Enfeksiyonlarının %27’sinin, Hepatit C enfeksiyonlarının %39’unun iğne yaralanmasıyla olduğunu ifade etti.

Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, tüm sağlık çalışanlarının Hepatit B aşılarını eksiksiz yaptırmaları gerektiğini sözlerine eklerken Hepatit C’nin ise aşısı olmadığı için bu konuda korunma önlemlerine dikkat çekti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol