ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT
Tüketicinin ucuz gıdaya ulaşılabilmesi için üreticinin desteklenmesinin şart olduğunu söyleyen Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, yıllardır hayvancılığın önemli bir sınavdan geçtiğini, üreticilerin umutlarının tükendiğini kaydetti.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, süt üreticilerinin ciddi kriz içinde olduklarını belirterek, ülkenin tarım politikasının baştan değişmesi gerektiğini dile getirdi. Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmeden sorunun çözülemeyeceğini söyleyen Başkan Ortaç, “Üreticiye destek verilseydi bugün sütü ve eti daha pahalıya tüketmezdik” dedi.
GEÇMİŞ YILLARDA SIKINTILARI GÜNDEME GETİRDİK
Üreticinin başta yem ve mazot olmak üzere giderlerinin her geçen yıl artarak devam ettiğini söyleyen Başkan Halef Ortaç, “2019, 2020, 2021 yıllarında özelikle Günışığı Gazetesi'nde üreticinin, hayvancılıkla uğraşanların sorunlarını dillendirdik. Dedik ki; Türkiye’de hayvancılıkla ilgili ciddi bir planlama yapılamazsa çok ciddi sıkıntılar yaşanır. Enflasyonda olan artışlar etle sütü de vurur. Gelinen noktada maalesef öyle de oldu. Bugün süt ve eti yüksek fiyattan tüketici almak zorunda kalıyor. Tüketiciye yansıyan yüksek fiyatların üreticiye bir faydası olmuyor. Sanmasınlar üretici bu durumda kazanıyor. Üreticinin kan kaybı her gecen yıl fazlalaşıyor. Sonuçta bunun bir maliyeti var. Bu insanlar emek veriyor. Onlar da bu işi yaparken tabii emeklerinin karşılığını almak ister. Hayatlarını geçindirmek kazanmak isterler hayatlarını idame edebilmeleri için. Kısacası hem üretici, hem tüketici umutsuz.” dedi
HEM ÜRETİCİYİ HEM TÜKETİCİYİ DÜŞÜNECEĞİZ
Başkan Ortaç, yüksek enflasyon, başta gıda olmak üzere birçok üründe fiyatların fahiş oranda artmasına neden olduğunu ve artık üreticinin buna dayanacak gücü kalmadığını belirterek, “Eğer dışa bağımlı kalırsak et ve sütü daha çok yüksek fiyattan almak zorunda kalacak vatandaş. 1 buçuk yıl önce süt fiyatları yaklaşık olarak 3 buçuk liraydı. Enflasyonu oluşturulmasın diye süt fiyatları, et fiyatlarında bir baskılama oldu. Üretici para kazanamadı. Ürettiği maldan zarar etti. Önlem alınmadı. Geçen yıl insanlar hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Damızlık hayvanlar kesildi. Bu kesimleri kimse durduramadı. Aradan 6 ay geçti et fiyatlarında bir patlama oldu. Mecbur kalıp geçen yıl 30 bin TL’den ineğini kesen adam şimdi ineğini 100 bin liraya alamıyor. Eğer üretimde bir sıkıntı varsa hem üreticiyi tüketiciyi düşüneceğiz.” İfadelerini kullandı.
ÜRETİMİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM
Başkan Ortaç, Türkiye’nin tarım potansiyelinin farkında olunması gerektiğini ve mutlaka tedbir alınması gerektiğini söyleyerek, “Et, süt, hububat, bunları kendiniz üretemezsiniz, ülkenin bütçesi bunları ithalata yeterli gelmez. Üretimi geliştirmemiz lazım. Üretimle ilgili tedbirler almamız lazım. Destekler atırılmalı. Üreticinin en azından devletin kendisine verebileceği kıymeti desteği olduğunu hissetmesi lazım. Gübrede, yemde, mazotta ciddi artışlar var. Bu konularda destek verilebilinir.
SULANABİLİR ARAZİLER YOK
Elazığ'da sulanabilir arazilerin olmadığını vurgulayan Başkan Ortaç, “Yem girdilerini kendi ülkemizde temin etmemiz lazım, onu da yapamıyoruz. Çünkü sulanabilir araziler yok. Adam yonca ekecek su yok, mısır ekecek su yok, arpa ekiyor, yağmur yağarsa arpa var, yağmur yağmazsa oda yok. Elazığ'ın büyük sorunlarında biri sulanabilir bir arazinin olmaması. Üreticiyle yakından ilgilenmesi gerekiyor.”dedi.
KÖYDEN KENTE GÖÇ EDİYOR
Üreticinin emeğinin karşılığını alamadığı için üretimi bıraktığını söyleyen Başkan Ortaç, “Köylü köyünü bırakıyor şehirlere göç ediyor. Gençler tarıma yanaşmıyor. Bununla ilgili vatandaşları, gençleri teşvik edici destekler, çalışmalar olmalı. Üretimimizi artırmamız lazım. Eğer üretimi siz arttıramazsanız herkesi kendi kaderiyle baş başa bırakırsanız. Ekim ekilmesi, arazilerimizi artırmamız lazım. Eğer biz bir tarım ülkesi isek bu sıkıntıları yaşamamız lazım. Hepimiz aynı gemdeyiz. Gemi batarsa hepimiz batarız. Temennim ülke olarak bu sıkıntı süreci geride bırakırız. ”dedi.