HABER- DİLARA MENGÜNOĞUL
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt, gazetemize grip vakaları hakkında önemli uyarılarda bulunarak, "Soğuk algınlığı ayakta geçirilecek kadar hafif bir tablo çizerken, grip daha ağır seyreder. Grip ve soğuk algınlığını birbirine karıştırmayınız" dedi.
KORONAVİRÜS BİTMİŞ DEĞİL
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt, grip ve soğuk algınlığının farklı enfeksiyon hastalıkları olmasının yanı sıra ikisinin de viral enfeksiyon olduğunu belirterek, “Koronavirüs henüz bitmiş değil, vakalar devam ediyor. Ancak şunu söyleyebilirim belirtileri, hafifledi ve soğuk algınlığı gibi geçiyor” dedi.
“RİSKLİ KİŞİLERDE ENFEKSİYON OLANAĞI FAZLA”
Dr.Deniz Söğüt, Havaların soğuması ile birlikte grip, virüs ve koronavirüs gibi enfeksiyonlarda artış görülebilir olduğunu söyleyerek, “Havalar soğudu bununla birlikte bazı hastalıklarda enfeksiyon görülmesi de artış olanağı fazladır. Kim bunlar mesela, riskli kişiler, yaşlılar, bağışıklık sistemi güçsüz olanlar ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde biraz daha ağır seyredilebiliyor. Genelde üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde karşımıza çıkıyor, ateş boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, yaygın eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtileri ile karşımıza çıkıyor. “ dedi.
“GRİP BULAŞICI BİR SOLUNUM YOLU HASTALIĞIDIR”
Grip hastalığının Ekim ve Nisan ayı gibi mevsimlerde görüldüğünü aktaran Dr. Deniz Söğüt; “Grip özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı ve havaların daha serin seyrettiği dönemlerde sıklıkla görülen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Ekim ayının başlarından nisan ayının sonuna kadar geçen süre grip mevsimi olarak değerlendirilir ve grip vakaları bu dönemlerde daha fazla gözlemlenir” dedi.
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Solunum sisteminin Grip ve Soğuk algınlığının viral enfeksiyonlar olduğunu belirten Dr. Deniz Söğüt, “Hem grip hem de soğuk algınlığı solunum sistemini etkileyen viral enfeksiyonlar oldukları için belirtileri de genel hatlarıyla benzerlik gösterir. Dolayısıyla bu hastalıklar sıklıkla birbirine karıştırılır, hatta bazen ikisinin aynı hastalık olduğu düşünülür. Ancak bu iki enfeksiyona sebep olan virüsler farklı tip virüslerdir ve semptomlar dikkatle gözlemlendiğinde iki hastalık birbirinden rahatlıkla ayırt edilebilir” dedi.
GRİBE NE İYİ GELİR?
Dr. Deniz Söğüt, Gribin vücut üzerindeki etkileri hayat kalitesini olumsuz etkilediğini ve Grip hastalığına nelerin iyi geleceğini ifade ederek, “Semptomların azalmasını veya daha çabuk ortadan kaybolmasını sağlayacak çözümlere yönelmek gerekebilir. Vücut virüs ile mücadele ederken enerjiye ihtiyaç duyar. Grip süresince olabildiğince evden çıkmayıp dinlenerek vücudun tüm enerjisini iyileşmek için kullanmasına katkı sağlanabilir. Aynı zamanda işe ya da okula gitmeyerek gribin diğer insanlara bulaşması da önlenmiş olur. Burnun tıkalı olması nefes almayı zorlaştırır ve bu durum grip olan kişi için bunaltıcı olabilir. Ortamdaki havayı nemli tutmak, uyumadan önce sıcak bir duş almak ve sinüslerdeki baskıyı azaltmak için uyurken ek bir yastık kullanmak hastalık süresince nefes almanın bir nebze de olsa kolaylaşmasına yardımcı olur. Beslenme, vücudun iyileşmesi için gerekli enerjinin sağlanmasının yanı sıra vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin alınması için de büyük önem taşır. Gripken besin değeri yüksek olan meyve ve sebze ağırlıklı yiyecek ve içecekler tüketmek; vücudu yoran hazır gıdalardan, kafein içeren içeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmak iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlar” dedi.