Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı Türkiye haber DEPREM elazığhaber23

Bu haber kez okundu.

“Hayvanlarınızı Mutlak Aşılatın!”

HABER: ÖZGÜR YILDIRIM

Elazığ Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cazim Bulut, ulusal düzeyde büyükbaş-küçükbaş hayvan hareketlerinin durdurulmasına sebep olan "Sat-2 Serotipli Şap Hastalığı" ile alakalı basın açıklaması yaptı.

ÖLÜM ORANI OLDUKÇA DÜŞÜKTÜR.

Şap hastalığı hayvanlardan insanlara da bulaşabilen fakat insanlarda (bağışıklık düzeyine bağlı olmakla birlikte) çok hafif seyirli, bir hastalık olduğuna dikkat çeken Bulut, “Çift tırnaklı hayvanlarda görülen Şap hastalığı ( O, A, C,ASYA 1,SAT1,SAT2 VE SAT3 olmak üzere yedi serotip ) ve bunlarında alt tipi olması nedeniyle farklı tiplerden oluşan hastalıkta, çapraz bağışıklığın az oluşu hastalığın yayılmasında çok ciddi tedbirlerin alınmasını elzem hale getirmektedir. Sap virüsünün mutasyona uğramasının yüksek oluşu yine hastalığın kontrolünde bir takım zorluklara neden olmaktadır. Virüsün bütün vücut sekret ve ekstretleriyle çok miktarda uzun süre saçılması, çiftlik hayvanlarının hastalığa yakalanma riskini artırmasına rağmen ölüm oranı oldukça düşüktür.”dedi.

TEDBİRLERE UYMALIYIZ

Virüsün çiftlik hayvanlarında hayati öneminden çok ekonomik kayıpların ön plana çıktığını aktaran Elazığ Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cazim Bulut, Hastalığın kontrol altına alınması sürecinde hayvan sahiplerinin yasaklara uymasının çok önemli olduğunu belirterek; “Ülkemizde ocak ayı sonu itibariyle bir çok bölgede hastalık görülmeye başlandı. Hasta hayvanlardan alınan numunelerin Sap enstitüsüne gönderilerek virüsün izolasyonu sağlanmış ve Şap hastalığının, ülkemizde daha önce görülmeyen SAT 2 serotipi olduğu saptanmıştır. Bakanlığımızca hızlı bir şekilde virüse karşı aşı çalışmaları başlatılmış bir ay gibi kısa bir süre içerisinde hastalığa karşı aşı geliştirilip kullanılabilir hale getirilmiştir. Daha önce ülkemizde görülmeyen SAT2 serotipinin eradike edilebilmesi için bakanlığımızca alınan kararın çok doğru ve çok yerinde olduğu kanaatini taşmaktayız. Üreticilerimizin ileriki dönemlerde hastalığa maruz kalıp zarar görmemeleri için alınan tedbirlere uyulmalı ve hayvanlarını mutlak suretle aşılatmalıdırlar.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol