Öne Çıkanlar elazığdanhhaberler Milletveki Erol: Vatandaş Mağdur Meteorolojiden soğuk ve yağışlı hava uyarısı Kafeci Esnafı Zor Durumda Kadınlar Gününü Bir Yanımız Buruk Yaşıyoruz

Bu haber kez okundu.

KALP DAMAR HASTALIKLARI KADER DEĞİL, BİR SEÇİMDİR!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Dr. AKBULUT, Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan “Kalp ve Damar Hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla, Dünya Kalp Federasyonu’ nun 29 Eylül’ü “Dünya Kalp Günü” olarak ilan ettiğini,  bu çerçevede 29 Eylül Günü Dünyada ve ülkemizde birçok etkinlik gerçekleştirildiğini, dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybettiği, kalp-damar hastalıklarının tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi, başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile yaklaşık %80' önlenebilir nitelikte olduğunu, ancak koruyucu sağlık politikalarının yeterince geliştirilmemesinin, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin giderek artmasına neden olduğunu, 2030 yılına gelindiğinde, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin, yaklaşık %30 artışla 23 milyona yükseleceğinin tahmin edildiğini ve bu ölümlerin çoğunun (yaklaşık %75’i), bizim gibi gelir düzeyi düşük ülkelerde meydana geldiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, ancak ‘kalp damar hastalıklarının kader değil, bir seçim olduğunu’ yaşamımızda sadece küçük değişiklikler yaparak, kalp – damar hastalıklarına bağlı meydana gelebilecek ölümlerin 4’te 3'ünün önüne geçilebileceğini, bunun için ise haftada en az beş gün 30 dakikadan az olmamak üzere fiziksel hareket yapılması gerektiğini (her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır) söyledi.

Dr. AKBULUT, kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketilmesi gerektiğini, sağlıksız beslenme alışkanlıkları (şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar), dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılı olduğunu, tütün, tütün ürünleri, alkol ve diğer tüm keyif verici maddelerden uzak durulması ve fazla kiloların verilmesi gerektiğini, kan kolesterol ve şeker değerleri için periyodik olarak kan tahlilleri yapılması ve herhangi bir anormallik tespit edilir ise, buna yönelik tedavi başlanması, kan basıncı kontrolü için, periyodik olarak kan basıncı ölçümü yapılması, gerekli durumlarda doğru yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte ilaç tedavisi başlanması, stres kaynaklarından uzak durulması, daha da önemlisi tüm bu davranışsal tedbirlerin, sadece erişkin dönemde değil, çocukluk dönemlerinde alınması gerektiğini dile getirdi.

AKDENİZ TİPİ YAŞAM TARZI

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ferzeyn YAVUZKIR’da, 29 Eylül Dünya Kalp Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. YAVUZKIR, tüm Dünyada 29 Eylül Gününün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını, Dünya Kalp Günü’ nün Dünya Kalp Federasyonu ve üyeleri tarafından düzenlenen kalp sağlığı öneminin işlendiği bir gün olduğunu, bu günün asıl amacın farkındalık yaratıp tüm dünyada en çok ölüme sebep olan kalp damar hastalıklarının önlenmesi ve yaşam tarzının düzenlenmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi. YAVUZKIR, ülkemize baktığımızda her yıl üç yüz binden fazla kişinin kalp krizi geçirdiğini, bu sayının yüz yirmi beş bin kişisinin de vefat ettiğini, toplum sağlığı açısından dünya kalp gününün önem arz ettiğini, bu günde farkındalık oluşturup önemli bir toplum sağlığı sorununun dile getirildiğini, burada bireylerin yapacağı yaşam modifikasyonunun önemli bir yer tuttuğunu, bu yaşam modifikasyonlarının sigara dumanına maruz kalmamak, aktif ve pasif içiciliğin önüne geçilmesi, tütünsüz bir hayat, tansiyon değerlerine dikkat edilmesi, sebze meyve ağırlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, aşırı yağlı, kırmızı et tüketilmemesine dikkat edilmesi ayrıca Akdeniz tipi beslenme şeklinin yaşam tarzı olarak hayatımızda uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ferzeyn YAVUZKIR, fiziksel hareketsizliğin önüne geçilmesi için kalp sağlığı açısından günde en az yirmi beş otuz dakika orta tempo ile düz yolda yürümenin önerildiğini, stresten uzak durmanın önemli olduğunu, kan şekerine dikkat edilmesi gerektiğini, şeker regülasyonunun çok önemli olduğunu, kan yağına, kan kolesterolüne dikkat edilip bunları yaşam tarzı olarak çocuklarımıza bireylere öğretip kalp sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğini, ileride oluşabilecek kalp krizleri, ani ölümler, inme denilen hem mortalite hem de morbitideyi artıran önemli şeylerin önüne geçileceğini dile getirdi.       

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol