Elazığ Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Sıtkı Erman, sosyal güvenliğin önemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. Mehmet Sıtkı Erman, kayıt dışı istihdam oranının yüzde 30'lara kadar düştüğünü dile getirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Elazığ İl Müdürlüğü ilimizde müdürlük yetki alanında yaptığı çalışmalar ile Türkiye SGK İl Müdürleri değerlendirmesinde ilk üç içinde yer alırken, SGK İl Müdürü M.Sıtkı Erman; “ İl Müdürlüğümüz tüm birimleri ile gerçekten başarılı bir çalışma dönemi yaşıyor. Bu çalışmalarımız ile ilimizde SGK’lı tüm vatandaşlarımıza hizmeti en kısa sürede vermenin ve onların memnuniyetini kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Dedi
KAYIT DIŞI ÇALIŞMALAR YÜZDE 30’A DÜŞTÜ
SGK İl Müdürü M.Sıtkı Erman yaptığı açıklamada, kayıt dışı çalışmalarının kontrol altına alınması çalışmalarında önemli bir mesafe kat ettiklerini belirterek şunları söyledi.
“Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Ülkemizde işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak kayıtlı istihdamı artırmak amacıyla 18 farklı sigorta primi teşviki uygulanmaktadır. Bu teşvikler neticesinde, sosyal güvenlik primlerinin önemli bir kısmı devlet tarafından karşılanabilmektedir. Sigortalı işçi çalıştıran işveren hem kendi kazanır hem de ülkesine kazandırır. Bu yılın ana teması olan kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
*KAYIT DIŞI İSTİHDAM ÇALIŞANLARIN GÜVENCESİZ KALMASINA YOL AÇIYOR
Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Kurum olarak verdiğimiz hizmetlerin iyileştirilmesi, prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalarımız ve tabii ki kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunmaktadır. Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesi de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50’lerde olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 30’lara kadar düşmüştür” dedi.
HERKES SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA SAHİP
SGK İl Müdürü Erman; “ Kayıt dışı istihdam: Kelime anlamı “Herhangi bir biçimde yazılı belgesi olmayan, kayda geçmemiş” olan kayıt dışı kavramı, genelde ekonomi alanında kayıt dışı ekonomi şeklinde kullanılan bir kavramdır. Kayıt dışı ekonomiyi oluşturan unsurlardan birisi de kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı ekonomi kavramı ile kayıt dışı istihdam arasında oldukça sıkı bir ilişki olmasına ve her iki faaliyet niteliği itibariyle birbirine yakın olmasına rağmen, boyutları, faaliyetin yasalar karşısındaki konumu, kavramların genişliği açısından farklılıkları bulunmaktadır. Kayıt dışılığın istihdamla ilgili olan boyutu, yani kayıt dışı istihdam kısmı, Sosyal Güvenlikle daha ilgilidir.
Ülkemizde Sosyal Güvenlik, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır.
Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kayıt dışılık ile mücadele araçlarımızdan biri olan denetimin temel amacı işverenlere idari para cezası uygulayarak Kurumun gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır.
Ülkemizde işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak kayıtlı istihdamı artırmak amacıyla 18 farklı sigorta primi teşviki uygulanmaktadır. Bu teşvikler neticesinde, sosyal güvenlik primlerinin önemli bir kısmı Devlet tarafından karşılanabilmektedir. Önümüzdeki yıl da yine teşvik uygulamalarının devam edeceğini bununda yapılan çalışmaları olumlu etkileyeceğine inanıyorum.” Dedi
DAHA REFAH BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYORUZ
SGK İl Müdürü M. Sıtkı Erman, bu yılın sonuna kadar Askerlik ve diğer borçlanmalar konusunda vatandaşların başvurularını yapmalarının kendilerinin lehine olacağını belirterek” Bu konuda yıl sonuna doğru bir yoğunluk yaşanacağını bekliyoruz. Bu yoğunluğun olmaması adına biz Askerlik ve diğer borçlanmaları yapmak isteyen vatandaşlarımızın bugünden bu başvurularını yapmalarını istiyoruz. Gelecek yıla bu borçlanmalarını bırakma düşüncesi vatandaşlarımızın ödeyeceği tutarın artmasına neden olabilecektir. Bu nedenle vatandaşlarımızın hem daha az borçlanma parası ödemesi hem de yığılmaların önüne geçilmesi adına başvurularını bugünden itibarın yapmalarını arzuluyoruz.” Dedi
SGK İl Müdürü Erman, kayıt dışı istihdam ile mücadelenin tüm yoğunluğu ile devam edeceğini belirterek; “ Sigortalı İşçi çalıştıran İşveren hem kendi kazanır, hem de ülkesine kazandırır. Bu yılın ana teması olan kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır.
Kurum olarak verdiğimiz hizmetlerin iyileştirilmesi, prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalarımız ve tabii ki kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunmaktadır. Sosyal Güvenlik Reformunun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesi de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50’lerde olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 30’lara kadar düşmüştür. Hepimizin içinde memleket derdi olmalı. Hepimiz, daha güzel, daha güçlü, daha adil, daha refah bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bunun içinde hepimizin daha çok çalışması gerekiyor. Çalışanlarımıza Diyoruz ki: “Sigortalı olmak bir haktır. Geleceğin için hakkını koru.” İşverenimize ve Sigortalımıza Diyoruz ki: “Huzurlu bir toplum, Güçlü bir Türkiye için Kayıt Dışı Çalışmayın, Çalıştırmayın.” dedi