İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, İl Müdür Yardımcısı ve KTV Şube Müdürü ile birlikte Elazığ İli Merkeze bağlı İçme Köyünde, kadın üreticiler için açılan "Organik Tarım" kursunu ve İçme Köyü Girişimci Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti.
Toplumun ve ailenin temel değeri, yarınların mimarı, sevginin ve saygının en yücesini hak eden değerli kadınlarımızın "8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nü kutlaya İl Müdürü Kılıç, ”Gelişmekte olan birçok ülkede tarımsal işgücünün en önemli kaynağını kadınlar oluşturmaktadır.
Gerek dünyada gerekse Türkiye'de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü kırsal alanda yaşayan kadınlar üstlenmektedir.
Dünyada tarımsal iş gücünün yüzde 43'ünü de kadınlar oluşturmaktadır. Gıda üretiminin yarıdan fazlasında kadınların emeği var.
Ülkemizde de toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30'u kadınlardan oluşuyor. Tarımda istihdam edilen 4,8 milyon kişinin yüzde 41'i kadın.
Türkiye'de kadınların ve erkeklerin hemen hemen eşit sayıda istihdam edildiği tek sektör tarımdır” dedi.
“KADIN ÇİFTÇİLERİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ BAKANLIK OLARAK VERİYORUZ”
İl Müdürü Kılıç ,“Bugün ekonomide ve tarımsal üretimde en önemli rolü kadınlar üstlenmektedir. Kadın işçiler tarımsal üretimin her aşamasında yer almakla birlikte daha çok gıda, ürün hasadı, ürünlerin işlenmesi gibi alanlarda yoğunlaşmaktadırlar. Kırsal kesimdeki kadınların günlük yaşamda ve tarımsal faaliyetlerdeki işlerinin çeşitliliği ve çokluğu nedeniyle büyük bir yükü omuzlamaktadırlar. Kadınlarımız yeri geldiğinde tarlada çift sürmekte, tohum ekmekte, yeri geldiğinde ürününü hasat etmekte, hayvanlarına bakmakta, tarımın her alanında çalışmaktadır. Bunların yanı sıra üzerinde bulunan geleneksel ev işlerini yürütmekte, annelik gibi kutsal bir görevi de beraberinde yerine getirmektedir. Siyasetten sanata, eğitimden sağlığa, tarımdan ticarete hayatın her alanında, dokunduğu her işte ses getirendir kadın. Kadınlarımızın gücüne inanıyoruz ve kadın çiftçilerimize, üreticilerimize, girişimcilerimize, kadının üretim süreci içinde aktif bir şekilde bulunmasına yönelik her türlü desteği bakanlık olarak veriyoruz. Gelecek nesillerimiz gibi Türkiye'nin bereketli toprakları da eli bereketli, gönlü sevgi dolu kadınlarımıza emanettir” dedi.
“KADINLAR ÜRETİMDE OLDUĞU SÜRECE AMBARIMIZ BOŞ KALMAYACAK”
İl Müdürü Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığının kadın üreticilere verdiği desteklere değinerek, “Bakanlığımız, Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kadınlarımızı dört bir koldan destekleyerek, projelerine ilave puan verip öne çıkmasını sağlıyor. Kırsal kalkınma desteklerinin önemli bir ayağı olan IPARD Programı'nda bugüne kadar Türkiye geneli 3 bin 119 kadın yatırımcının projesine 2 milyar lira hibe sağladı. Bu hibeler ile kadınlarımızın kırsalda 4 milyar lira yatırım yapmasının önünü açıldı. Kadınlar üretimde olduğu sürece ambarımız boş kalmayacak, Türkiye tarım alanında dünyada söz sahibi olmaya devam edecektir. Bakanlık olarak bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipekböcekçiliğine kadar birçok konuda, tarımsal üretim sürecinin her aşamasında bulunan kadın çiftçilerimizin her zaman yanında olduklarını" diye konuştu.