Elazığ Elektronikçiler, Saatçiler ve Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, 2014 yılında gerçekleşen kredi yasağı nedeniyle bilgisayar, cep telefonu, işi yapan esnafların satışının düştüğünü ve iş kaybına uğradıklarını belirtti. Başkan Havabulut, elektronik ürünler satan esnafın durumunu gazetemize değerlendirirken, kredi kartı yasağının getirilmesi ile elektronik ürünlerde satışın düştüğünü, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, Bizde de bir kuyumcu esnafı kadar, vitrinlerimiz de pahalı ürünler satılıyor, bu pahalı ürünlere kredi kartı yasağının kaldırılmasını istiyoruz “dedi.
“ İŞ KAYBI YAŞANDI"
Elazığ Elektronikçiler, Saatçiler ve Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut 2014 yılında cep telefonlarına taksit sınırlandırılması getirilmesinin elektronik ürünlerde iş kaybının yaşanmasına sebep olduğunu belirterek; "Cep telefonlarına taksit sınırlandırılması 2014 yılında geldi ve bu sınırlamadan öte taksit yasağının hepsini Elektronik camiasından kaldırdılar. Kredi kartı yasağı gelen ürünlerin içerisinde cep telefonları, tablet, bilgisayar vb. elektronik eşyaların hepsini taksit içerisine almadılar. Bu taksit yasağı geldikten sonra, cep telefonu esnafları, elektronik esnafları, elektronik ürünlerinin satışı düştüğü için iş kaybına fazlasıyla uğradılar, iş kaybının önüne geçebilmek için, çeşitli yöntemler oluşsa da hiç birinde başarılı olamadılar" dedi.
"ESNAFLARIMIZ TERCİH EDİLMİYOR"
Başkan Havabulut, Kredi kartı yasağının, gelmesi küçük esnafın işlerinde %70 oranında düşüşe sebep olduğunu söyleyerek; "Kredi kartı yasağının, gelmesi bizim küçük esnafımızı çok etkiledi, çünkü işleri %70 oranında düştü, o zaman ki şartlar da cep telefonlarına alım gücü varken şuan ki konvektöre bakıldığı zaman dövizin artması ithal ürün olduğu için fiyatlar yükseldi alım gücü düştü ve bunun üzerine de insanların cebinde bulunan kredi kartların da taksit işlemleri yapılmadığı gibi esnaflarımız tercih edilmemeye başladı"dedi.
" GSM SEKTÖRLERİ MÜŞTERİ KENDİLERİNE BAĞLADILAR "
Küçük esnafların satış yapamadığını vurgulayan Başkan Havabulut; "Dijital marketler kredi kartı kullandırma yöntemi ile vatandaşlara cep telefonu satışı gerçekleştirdi. Küçük esnafların satış yapamadığı kredi kartı ile Dijital marketler satmaya başladı. Bunun akabil de GSM sektörleri hem müşterisini 24 ay veya 12 ay gibi, süreler ile kendilerine bağladılar. Ve cep telefonu satışı gerçekleştirip, büyük vade oranını da üzerine ekleyerek, insanları hem borçlandırdılar hem de kendilerini uzun vadeye mahkûm ettiler. Esnafın yükü zaten ağır asgari ücrete gelen zamlar ile beraber birçok ürüne de zam geldi. Bir kesim mutlu oluyorken esnaf kesimi maalesef mutsuz oldu" diye konuştu.
"BAKANLIĞA DİLEKÇE YAZDIK"
Başkan Havabulut, göreve geldikleri günden beri merkez odaklı çalıştıklarını ve esnafların mağduriyetini dile getirmek için bakanlığa yazı gönderdiklerini aktararak; "Göreve geldiğimiz bugünden itibari ile hep merkez odaklı çalıştık, Türkiye de ki Elektronik camiasına baktığımız zaman, oda başkanları ile bu konuya el atmak için istişare yapıp bakanlıklara başvuruda bulunduk. Yaptığımız başvurularda kredi kartı yasağının esnaflarımızı zor durumda bıraktığını, büyük firmalar dijital ürünleri satarken bizim küçük esnafımızın satamaması konusunda dilekçe yazıp gönderdik. Bunun için çok çaba veriyoruz ama bir arpa boyu kadar yol kat edemedik" dedi.
"KUYUMCU ESNAFININ SESİNİ DUYDULAR BİZİ DUYMUYORLAR"
Elektronik ürünlerde getirilen yasağın kaldırılması ve kredi kartında taksit sayısı artırılmasını gerektiğini dile getirin Başkan Havabulut,” 2014 yılında kuyumcu esnafını da kredi kartı ile altın satışı yasağı gelmişti ama onların mücadelesi bu yasağının önüne geçti. Kuyumcu esnafının sesini duydular bizi duymadılar.
Buradan sesimizi duyurmak istiyoruz. Bizde de bir kuyumcu esnafı kadar, vitrinlerimiz de pahalı ürünler satılıyor, bu pahalı ürünlere kredi kartı yasağının kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.