Elazığ’ın en eski Mahallelerinden biri olan Sanayi Mahallesi, yerleşim merkezi olmaktan çıkmış şehrin utanç merkezi haline gelmiş. Mahalle sakinleri ve muhtarın feryadını duyan olmadığı gibi utanç tablosu ile ilgili kurumlar topu bir birlerine atıyor.
UTANÇ TABLOSU CUMHURBAŞKANINA ARZ EDİLECEK
Bir zamanlar Elazığ’ın en temiz mahallelerinden biri olan Sanayi Mahallesinin eski halinden eser kalmamış. Dışarıdan gelen kağıt toplayıcıların mahalleyi kağıt toplama merkezi olarak kullanmaları mahalle sakinlerini çileden çıkarmış durumda. Yaşanan sıkıntılardan dolayı huzursuz olan mahalle sakinleri seslerini duyacak bir mercii bulamamaktan muzdarip. Mahalle muhtarı Necati Karataş son çare olarak Muhtarlar toplantısında bu utanç tablosunu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim diyor.
BAŞ VURULMADIK YER KALMADI
Kağıt toplayıcılarının şehrin genelinden topladıkları atık kağıtları kendi mahallelerinde stoklamalarından dolayı rahatsızlıklarını dile getiren mahalle sakinleri baş vurmadığımız bir yer kalmadı ama sesimizi kimseye duyuramadık dediler.
YAZIN BİLE KAPI PENCERE AÇILMADI
Atık toplama merkezi gibi bütün atık kağıtların toplandığı sanayi mahallesinde yayılan pis kokulardan rahatsız olan mahalle sakinleri yazın en şiddetli sıcağında bile camı pencereyi açamaz duruma geldik. Etrafa yayılan pis koku ve yaşanan görüntü kirliliğinden dolayı bir çok mahalle sakinimizin taşınmasını içimize sindiremiyoruz diyen sakinler 50 yıldan beridir yaşadığımız mahalleden kağıt toplayıcılarının yüzünden oturamaz hale geldik. Dediler.
YÖNETİCİLERİN VURDUMDUYMAZLIKLARI
Şehir genelinde toplanan atık kağıtların merkezi haline gelmiş sanayi mahallesinde vatandaşlar yayılan pis kokular bizleri bezdirdi. Evlerimizde oturamaz hale geldik. Mahalle sakinlerimizin bir çoğu kağıt toplayıcılarının sorumsuzluklarından ve şehir yöneticilerinin vurdumduymazlıklarından dolayı evlerini kelepir fiyata satıp mahalleden çıkmak zorunda kalıyor diyen vatandaşlar şehrin merkezinde atık merkezi olur mu, hangi vicdan bunu kabul eder diyerek şehrin yerel aktörlerini duyarlı olmaya davet ettiler.
MAHALLE İSTİLA EDİLMİŞ DURUMDA
Mahalle sakinlerinden Seyfettin Arduç isimli vatandaş mahallemiz bir zamanlar şehrin en temiz mahalle kültürünü yaşayan en ender mahallelerden biriydi. Ne yazık ki uzun zamandan beridir kağıt toplayıcılarının istila altında olan mahallemiz yayılan pis kokular ve yaşanan görüntü kirliliğiyle mahallelikten çıktı. İnsanlarımız bir bir evlerini kelepir fiyata satıp mahalleden göç ediyorlar dedi.
Yaşanan olumsuzluklar ve mahalle sakinlerinin haklı şikayetlerinden bunaldığını ifade eden Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş ise bu sorunun sadece kendi mahallelerinin sorunu olmadığını aynı sıkıntıların şehrin bir çok yerinde de yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:
TOPRAĞA ZEHİR OLARAK DÖKÜLEN HER ŞEY
Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’dan gelerek mahallemizi toplama merkezi haline getiren bu kağıt toplayıcıları ile alakalı ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaktayız. Biz bu insanlara defalarca söyledik; ekmeğe, emeğe saygı gösteren insanlarız. Toprağa zehir olarak dökülen her şeyi toplayanlara da saygılıyız ama bunun da bir adabı olmalı. Mahalleli olarak bizlerin kendilerine göstermiş olduğumuz saygıyı kendilerinin de mahalle sakinlerimize göstermeleri gerekiyor.
UTANÇ TABLOSUNU SAYIN CUMHURBAŞKANINA ARZ EDECEĞİM
Kâğıt toplayıcılarının sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle mahallenin göç vermeye başladığını söyleyen Muhtar Karataş, “Mahallemizin en büyük sorunlarından biri bu… Yaklaşık 2 yıldır Valilik’e, Elazığ Belediyesi’ne ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne müracaat etmemize rağmen önlem alınmadı. Son çare olarak mahallede yaşanan bu utanç tablosunu Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtarlarla yapacağı toplantıda Sayın kendilerine arz edeceğim. Mahalle sakinlerinin birçoğunun artık uykuları kaçmış durumda. Evlerini yok pahasına satarak mahalleden göç etmeye başladılar. Burada birileri kazanırken diğer yandan zorlukla ev sahibi olmuş insanlar cüzi rakamlara evlerini satmak zorunda kalıyor.” dedi.
MAHALLE DEĞİL; YARI AÇIK CEZAEVİ
Muhtar Karataş, mahalle sakinlerinin camını bile açamayacak duruma geldiğini aktaran Muhtar Karataş; “Mahalle sakinleri rahat edemiyor, balkonuna çıkıp nefes alamıyor, evinde misafir ağırlayamıyor. Çevre kirliliği çok fazla. Sanayi mahallesi, yarı açık cezaevine dönmüş durumda. Bir taraftan çimento fabrikasının tozu toprağı, diğer taraftan sanayinin tozu toprağı. Bir türlü var olan camımızı, balkonumuzu kullanamadık.” Diyerek şunları kaydetti…
MAHALLEDE MAĞDURİYET YAŞANIYOR
Ailelerin çocuklarıyla gezebileceği bir ortam kalmadı. Bunların yanında bir de mahalle içerisinde atık toplama merkezi var. ‘Geri dönüşüm’ adıyla bilinen yer. Mahallenin her sokağından her an, her dakika, her saat yüzlerce kâğıt toplayıcı o depoya doğru akın ediyor. Bu da mahalle sakinlerimize ciddi anlamda mağduriyet yaşatıyor.”
“MAHALLEMİZİN HALİ İÇLER ACISI”
“Mahalle içerisinde atık toplama alanı olmaz” diyen Muhtar Karataş, “Şu anda mahallemizin hali içler acısı. İlimiz gelişen bir şehir konumundayken mahallemizin varoşlaşmasından rahatsızlık duyuyoruz. Mahallemizin bulunduğu konumdan kurtulması için sanayi sitesinin de muhakkak taşınması gerekiyor.” Dedi.
YETKİLİLERE DURUMU BİLDİRDİK
Mahallenin yaşanmaz hale geldiğini yetkililere bildirdiklerini söyleyen Muhtar Karataş sözlerine şöyle devam etti: “Yetkililerle görüşmelerimizi yaptık. Bize ‘Hurdacılar Sitesi’ diye bir alan oluşturulacağını ve sonrasında atık toplama merkezinin oraya taşınacağını söylediler.”
MAHALLE SAKİNLERİ PATLAMA NOKTASINDA
Hurdacılar Sitesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getiren Karataş, “Hurdacılar Sitesi acilen yapılırsa sadece mahallemiz değil ilimiz açısından da çok iyi olacak. Hem hırsızlığın önüne geçilir hem de çevre kirliliği önlenir. Ben buradan yetkililere sesleniyorum: Artık mahalle sakinleri patlama noktasına geldi. Bir an önce çalışmaları hızlandırarak mahallemizi rahata, huzura kavuştursunlar. Lütfen bir an önce bu konuya el atsınlar.” dedi.
ARDUÇ: YETKİLİLERE SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ
Mahalle sakinlerinden Seyfettin Arduç ise seslerini kimseye duyuramadıklarını, mahalleyle kimsenin ilgilenmediğini söyleyerek “İlgili yerlere şikâyetçi olduğumuz halde bir sonuç alamadık. Bütün yaz camımı açamadım, balkonuma çıkamadım. Kontrolsüzce dökülen çöpler rüzgârla beraber evimize kadar geliyor. Çok fazla fare ve sinek var. Temizlik anlamında büyük eksiklikler var. Yetkililere şikayetlerimizi bildirmemize rağmen hâlâ önlem alınmamasını anlamış değilim.” dedi.
KALDIRIM ORTASINDA KANTAR
Kâğıt toplayıcılar tarafından kaldırımın ortasına kantar bırakıldığını belirten Arduç, “Kantarın oradan kaldırılmasını istiyoruz. Kantar kaldırımı işgal etmiş durumda, kaldırımı hiç kimse kullanamıyor. Mahalle sakini oraya arabasını park edemiyor, park ettiği zaman sorun çıkıyor.” diye konuştu.
VALİ, ZENGİNİN VALİSİ
Vali Ömer Toraman’ı da eleştiren Seyfettin Arduç, “Vali, zenginin valisi. Valiye zengin biri bir şey söylediği zaman Özel Kalem hemen not alıyor ama biz söylediğimiz zaman es geçiyorlar. Biz vatandaş olarak yardım istiyoruz, bizim sorunumuza neden el atmıyorlar? İki yıldır çektiğimizi Allah bilir.” Dedi.
YETKİLİLERE KIRGINIZ
Yetkililere durumu bildirmelerine rağmen hiçbir önlem alınmadığının altını çizen Arduç, “Mahallemiz artık bir ailenin yaşayabileceği bir mahalle değil. Bu saatten sonra orada bir kavga çıkarsa ya da kan dökülürse bunun sorumlusu yetkililerdir çünkü defalarca şikâyetçi olmamıza rağmen hiçbir önlem alınmadı.
ZABITA BİLE ONLARIN YANINDA KONUŞAMIYOR
Zabıta bile onların yanında konuşamıyor, görevini yapamıyor. Yetkililere bile ağza alınmayacak cümleler kullanıyorlar. Vatandaş olarak çok rahatsızız, hiçbir güvenliğimiz yok, çevre kirliliği de cabası. Mahalle içinde çöp toplama alanı nerede görülmüş? Mahalle içinde çöp toplanmaz. Biz yetkililere kırgınız.” dedi.