Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile Fırat Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenecek “Siber Vatan” programının protokolü imzalandı.
Fırat Üniversitesi rektörlük binasında düzenlenen protokol imza törenine, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Özgen, Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Aydoğan, FKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Mehmet Şirin Budancamanak ve FKA Elazığ Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Selim Özatay katıldı.
YOĞUNLU; “SİBER VATAN PROGRAMININ TÜM ÜLKEYE YAYILMASI AMAÇLANIYOR”
İmza törenine konuşan FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Ajans olarak Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinin sosyo-ekonomik gelişimine yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Bu çerçevede Ajans olarak Fırat Üniversitesi işbirliğinde Elazığ’da “Siber Vatan” programı kapsamında siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Yoğunlu, şöyle konuştu:
“Siber Vatan Programı, sistematik ve çok taraflı işbirlikleri çerçevesinde Türkiye’nin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversitede öğrenim gören öğrencilerin farkındalıklarını arttırmak ve potansiyel yetenekleri tespit ederek eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri uygulanarak siber güvenlik teknolojileri alanında kariyer planlamalarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla geliştirilmiştir. Siber Vatan Programı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile eşgüdüm halinde yürütülerek tüm ülkeye yayılması amaçlanan bir eğitim ve istihdam programıdır. Program ile özel sektör ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu Siber Güvenlik Uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.”
* İLİMİZE VE BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN
Yoğunlu, Türkiye’de bulunan 26 Kalkınma Ajansı’ndan 14 tanesinin bu program kapsamında çalışmalar yürütmekte olduğunu anımsatarak, “Bu ajanslardan biri olarak bünyesinde Bilgisayar Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği, Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği ve Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümlerini barındıran Fırat Üniversitesi ile bugün protokolümüzü imzaladık. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Fırat Kalkınma Ajansı’nın Siber Vatan Programının ilkini Elazığ’da uygulanacağının altını çizen Yoğunlu, programı Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinde de üniversiteler işbirliğiyle uygulamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
*REKTÖR GÖKTAŞ; “DESTEKLERİNDEN DOLAYI FIRAT KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERİ DR. ABDULVAHAP YOĞUNLU’YA TEŞEKKÜR EDERİM”
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise Siber Vatan Programına ev sahipliği yapmalarının kendileri için önemli olduğuna değinerek, “Fırat Kalkınma Ajansının faaliyet alanı olan TRB1 Bölgesinde ilk olarak üniversitemizde uygulanacak olan Siber Vatan Programın öğrencilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Desteklerinden dolayı Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu’ya teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Protokolü imzalanan programa dâhil edilen Siber Vatan öğrencilerinin motivasyonunu artırmak amacıyla, siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalara, Ar-Ge Merkezlerine ve kurumlara teknik geziler gerçekleştirmesi hedeflenmekte olup öğrencilere siber güvenlik alanında ülkenin vizyon ve hedeflerinin aktarılması ile siber güvenlik ekosistemi tanıtılarak bilgi güvenliği konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmaları sağlanacaktır.
Programa ilişkin başvuru linki ve detaylı bilgi Fırat Üniversitesi web sayfasında ilan edilecek olup başvuruların tamamlanmasının ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda 40 öğrenci eğitim programına alınacak.