"2022 Yılı Fırat-Dicle 1.Alt Havzası 2. Dönem" Toplantısı bölge illerin kurum yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdür Vekili Dilek Aydın, su kaynaklarına verilen zararı en az seviyelere indirmek adına çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Türkiye’nin su kaynakları hakkında bilgiler veren Su Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Maaruf Aras, suyun bugünden başlayarak, uygun bir şekilde korunması gerektiğinin altını çizdi.
ARAS: ÇALIŞMALAR YAPMAYA DEVAM ETTİK
Aras, “112 ülkemiz açısından 112 milyar küp suyumuz dün kişi başına düşen miktar 5 binlerde iken bugün bin 500’lerde. 2000 yüzyıllarına gittiğimizde de bu miktar binlere doğru yaklaşıyor. Dolayısıyla kişi başına düşen su miktarımız bu kadar azalmışken biz suyu bugünden başlayarak uygun bir şekilde koruyup bizden sonraki nesillere de ulaştırmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Suya olan talep her geçen gün özellikle insanoğlunun gelişen ihtiyaçları sanayinin gelişimiyle birlikte artmaktadır. Dolayısıyla suyun korunması miktar ve kalite açısından çalışmalar yapmaya devam ettik” dedi.
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, sulamada yeni sistemlere geçiş yapılması gerektiğini belirtti.
TORAMAN: ESKİNİN SALMA SULAMA YÖNTEMLERİNİN ARTIK TERKEDİLMESİ GEREKİYOR
Toraman, “Suyun en fazla tüketildiği alanların başında tarımsal sulama geliyor. Tarımsal sulamada yeni teknolojilere uygun olarak DSİ kapalı şebeke sistemine geçiyor. Bu çok önemli bir adım. Tıpkı evimizde suyumuzu açıp tedarik ettiğimiz gibi çiftçilerimizde, üreticilerimiz de tarlaların başında musluğu açıp ihtiyacı olan kadar suyu tüketip kapatması gerekiyor. O eskinin salma sulama yöntemleri artık terkedilmesi gerekiyor. Ama bunun içinde alt yapı gerekiyor” diye kaydetti.
TORAMAN: 100 BİN DÖNÜM KADAR ALANI TARIMSAL ALANI SULU TARIMA GEÇİRDİ
Toraman, “Bu sene kanatlı barajı ve sulaması, sarıcan barajı ve sulaması hayata geçirildi. Kanatlı ve sarıcan sulamasının bir avantajı da bu cazibeli sulama olması. Yani herhangi bir pompa sulamasına ihtiyacı olamadan kendi cazibesi ile gelen su kaynaklarını ilk defa yaklaşık ilk defa 100 bin dönüm kadar alanı tarımsal alanı sulu tarıma geçirdi. Bu önemli bir gelişme. Bu çünkü ilimizin ve ülkemizin sulama tarım arazilerinin sulu alana geçmesi tarıma olumlu katkısı var” dedi.
Uluova Projesi ile ilgili yapılan eleştirilere yanıt veren Vali Toraman, “Söylediklerimiz bir kulaktan giriyor bir kulaktan çıkıyor”
TORAMAN: ULUOVA PROJESİNE ÖDENEKLERİ YOK DEMEK İNSAFSIZLIKTIR
Toraman, “Hala bakıyorum Uluova projesine ödenek yok. Böyle bir şey yok değerli arkadaşlar. Uluova projesine Cumhurbaşkanımıza bu yılın mayıs ayında yayınlanmış bir kararname ile desteklenmesi gereken büyük sulama projeleri içerisine dahil edildi. Ben bunu defalardır ifade ediyorum. Hala bakıyorum söylediklerimiz hiç işitilmiyor, söylediklerimiz bir kulaktan giriyor bir kulaktan çıkıyor. Hala buna rağmen ödenekleri yok demek insafsızlıktır. Bu projenin ihtiyaç duyduğu 600 milyonluk malzeme alınması için cumhurbaşkanlığımız kararnamesini yayımladı” dedi.