Öne Çıkanlar 2023 elazığyerelhaber GENEL Dr. Sibel Özcandan önemli açıklama Elazığ Belediyesi Sokak Kısıtlamasını Fırsata Çevirdi

Bu haber kez okundu.

Yaz Aylarında Mantara dikkat!

ÖZEL- HABER: GÜLÇİN TURGUT

Cilt hastalıklarının en yaygın türlerinden mantar enfeksiyonunun havaların ısınmasıyla arttığına dikkat çeken uzmanlar, mantar hastalığının genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen mikrobik bir enfeksiyon olduğunu belirtiler.

En sık rastlanılan cilt hastalıklarından olan ve yaz aylarında daha çok görülen mantar enfeksiyonu konusunda uyarlılarda bulunan uzmanlar mantar hastalığının ayaklar başta olmak üzere saç ve tırnaklarda da görülebilen bulaşıcı mikropların oluşturduğu enfeksiyonlardan kaynaklandığını söylüyorlar…


Mantar hastalığının başlıca nedenleri ve tedavisi hakkında görüş bildiren uzmanlar; "Havaların ısınmasıyla birlikte ciltte oluşan terleme nedeniyle mantar enfeksiyonları yaz aylarında daha fazla görülmektedir.

Özellikle ayaklarda mantar şikayetlerini daha çok görüyoruz.

Ayak mantarı ayakta kaşıntı, kızarıklık, deri soyulması ve şişlik gibi belirtiler vermektedir.

Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olduğu için ortak kullanım alanlarında özellikle çok dikkat etmek gerekir.

Başkasının giydiği terlik ve ayakkabıları giymemek gerekiyor.

Ayak mantarı çok sık karşımıza çıksa da bazen el, yüz, saçlı deri ve tırnaklarda görebiliyoruz. Tırnak mantarı içlerinde tedavisi en zor olan türdür.

Tedavisi uzun sürer ve ağızdan çeşitli ilaçlar kullanmayı gerektirir. Saçlı deri mantarı ise daha çok çocuklarda görülüyor.”ifadelerini kullandılar.

TEDAVİSİ:


Mantar hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından birisinin temizlik olduğunu dile getiren uzmanlar; "Mantardan korunmak için özellikle ayak için parmak aralarımızın düzgün yıkanması ve kurulanması, çok kapalı ayakkabıların giyilmemesi, pamuklu çoraplar giyilmesi lazım.

Eğer tüm bu önlemlere rağmen mantarımız varsa doktora gidip gerekli tedavileri almak lazım.

Birçok hastalıkta olduğu gibi mantar hastalığında da bir uzmana başvurmak ve tedaviyi yarıda kesmemek çok önemlidir.

Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir.

Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir.

Derimizde dost mantarlar da bulunmaktadır.

Fakat sıcağın, terlemenin ve kapalı ayakkabıların da etkisiyle onlar da artıp hastalık oluşturabilmektedir" dediler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol