Apartmanlar, evler, işyerleri, yatlar, atlar, hanlar, hamamlar, lafın gelişi böyle, böyle sıralanıyor, varlıkları, sahip olman zenginliğin değil, yok olması, sahip olmaman da fakirlik, fakirliğin değil. Fakirlik, yoksul olma hali, aç kalmak, açık olmak değil, tükenmiş hissetme ve mücadele etmemektir. Mücadele etmeyen her insan fakirdir. 


Mücadele sadece bedenen yapılan bir eylemler dizisinden çok öte düşünmek, irdelemek, doğru olanı ve ideal olanı tespit etmek, tespit ve hedefine göre hayatın içinde yer alıp çaba göstermek, gayret etmektir. Doğru olanda gerçek olanda her kişinin olduğu yere, içinde olduğu zaman dilimindeki etkileşimlerden aldığı paya ve moral, motivasyon ve bakış açısıyla alakalıdır.
Doğrudur, insan her şeyi de bir başına kendi çabalarıyla, gayret ve mücadeleleriyle göremez, öğrenemez. Topluluk halinde yaşamaya başlayan insanoğlu asırlar öncesinden günümüze eğitim ve öğretim kurumları oluşturmuş, okul ve kursla organize etmiştir. İnsanın ömrü görülmesi ve öğrenilmesi gerekenleri yaşayarak belleğine alamaz, alamaz çünkü insanın yaşam süresi bu beklenti için çok kısa ve yetersizdir.


İnsan yaşadığı sürece mücadele ruhunu beynine ve kişiliğine perçinlemiş olarak gayret eder, çabalar. Mücadele ile elde ettiği bilgi ve becerileri dahi sıklıkla gözden geçirip yenilenip yaşadığı çağa uyum sağlar, senkronize olur. Asırlarca doğru bilinip yanlış çıkanlar da olacaktır, asırlarca yanlış bilinip doğru çıkanların olduğu gibi. Bu değişim ve farklılıklar insanın enerjisini düşürmemeli, mücadele ruhunu da köreltmemelidir. Hayat, yaşamak, yaşamın içerisinde olmak, yemek, içmek, barınmaktan çok öte iyi, iyi ve doğru insan olmaya, adaletli, etik yaşamı benimsemiş, iyi ve doğrunun yanında yer alıp, yanlış, haksız, etik dışı ne varsa karşı durup mücadele edebilme yetisidir. Bahis konusu altyapıyı edinmiş insan bu ruhla mücadele eder, mücadelesi de ömrünce devam eder, daha iyi, en iyi, muazzam, ideali bulmak ve insanlığa yaymak adına.


Mücadeleci ruhunu kaybetmiş insan zati fakirdir, sahip olduğu para miktarı da sahip olduğu mülk adedi de bu gerçeği değiştirmez. Mücadele ruhuna sahip kişi ise bu mantıkla harekete devam edip gayret gösterirse, çabalayıp gayret ederse, zengindir, mutludur, enerji dolu ve moral motivasyon sahibi, kendisinden emindir. İnsanların hassasiyetleri ve zafiyetleri vardır, bu tanım ülkeler içinde yapılabilir, tarihsel geçmişi, bilim, sanat, teknoloji ve kültürel çalışmalara, üreticiliğe, üretme hassasiyetine ne kadar yakın ya da ne kadar uzağındadır diye. İnsanların ve ülkelerin bu yakınlığı ve uzaklığı, mücadele edip etmemeleri de zengin ya da fakir olmalarının en çıplak en yalın en net göstergesidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol