Her şey, akıp giden zamana ayak uydurarak önce kirlenmeye sonra da hızla tükenip kaybolmaya başladı modern zamanlar denilen ancak aslında insana dair hiçbir değer barındırmayan bu çağda. Hoşgörü, merhamet, insanlık, güzellik, paylaşmak, değer bilmek, kıymet vermek, sevgi, saygı!..
Daha nicelerini sıralayabiliriz!..
Bunlar öyle biranda kaybolup gitmedi ya?..
Zamanla hem de farkına bile varılmadan tükenip gitti. Ölen sadece insan olmuyor bu hayatta, onlarla birlikte sözcüklerin ve değerlerin de üzerine toprak atılıyor. Biraz düşünürsek önceden  sahip olduğumuz hangi değeri yaşatıyoruz, bize ait sözcüklerden kaçını kullanıyoruz? Daha önemlisi ise günümüzde kaç kelime kullanarak konuşuyoruz? 

Bu, daha çok gençlerde görülse de hepimiz için durum maalesef pek iç açıcı değil. Modern zaman bizden çok şey alıp götürdü. Birçok duygumuzu aynı sözcüklerin anlamına hapsederek ifade ediyoruz. Her sözcüğün birden fazla anlamı olabilirken şimdi ise birçok anlam birkaç sözcüğün etrafına hapsedilmekte.

İşte kaybettiğimiz değerler önce sözcük olarak beyaz sayfalarımızdan uçup gitti sessiz sedasız, sonra mânâ olarak zihinlerimizden silinip gitti. Yerine her ne kadar yenisi konmaya çalışılsa da hepsi iğreti durdu. Sonra onların üzeri karalanıp başka şeyler yazılıp çizilmeye çalışılsa da beyaz sayfalarda herhangi bir anlam barındırmayan kocaman bir karartı kaldı.

Sözcük dağarcımız daraldıkça düşünce dünyamız da kısırlaştı!.. Okuduklarımızı anlamaz olduk, anlayabildiklerimizi ise adam akallı ifade edemez olduk. Bunu tespit etmek için bilimsel bir araştırmaya da gerek yok. Türküler, asırlar boyunca dilden dile söylenerek yaşatılırken defalarca dinlenilse de anlamlarından bir şey kaybetmezler tam aksine her dinlenildiğinde farklı bir anlam çıkarılabilir. Herkesin yüreğinde bir yere temas eder türküler!.. Oysaki günümüzde yazılan şarkılara baktığımızda kullanılan sözcükler oldukça az ve çoğu mânâsız. Böyle olunca da birkaç defa dinlendikten sonra kabak tadı vermeye başlıyor ve bir köşede unutulup gidiyor. Çünkü çoğu herhangi bir şey ifade etmiyor. Tamamen mânâdan uzak!.. Mânâdan yoksun olan her şey yıkılmaya mahkumdur!..

Değerler, sözcüklerle birlikte var olur ve geleceğe aktarılır. Sözcük dağarcığınız ne kadar geniş ve zenginse değerleriniz o kadar sağlam şekilde ayakta kalır. Bunun en temel yolu da okumaktan geçer. Okumayan zihinler kurumuş bir ağaca benzer ve hiçbir şekilde verim alınamaz. Mevsimler geçip gitse de çiçek açmaz, yaprak vermez. Kuşlar bile gelip dalına konmaz!.. Değerlerimize sahip çıkmak istiyorsak önce dilimize sahip çıkmalıyız, dilimize sahip çıkmak istiyorsak sözcüklerimize sahip çıkmalıyız, sözcüklerimize sahip çıkmak istiyorsak kitaplara sıkı sıkıya sarılmalıyız!.. O zaman hepimiz fark edeceğiz bizi biz yapan değerlerin toplumu nasıl da ayakta tuttuğunu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol