Muhtemelen spor başlangıcından beri kenarda veya tribünde coşkulu, bağıran, destekleyici, eleştirel, sevgi dolu, zorlayan, şefkatli ve talepkar velileri olmuştur. Buda çocuğun sportif çabasının iyi veya kötü performansı için çok önemlidir.
İşte sporcu velisi olmanın sorumlulukları:
Çocuğunuzun ilgi duymasına ve seçtiği sporu oynamak istemesine izin verin. Birçok seçenek sunun ve sizin seçiminiz olmasa bile seçimini destekleyin. Çocuğunuzun bu seçenekle en rahat olduğu zaman hiç spor yapmama seçimini destekleyin.
Çocuğunuza antrenörüne saygı duymayı öğretin. Bunu öncelikle antrenöre kendiniz saygı göstererek yapın. Çocuğun ilerlemesi ve performansı için antrenörün tavsiyelerini ve talimatlarını dinlemesi ve güvenmesi hayati önem taşır.
Çocuğunuzun kendi hatalarını yapmasına ve bunlardan ders çıkarmasına izin vermeye istekli olun. Çocuğunuz bir hata yaptığında, farklı olarak ne yapabileceğini, deneyimden ne öğrendiğini ve sizden herhangi bir geri bildirim (eleştiri veya suçlama değil) isteyip istemediğini sorun (gördüğünüz şey, farklı olarak ne yapabileceklerini düşündüğünüz ve ne öğrenmiş olabileceklerini düşündüğünüz gibi.
İlgi ve destek, hafif ve eğlenceli, anlayış ve açık yürekli olun. Çocuğunuzun öğrenme sürecini ve fiziksel yeteneklerini kabul edin ve hoşgörülü olun. Çocuğunuzun katılımını ve başarılarını kabul edin ve tadını çıkarın... küçük olanları bile kendi fikirlerinizin esnekliğini modelleyin. Yanlış olmaya ve pozisyonunuzdan uzaklaşmaya istekli olun. Durumun diğer tarafını dinleyin ve haklı olma veya kontrol sahibi olma ihtiyacını bırakın.
Çocuğunuz aracılığıyla gençliğinizi yeniden yaşamaya çalışmayın. Futbol sahasında veya jimnastikte bir kahraman olmak istemeniz veya olmanız, o sporun çocuğunuzun tercihi olacağı anlamına gelmez. Çocuğunuzun o veya herhangi bir sporda başarılı olmayabileceğini kabul edin.
Çocuğunuz veya takım iyi performans göstermezse veya kazanmazsa ekipmanı, koçu, diğer oyuncuları, hakemleri veya hatta havayı suçlamayın. Başkalarını suçlamak çocuklara hesap vermemeyi öğretir. Başkalarını suçlamayı öğrenirlerse, farklı olarak ne yapabileceklerine bakmayı veya hatalarından ders çıkarmayı öğrenmezler.
Zorlamayın yeteneklerinin ötesine zorlanan çocuklar özgüvenlerini kaybedebilir, ebeveynlerine karşı dirençli ve kin dolu olabilir, kendilerinden ve yeteneklerinden emin olmayabilir ve denemeyi bırakabilirler. Ayrıca yeme ve/veya uyku alışkanlıklarında bozukluk gösterebilirler.
Mükemmeliyet beklemeyin veya egonuzu veya imajınızı çocuğunuzun performansına bağlamayın. Mükemmeliyetçilik, karşılanması çok zor bir beklentidir. "Performansı sizi kötü gösterdi" diye bir çocuğa suçluluk yüklemek son derece yıkıcıdır. Çocuğunuz, toplumdaki egonuzdan veya itibarınızdan sorumlu değildir.
Çocuğunuz veya takım iyi performans göstermezse veya kazanmazsa ekipmanı, koçu, diğer oyuncuları, hakemleri veya hatta havayı suçlamayın. Başkalarını suçlamak çocuklara hesap vermemeyi öğretir. Başkalarını suçlamayı öğrenirlerse, farklı olarak ne yapabileceklerine bakmayı veya hatalarından ders çıkarmayı öğrenmezler.
Sporda başarı elde etmek için doğru beslenme çok önemlidir. Sporcu velisi olarak çocuğunuzun sağlıklı beslenmesine önem vererek, ona doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmalısınız.