Tokat 2. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi bu yıl 1-3 Eylül 2023 tarihinde Tokat İş Geliştirme Merkezinde yüz yüze ve online olarak eş zamanlı düzenlendi.
Birincisi online olarak gerçekleştirilen kongrenin ikincisi Tokat’ta İŞGEM merkezinde 3 Eylül cumartesi günü saat 10:00 ile 16:30 arasında gerçekleşti.
Saygı duruşu istiklal marşı ve açılış konuşmasından sonra kadim şehrimiz Tokat ilinin kıymetli ustaları ile ilgili Sayın Ayla BAĞ’nın yaptığı sunumda “YAŞAYAN EFSANELER İLK TEK VE SON USTALAR”a dikkat çekmek ve yaşayan ustalarımızla birlikte USTALAR AKADEMİSİ’nin kurulmasına öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin kıymetli akademisyenleri ve il dışından gelen değerli akademisyenlerin sunumları ile etkileşimli ve samimi bir havada kongrenin geçmesinden katılımcılar memnun kaldılar.
Gönül dostları ve Tokat’a gönül veren Tokat’ın dertleriyle dertlenen sivil toplum örgütleri başkanlarından Dostlar Meclisi Başkanı Sn. Burhan Besler ve tarihçi yazar Prof. Dr. Alparslan Demir'den göç eden köyler ile ilgili konuşmaları ilgi odağı olan konular arasında yer aldı.
İstişare Heyeti başkanı Sn. Mehmet Emin Atmaca beyefendi ekibiyle katılım sağlayarak Tokat için yapılan çalışmalara destek verdiklerini söylediler.
Bir birinden değerli akademisyenlerin yer aldığı kongrede;
Prof.Dr Alparslan Demir ‘Türkiye’de kayıp köyler üzerine yapılan çalışmalara dair değerlendirmesi’ ilgileri çekerken; Dr.Öğretim Üyesi Aslı KAYA ve Dr.Mustafa Sarper ALAP’ın birlikte hazırladıkları ‘Eski Türk Edebiyatı Divan Şiirlerinde Ülkeler, Sağlık Ve Tedavi Yöntemleri’ isimli sunumu gönül yaralarımıza iyi geldi.
Dr. Selim ÇAKAR ‘Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İşten Ayrılma İsteği İlişkisi- Konaklama İşletmeleri Örneği’ sunumu bilgilendirici oldu.
Oturum başkanlığını yürüten Dr.Öğretim Görevlisi Sinan KESKİN ‘Geleneksel Bir Aktarım Olarak Tokat Üzüm Tarhanası Gastronomi Sektöründe Kadın Kooperatiflerinin Değerlendirilmesi, Tokat İli Örneği Erzak Kooperatifi’ üzerinden aktardı.
Ercan POLAT ‘Anadolu’da Ekmek Mayalama Kültürü. Ev Mayalı Ekmek Mi?
Ekşi Mayalı Ekmek Mi?’ diyerek arasındaki farkı ‘Yaşayan Maya Örneği’ üzerinden anlattı.
Sağlıklı bir yaşam için herkes ekşi mayalı ekmek yemeli diye de anekdot düştük..
Nursu Nida KARA ‘Türk Meddahlık Geleneği Ve Stand-Up: Kültürel Dönüşümün Yansımaları’ örneklerle karşılaştırmalı olarak bizlere anlatırken; müzik öğretmeni Uğur Güllü ‘Türk Halk Müziği Semah Formundaki Eserlerin Analiz Modellemesin sunumunda Tokat’ın yeri ve önemi’ dikkat çekiciydi.
Bağlamasıyla değiş örneği sundu. Her bildirimizle bağlantılı olarak Tokat türkülerini dinleme fırsatı da bulduk.
Ümran KARACA ‘Sosyal Bilgiler Programındaki Kültür Ve Miras Öğrenme Alanında Japon Haiku Şiir Sanatından Yararlanma’ isimli sunumunu yaptı.
Yunus ERGÜN, Berna ARIKAN, Seher AYKAÇ, Sema ÇITAK ‘YÖK Atlas Verilerine Göre Coğrafya Programının Değerlendirilmesi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Örneği Toki’nin Geleneksel Konut Yaklaşımına Genel Bir Bakış: Gaziler Mahallesinden Örnekler’ başlığı ile yaşadığımız evler hakkında yöresel bilgiler sunuldu. Buğra KAŞ ‘Çevirmen Adaylarına Düzenleme Becerisini Kazandırmak İçin Akran Geri Bildiriminin Kullanımı’ isimli sunumla yüz yüze sunumların yapıldığı oturum tamamlanmış oldu.
Uluslararası Bilimsel Araştırma Ve Strateji Geliştirme Derneği (UBSDER) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen kongre de dernek başkanı Dr. Nadire KANTARCIOĞLU şu açıklamayı yaptı.
“Merkezi Ankara’da olan, 2020 Ocak ayından itibaren faaliyet gösteren derneğimiz akademisyenler tarafından kurulmuş, her yıl birçok kongrelere ev sahipliği yapmış ve geleneksel bir kongreler serisi ile kültürümüze ve bilime katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Kongrelerimizin yanında derneğimizin birçok etkinliği olup (https://www.ubsder.org.tr/) adresinden bizi takip etmelerini taleplerini tarafımıza bildirmelerini istiyoruz.
Kongre düzenleme kurulu başkanı Dr. Aslı Kaya Tokat 2.Uluslarararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi 2023 yılı dönemi başkanı Doç.Dr. Hüseyin MERTOL beye teşekkürlerimizi sunarız.’ diyerek birçok düzenlenmekte olan kongrelerini takip etmelerini istedi.
Kongre açılış panelinde konuşmacı olarak katılan değerli akademisyenler Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk SÖNMEZ, Prof. Dr. Alpaslan DEMİR, İstanbul Maltepe Üniversitesi’nden Dr.Abdülbeşir CEYLAN; Yalova Üniversitesi’nden Doç.Dr. Sibel AKOVA HAVALI ve Dr. Selim ÇAKAR; Sosyolog -Yazar Ayla BAĞ ve İŞGEM Genel Müdürü Yüksel TOKUŞCU yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptılar.
Müzik öğretmeni Uğur GÜLLÜ, yüz yüze kongrede bağlama resitali verdi. Konya Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı hocası Dr. Emsal ÇEVİK online Kongrede Türk Halk Müziği Konseri verdi. Her bir katılımcıya kongre yönetim kurulu olarak ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunarız.
1-3 Eylül de yüz yüze ve online gerçekleşen 45 bildirinin sunumunun yapıldığı ulusal ve uluslararası katılımın sağlandığı Pakistan, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Tunus ve Nijerya’dan katılım olmuştur.
Dünya üzerinde 70 ülke gezen ve gördüğü güzelliklerle Tokat’ı karşılaştıran Dr. Nadire Kantarcıoğlu “ Ben Tokat’a yerleşmek istiyorum.
Burasının havası, suyu, insanı çok güzel, sessiz, sakin, toprakla iç içe bir yaşam. Harika bir memleketiniz var tarihine, coğrafyasına manevi havasına bayıldım” dedi.
- ata toprağımda böyle bir kongreyi başarıyla tamamlamanın verdiği mutlulukla Sayın Sosyolog ve Yazar Ayla Bağ tarafından kaleme alınmış olan sözlerimi sizlerle paylaşmak istedim. “Bu topraklar benim köklerim dedelerimin memleketi çok özlemiştim.
- Kongre sebebiyle gelmem ve ata topraklarını ziyaret etmem beni çok mutlu etti.
- Çok verimli ve faydalı bir kongre oldu. 3.sünü de inşallah seneye gerçekleştiririz.
- Bu kongrelerin Tokat’ın tanıtımına çok büyük faydası olacağına inanıyorum.
- İnşallah seneye daha büyük bir organizasyonla kongremizi gerçekleştiririz“ dedi.
2024 yılı kongremizde yeni bir organizasyonla sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
Tokat 3.Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi’nde göüşmek üzere..
Dr. Aslı KAYA
Tokat Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi Genel Başkanı ve Koordinatörü