Cumhuriyetimizin 100.yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi ve yazar Süreyya KAYA, Türkiye’nin 81 şehrin tarihini ve özelliklerini mısralarla süsleyerek ‘Şehir Güzellemesi’ ismi ile ilk şiir kitabını çıkardı. Hece vezni ile yazılmış olan şiir kitabı Telmih Yayınevi tarafından Cumhuriyet’in 100.yılında ilk 100 kitap olarak okurlarıyla buluştu. Vatan ve bayrak sevgisiyle yüreği kavrulan, memleket sevgisini ve duygularını kaleme aldığı, KAYA’nın okuru bol, kalemi daim olsun.
Seksen bir şehri konu alan gerek tarihiyle gerekse şehrin kültürel özelliklerinin anlatıldığı şiir kitabı, okurlarını şehirlere yolculuk yapmalarını sağlıyor. Şair memleketi olan Tokat iline olan özlemini ise ‘İlim Tokat, Dilim Tokat’ dizeleriyle paylaşıyor.
İlim Tokat, Dilim Tokat
İğde ağacının yazma deseni
Bakır semaverde karşılar beni
O çayın lezzeti özletir seni
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM
Selçuklu eseri şehri süslüyor
Yeşilırmak bahçe, bağı besliyor
Bir yanını Kazova'ya yaslıyor
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM
Gel Tokat'ta yaşa iklimine bak
Dört mevsim yeşildir sararmaz yaprak
Tükenmez bereket tertemiz toprak
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM
Az da olsa durur kale surları
Çoktur hak katına varan pirlerin
Her savaşta şehit düşmüş erlerin
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM
Kulaklarda Osman Paşa sedası
''On Beşliler''dönmez yoktur edası
İz bıraktı Plevne'nin nidası
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM
Gümenek'e gelinip sevda salınır
Ballıca'ya bakıp ibadet alınır
Çökelekten yiyen hayran kalır
Ben senin sevdalın oldum TOKAT’IM
Sen de sevdaları buldum TOKAT’IM.
SÜREYYA GÜRER KAYA (KARACA KIZ)KİMDİR?
25 Mayıs 1961 yılında Tokat ili Meydan Mahallesi'nde babaannesinden kalan eski tarihi Tokat evinde dünyaya geldi. İlköğretimi Namık Kemal İlkokulunda bitirdi. Ortaöğrenimine Tokat Kız Sanat Enstitüsünde başlayan Şair, Üsküdar Avni Başman Ortaokulundan mezun olmuştur. Lise mezunu olan Şair, Tokat Kız Sanat Enstitüsü Ortaokulunda okurken şiir yarışmasına katılmış ve yorumlamasıyla 1-2-3 lük dereceleri almıştır. Bu başarısı onun şiire ve sanata olan ilgisini de beraberinde getirdi.
Eşi tıp doktoru olan Şair, 1978 yılında evlendi. Bu evlilikten bir erkek, iki kız olmak üzere üç çocuk annesidir. Hece ve serbest vezinle şiir yazan Süreyya KAYA, Bursa-AYŞAD (Âşıklar Yazarlar Şairler Derneği) üyeliğinden bulunmuştur. İLESAM üyesi olup 2010-2018 yıllarında İLESAM kurulunda Radyo Televizyon Kurulu yedek üyeliği yapmıştır. 2004-2007 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kültür sanat projesini dört arkadaşı ile hazırlayıp, bu kültür sanat etkinliğinin sunumunu, organizatörlüğünü ve 2007 yılında da proje dosyasını Bursa Valiliğine sunarak 2007 Bursa Kültür, Sanat ve Şiir Etkinliğini Bursa Valisi Nihat Canpolat ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapmıştır. Kızının işi ve eğitimi sebebiyle 2010 yılında Elazığ'a yerleşmiştir. Elazığ'da MANAS GÖNÜL VE KÜLTÜR EVİ şairi olarak da kültürümüze hizmet vermiştir. Yurdumuzun çeşitli yörelerinde yapılan birçok kültür programında şair olarak yer almıştır. Manas Yayınevinin hazırlamış olduğu Manas Musiki ve Şiir il içi programlarında 8 yıl yerel ve genel kültüre hizmet vermiştir. 2018 Ocak ayında tekrar Bursa'ya yerleşmiştir.
Bursa Yerel Gündem 21, şimdiki ismi Kent Konseyi olan sivil toplum örgütünde 2001 yılından itibaren sanatçılar çalışma grubu, eğitim çalışma grubu, tarihi miras grubu üyesidir. Nilüfer ilçesi Uludağ grubu üyesidir. Bursa Yerel Gündem 21 çalışma sivil toplum sanatçılar grubunda Bursa'da yaşayan Bayburtlu Merhum Âşık Kulosman, Karslı Âşık Enver Ummanoğlu, Erzurumlu Âşık Vahdettin Işılak, Âşık Ali Serhati tarafından ‘‘KARACAKIZ’’ mahlası Kara- caoğlan'a eş diye verilmiştir. Şiirlerini “Süreyya” ve “Karacakız” mahlasıyla yayınlamaktadır.
ASKEF (Avrasya Yazarlar Birliği Federasyonu) Denetleme Kurulu yedek üyeliğini yapmıştır. Tokat'ta yaşayan Sosyolog Ayla Bağ'ın hazırlamış olduğu “Kırk Kızlar Efsanesi” kitabında Tokatlı şair olarak özgeçmişi yayınlamıştır. Tokat'ta okuduğu Kız Meslek Lisesinde Ayla Bağ tarafından düzenlenen Kırk Kızlar Efsanesi kitabı tanıtım programında tek “Tokatlı Bayan Şair” olarak katılmıştır.
2010-2011 olmak üzere 3 program Yozgat Sürmeli Festivali şiir etkinliği sunumları şairimiz tarafından yapılmıştır. Azerbaycanlı Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Tamilla Abashanlı Aliyev tarafından Türk dünyasına kültürel hizmetlerinden dolayı ve ULDUZ derneği Âşıklık Ozanlık geleneğine hizmetinden dolayı şairimize diploma verilmiştir. Yıldırım belediyesi kent konseyi üyesi olup kültür sanat grubunda 2009-2010 arası kültür başkanlığı yapmıştır. Tokat'tan Mısralar, Bir Bulut Bin Damla, Şairler Seçkisi adlı şiir antolojilerinde, Bursa'da aylık yayınlanan Öner Kültür Sanat dergisinde, Tokat Kümbet ve Kümbet altı dergilerinde, Sivas şairleri tarafından çıkartılan antolojilerinde, Bursa'da çıkan Bursalı Şairler Antolojisi ve Türk Dünyası Antolojisi'nde, Iğdırlı Şairler tarafından 2014 yılında çıkartılan ALTIN KALEMLER isimli antolojide, Bursa yayımlanan Öner Dergisi Gaziantep Kumru dergisi ve İstanbul Halk Edebiyatı dergisinde şiirleri yayınlanmıştır ve Elazığ Telmih dergisinde 8 yıl süreyle her 3 ayda bir şiirleri yayınlanmıştır. Aynı zamanda Telmih dergisi yayın kurulu üyesidir. Osmaniye'de çıkan Yenises dergisi olmak üzere birçok dergide şiirleri yayınlanmıştır. Elazığ yerel Yeni Ufuk gazetesinde “Manas Musiki Şiir Günleri” başlığı altında köşe yazılarını yazmıştır.
2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Süreyya KAYA’ya “Halk Şairi” Ünvanı verilmiştir.
Cumhuriyet’in 100.yılında ilk şiir kitabı olan ‘Şehir Güzellemesi’ kitabı 100 imza 100 kitap ile okurlarıyla buluştu. Şimdi bu kitapta yer bir şiirini siz okurlarıyla baş başa bırakıyorum.
Bursa Yeşilin Başka
Sende âşkın zirvesi gök kubbeyle birleşti,
Gül kokulu bağrına Türk yiğitler yerleşti,
Ulu dağda bir çınar, mazisiyle söyleşti,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka?
Erguvan solan çiçek yeşilin cânı sende,
Yıldırım, Muradiye Hanların Hanı sende,
Feyz-i bereket sende Emirler şanı sende,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka?
Fatihalar okudum Han Hüdâvendigâr’a,
Heybetiyle bakarak şanın ulu dağlara,
Ecdâdın ruhu vardı senden nice diyâra,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka?
Muradiye yeşili zümrüt bir yüzük taşı,
Hanlar Han’ı akıtmış gözünden kanlı yaşı,
Candan canı sararken eylememiş telâşı,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka ?
Semalarda yükselir Ulu Ezan’ın sesi,
Binlerce Evliyanın bu toprakta nefesi,
Âşk Hüdavendigâr’ın Uhrevîdir kubbesi,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka?
Her kubbede bir yıldız kayar Kutsî Mekânda,
Yılıdırımlar, Orhanlar, Osmanla bir ilhamda,
Karacakız, yürekten bürünmüşüm bu âşka,
Bursa yeşilin başka; neden küsmüşsün âşka?
19 Aralık Elazığ
PERVÂNE GÖNÜL
EFSUNLU BİR UMMANDA MEVLÂYA SARMIŞ GÖNÜL
VUSLATA PERDE PERDE TALİBİM DİYOR GÖNÜL
HER ÇİLEYE RAZIYIM TUĞYAN-A SEFER GÖNÜL
ERENLERİN AŞKIYLA DÖNER PERVÂNE GÖNÜL.
HÂK YOLUNDA DİDELER ER SABAH AÇAR GÖNÜL
BÜLBÜL FİGÂN-I SARAR GÖZYAŞI DÖKER GÖNÜL
GONCALARDA AÇILSA SEYRAN-I NEYLER GÖNÜL
ERENLERİN AŞKIYLA YANAR PERVÂNE GÖNÜL.
GÜL-Ü FEM'DE NEVÂ"DA HÂKK'I HECELER GÖNÜL
SUKÜTTAYIM HER DERGÂH MECNUNU YAŞAR GÖNÜL
BİR SIR GİBİ ESRARLI CEM EDER ÂŞKI GÖNÜL
ERENLERİN AŞKIYLA DÖNER DİVÂNE GÖNÜL.
SÜREYYA GÖKTE KANDİL FEYZ-İ GÜFTÂRI GÖNÜL
YUNUSİ DİLLE YANAN ZİKRİN ESMASI GÖNÜL
O SURET Kİ ÂŞKINA EYLEDİ HEDA GÖNÜL
ERENLERİN ÂŞKIYLA YANAR PERVÂNE GÖNÜL.
Mayıs ayı köşe yazımda annemin şair kimliğine yer vermek istedim. Anne olmak kelimelerle tarif edilemeyecek bir duygudur. Herkesin annesi başkadır. Ama benim annem bir başka.. Tüm başarılarımda annemin yanımda olması, arkamda dağ gibi durması ve bana yol göstermesi.. Ne kadar teşekkür etsem azdır.
Tüm annelerimizin anneler gününü kutlarken, zambak zamanı dünyaya gelen Annemin doğum gününü kutlar, sağlıkla nice yaşlar dilerim.