Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler
2020-04-30 10:27:22

HAYATI RAMAZANLAŞTIRMAK...

Kerem Seçer

30 Nisan 2020, 10:27

Hani bir zamanlar Kıl beni Ey Namaz şarkısı söylerdi Senayii demirci.

Buradan yola çıkarak derdik ki Tut beni ey oruç, Ver beni ey infak, aç beni ey iftar gibi tekerlemeler sıralardık.
Evet Tut beni Ey oruç, Tut beni, zebunu olduğum nefsimin isteklerine karşı Tut beni Ey oruç.

Geldi gelecek derken geldi Şehri ramazan. Küresel bir salgın olan Korona virüsünün dünyamızı kasıp kavurduğu bir zaman zaman diliminde Geldi on bir ayın sultanı Ramazan.

Peki nedir Ramazan.

Ramazan, dünyanın Kur'an-ı Kerim'in mesajıyla ilk tanıştığı ay. Dünyeviliğe bulaşmış ve hasar görmüş olan, içimizdeki kutsal dokunun tamir gördüğü zaman.

Ramazan, Yıl boyunca sapmış olan manevi ekseni yeniden yerine oturtmayı amaçlayan ruh.

Ramazan, Din ritminin tabiat ritmiyle buluştuğu nokta. Ve İnsana dini heyecanı en yoğun şekliyle yaşamanın yollarını hazırlayan oruç.

Ramazan, Bütün bir toplumu tek bir ailenin fertleriymiş gibi görebilme şuurunun adı olan ve nefse gerçek İnkilabı aşılayan Bir Medeniyet.

ve o medeniyete medeni olarak yetişen Allah'ın Kullarına selam olsun.

, RAMAZAN NEDİR? KÖKENİN - KAVRAMIN MANASI NEDİR?..

Bakalım...

Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: رمضان Ramaḍan), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

KÖKENİ:

Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramiza" (çok sıcak olma) kökünden geldiği düşünülebilir. Ramazan ayı, İslamiyette Hicri takvimin kullanılmayıp Güneş takvimini kullanıldığı dönemde Temmuz-Ağustos aylarına, yani yılın en sıcak dönemine denk gelmesinden ileri geldiği söylenilebilir.

ZAMANI:

Ramazan ayının zamanı Hicri Takvim'e göre düzenlenir. Hicri takvim, Halife Ömer'in zamanında düzenlenmiştir.

Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir....

Ramazan Manevi iklim olarak, ağız kokusunun ALLAHın en sevdiği koku olarak belirtildiği Oruç gibi bir ibadetle beden ülkemizin arınmasını sağlayan bir eylemin hayata geçirilmesidir.
Bu arınma eylemi olan Oruç ; Yemek saatlerimizin Değişme Saati olmaktan Çıkıp Yedirmek-giydirmek-içirmek infak edebilmek vakitlerine döndüğü an Oruç olduğunuzu söyleyiniz...

aksi durumda Aç kalma rejim yapma eyleminden farksız kalır.

Şehri Ramazan Vahyin İndirildiği Bir Mübarek Zaman Dilimi.... Öyleyse Ramazanlarımızı Unutulmaz Kılmak İçin Şu Sekiz Pratik İpucu Daima Aklımızda Kalsın.....

1- Dua

Öncelikle Allah'a bu Ramazan'ı şimdiye kadar yaşadığınız en unutulmaz Ramazan yapması için dua edib. Her şeyin anahtarı O'nun elinde olduğuna göre..

2- Zihninizi ve herşeyi sakinleştirin..

Tv, internet, radyo, cep telefonu, iPod, mp3 çalar... ne varsa günün tamamında olmasa bile en azından 15-20 dk. kapatın. Sakin bir yer bulun, gözlerinizi kapatın ve Rabbinizle irtibat kurun.. En başta aklınız lüzumlu-lüzumsuz bir çok şeyle dolu gibi görünecektir. Fakat siz onu şu 3 şeyi düşünmeye zorlayın: Allah hayattaki gayeniz hayatınızı gerektiği gibi yaşayabiliyor musunuz?Bunu her gün yapmayı deneyin. Veya en azından haftada 3-4 gün yapmayı deneyin.

3- Büyük Müslümanları öğrenin

Daha önce okumuş, öğrenmiş olsanız bile Hayatü's Sahabeyi bu sene bir daha okuyun. Her gün bir sahabenin hayatını okuyun, dinleyin. Kısa ve öz de olsa, bu başka müslümanların ne kadar zorluklar karşısında imanlarını koruduklarını öğrenmenin muhteşem bir yolu. Mutlaka denenmesi gereken bir yol!

4- Kur'ânla irtibat kurun

Kur'ân Rabbimizin bizimle konuşması. Ruhun kemale ermesinde çok önemli bir adım. Bu Ramazan, Kur'ân'a yeni bir yolla sarılın. Düzenli olarak Kur'ân okuyorsanız, bu sefer uzun zamandır okumadığınız bir sureyi deneyebilirsiniz. Düzenli olarak okumuyorsanız, günde sadece 2 dk. okuyabilirsiniz. Her gün öylesine açtığınız bir sayfadan itibaren 2 dk. okumayı deneyin! Aynı zamanda, bir Kur'ân günlüğü tutup, o gün okuduğunuz Kur'ân ile alakalı hislerinizi fikirlerinizi yazabilirsiniz..

5- Başkalarını ihmal etmeyin

Aileden uzak olursa olsun, çocuklarıyla/eşiyle problemleri olan insanlara bu Ramazan hususi bir gayretle daha fazla yardımcı olmaya çalışın. Bunun karşılığında alacağınız manevi lezzete fazlasıyla değer!

6- Açları doyurun

Mideniz daha Ramazanda bayram yaparken, o dilenciye bir iki kuruş daha verebilirsiniz, yemek mutfaklarında/çadırlarında gönüllü çalışabilirsiniz, eve/işe giderken bir iki eve yiyecek bi şeyler bırakabilirsiniz.. Aynı zamanda son felaketlerdeki insanları da unutmayın.. Yardım edecek bir yer bulmak çok kolay..

7- Hayat boyu yapageldiğiniz bir yanlışı bitirin!

Sizi rahatsız eden hareketleriniz neler, bi düşünün. Sonra en kötüsünü bulun. Tembellik? Gurur? Hor görme? Cimrilik? Sabırsızlık? Ne olursa olsun, bu Ramazanı onun için bir son yapın. Her gün o kötü huyunuzun aksini gerektiren şeyler yapın. Allah'ın izniyle, bir süre sonra ne büyük bir değişiklik yaptığınızı şaşırarak farkedeceksiniz!

8-Kadir gecelerini kullanın!

Ramazan'ın son on gecesine boşuna Kadir gecesi denmemiştir. Bu hususi zamanları içten, ihlaslı, kalbî duâlarla, kendinizi gözden geçirerek ve ciddi düşüncelerle geçirebilirsiniz..

Aksi durumda Tut Beni Ey Oruç yerine, Ey Oruç Sal bizi... Bırak ta dilediğimiz kadar yiyip içelim, sahurdan itibaren İftar mönüleri derdine düşelim...Ümmetin mazlumları Aç mış-Açıktaymış başka işimiz yokmu onları düşünelim Tutma bizi Ey oruç bırak keyfimize bakalım... zaten sen tutsanda bizi biz bildiğimizden şaşmayız demekten öte bir şey olmaz..

Rabbim Ramazanı hakkıyla idrak eden kullarından etsin bizleri...

Selam ve dua ile...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.