Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ ve Elazığlılar için yaklaşık beş yıl içinde hayata geçirdiği yatırımları ve hizmetlerini seçmenlerine “Söz Verildi ve Yapıldı” sloganıyla tanıttı. Sayın Şerifoğlulları’nın hizmetlerinin şöhretini Elazığ’ın yerel basınından okuyorum ve takip ediyorum. Önceliği kentine ve kentlisine hizmet vermek olan başkanın 2024’te gerçekleşmesi beklenen yerel seçimlerde başkanlık yarışını kazanacağını düşünüyorum.
Günışığı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Nafiz Koca’nın basına verdiği açıklamada Şerifoğulları’nın özellikle 2019’da göreve geldikten sonra 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında genel anlamda Türkiye’deki her belediye başkanının sadece kentin görünen makyajına önem verirken, Şerifoğulları’nın alt-yapıya önem verdiğini belirtti. Bir kentin uygar ve medeni bir yaşam için alt-yapının ne kadar önemli olduğu en iyi İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde sağanak yağmur sonrası su baskınlarına maruz kalan kentliler ve su baskınlarında yaşamlarını kaybeden insanların yakınları en iyi şekilde anlayacaktır. Demek ki, başkanlığa talip demek “verdiği sözleri yerine getirmek” görevin ve erdemin göstergesidir. İkinci memleketim olarak kabul ettiğim Elazığ’ın ve Elazığlılar’ın kentine hizmet veren başkanlarından yeni hizmetlerine talip olacaklarını düşünüyorum.
Eris Varyantı mı yoksa Petrol Varyantı mı Kapanmada Etkili Olacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Eylül’de Covid 19’un Eris Varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Koca’nın açıklamalarına göre, Eris Varyantı 2020’nin Mart ayında başlayan pandemi kapatılması gibi bir olayın olmayacağına dair güvence veren teminatını dile getirdi.
Ancak Covid 19’un genel olarak dünyada ve Türkiye’nin kapatılma nedenleri sadece virüsün yayılmaması için önlem alma adına mıydı acaba? Virüsün yayılmaması adına olduğunu düşünürsek aşırı iyimser düşünmüş oluruz. Neden? Petrolün varil fiyatlanmasını takip edecek olursanız, kıt kaynaklar kategorisinde yer alan enerji kaynağı petrolün fiyatlamasıyla kapanma arasında bir pozitif ilişkisi olduğunu önümüzdeki günlerde fark edeceğiz. Petrolün varil fiyatlaması şimdilik 100 Dolar civarında seyrediyor. Şayet 120 Dolar civarına yaklaşırsa dünyanın önceki pandemideki kapanması içten bile değil. Peki Eris Varyantı gibi gösterilen petrol varyantı neden başladı dersiniz.
Petrolün Varil Başına Fiyatı Neden Hızla Artıyor?
Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan dışındaki tüm ülkelere dizel ve benzin ihracatını süresiz olarak yasakladı. Rusya resmen ticaret savaşına giriyor. Bu hamleyle birlikte fiyatlar çok yükselecek ve Batı ekonomisi ve dünyanın geri kalanın da büyük bir enerji sıkıntısı yaşanacak.
Bu an rastgele değil, tam olarak kışın başlangıcından önce seçildi. Özellikle akaryakıt şirketleri üzerinde büyük baskı ve maliyetler ortaya çıkacak. Pahalı enerji nedeniyle 600 milyar doların kaybolduğu ve büyük kısmının Rusya’nın hesabına geçtiği önceki kış gibi, bu yıl da daha da kötü olacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerji piyasalarında tam bir yıl süren çalkantının ardından, 2022’de petrol fiyatları varil başına 100 doların üzerine çıkarak sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol şirketleri karlarını ikiye katladı ve dünyanın en büyük petrol üreticilerinin ekonomilerinde büyük bir canlanma yaşadı. Bu canlanmanın da bir sönümlenmesi gerekecektir petrol gibi kıt kaynağı daha da fiyatını arttırmak adına geçici bir süre de olsa şirketler kendisini korumaya alacaktır.